LIVERPOOL 2023

Hrvaška: Rečani Let 3, ki radi provocirajo, zmagali

Nastop reške skupine že odmeva

Novega predstavnika za Liverpool so izbrali in dobili naši južni sosedje. Hrvaška je namreč tudi letos svojega predstavnika izbrala na izboru Dora, ki se je zgodil v Opatiji, v športni dvorani Marino Cvetković. Sam nacionalni izbor, kjer so se med drugim grafično poigravali s 3D tehniko, so povezovali trije voditelji, in sicer Mirko Fodor (ki je zaradi gripe nadomeščal Duškota Ćurlića), Marko Tolja in Mario Lipovšek Battifiaca. Po vseh odpetih tekmobvalnih skladbah pa je kot gost večera nastopil nekdanji hrvaški evrovizijec (1994) Tony Cetinski, ki je pripravil pravi šov program.

Kaj pa skladbe?

V Opatiji smo na Dori 2023 slišali 18 različnih skladb, ki so jih predstavili bolj ali manj znani glasbeniki, in sicer Top of The Pop ft, Mario 5reković – Putovanje, Yogi – Love at First Sight, Boris Štok – Grijeh, Tajana Belina – Dom, Krešo in kisele kiše – Kme kme, Maja Grgić – I Still Live, Barbara Munjas – Putem snova, Đana – Free Falin’, Patricia Gasparini – I Will Wait, The Splitters – Lost And Found, Hana Mašić – Nesreća, Damir Kedžo – Angels And Demons, Martha May – Distance, Detour – Master Blaster, Meri Andraković – Bye Bye Blonde, Let 3 – Mama ŠČ!, Eni Jurišić – Kreni dalje in Harmonija disonance – Nevera (Lei, lei).

Po vseh odpetih skladbah je sledilo tradicionalno glasovanje. Strokovno komisijo je na koncu v skupnem seštevku prepričala reška zasedba Let 3, ki je prav tako z drznim nastopom in skladbo Mama ŠC! osvojila ljudstvo. Rečani, ki zmage niso pričakovali, so si tako prepričljivo pripeli evrovizijsko vstopnico za Liverpool, kjer želijo pustiti čim boljši vtis. Vsaj tako so povedali po razglasitvi rezultatov.

Dora 2023
Dora 2023: 279 točk za Let 3. Foto: HRT / Zajem zaslonske slike

Kakšne so bile napovedi? Na hrvaški evrovizijski strani Eurosong.hr je v spletni anketi prepričljivo vodila zasedba Harmonija disonance (30 %). Sledili pa so Meri Andraković (19 %), Let 3 (19 %), Damir Kedžo (9 %) in Barbara Munjas (5 %).

Zmagala ‘božja’ pesem?!

O čem govori pesem?  “Mama ŠČ je božja pesem, naš nastop bo zagotovo zabeležen v zgodovinskih spisih ter učbenikih. Komaj ga čakamo,” je pred Doro povedal frontman Prlja, Mrle pa dodal: “ŠČ je najstarejše poznano sveto pismo, skladba je nastala pred več kot 5000 leti, še pred sumerskimi časi, v orbito ga bo lansirala nasa.hr z namenom, da si ogledamo nastop ter se tako rešimo prihajajočega armagedona.”

LET 3 na odru Dore 2023.
LET 3 zmago posvečajo miru in ljubezni. Foto: Dario Njavro za HRT

Let 3 so provokativni rockerji z Reke. Njihova skladba Mama ŠČ! pri naših južnih sosedih dobiva ogromno pozornosti tako medijev kot javnosti, tudi zaradi številnih provokacij, ki so jih rockerji že povzročili v preteklosti.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
5
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2
+1
7
Twitter
Back to top button