SANREMO

Sanremo 2024: Zmagovalke Angeline Mango ni zaustavil niti padec

74. festivalska edicija še kako odmeva

V priljubljenem obmorskem letovišču Sanremu se je s sklepnim dejanjem zaključil 74. festival italijanske popevke Sanremo, ki je z več milijonsko gledanostjo znova podiral rekorde. Najbolj odmeven festival kancon, ki mu Italijani pravijo Festival della Canzone Italiana di Sanremo in ki ga je že petič vodil umetniški vodja Amadeus, je tokrat s skladbo La noia osvojila Angelina Mango.

22-letna pevka, ki bo zastopala Italijo na Pesmi Evrovizije 2024, je sicer med zmagovalnim nastopom imela klasično sanremsko težavico, padec pod stopnicah. Kljub temu, da se je med hojo po osrednjih stopnicah (tik pred koncem skladbe) zapletla v oblekico, je padec izpeljala z namehom.

Zmagovalec Sanrema tradicionalno postane tudi novi evrovizijski predstavnik Italije, ki ima že zagotovljeno mesto v finalu. Italija je namreč ena od tistih velikih petih držav, ki se na Pesem Evrovizijo uvrsti neposredno v finale, saj v evrovizijsko blagajno prispeva precej več kot druge sodelujoče države.

Tudi stavnice so prvo mesto napovedovale Angelini Mango (37 %). Drugo mesto Geolierju (30 %), tretje mesto pa Annalisi (17 %).

30 različnih kancon

Festival, ki je bil v preteklosti odskočna deska mnogim znanim italijanskim pop zvezdnikom, kot so Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Zucchero, Andrea Bocelli in še bi lahko naštevali, je tokrat ponudil 30 novih kancon, ki so jih prepevali tako mladi glasbeniki (Clara, Santi Francesi in Bnkr44) kot prekaljeni mački in debatanti (27).

Med izbranimi tekmovalci je bilo kar nekaj evrovizijcev. Diodato bi moral Italijo zastopati leta 2020, a je bilo tekmovanje zaradi koronavirusa odpovedano. Skupina Il Volo je Italijo zastopala leta 2015. Mahmood je Italijo zastopal leta 2019 kot solo izvajalec in leta 2022 na domačih tleh v Torinu skupaj z Blancom. Ricchi e Poveri pa so Italijo zastopali leta 1978. Poleg njih so bili tu še: Alessandra Amoroso, Alfa, Angelina Mango, Annalisa, BigMama, Dargen D’Amico, Emma, Fiorella Mannoia, Fred De Palma, Gazzelle, Geolier, Ghali, Irama, La Sad, Loredana Bertè, Maninni, Mr. Rain, Negramaro, Renga Nek, Rose Villain, Sangiovanni in The Kolors.

Il Volo
Il Volo tokrat niso slavili. Foto: RAI

Poleg omenjenih tekmovalcev ne smemo pozabiti na glasbene nastope na trgu Colombo, kjer so kot gostje nastopili Lazza, Rosa Chemical, Paola & Chiara, Arisa in Tananai. Na ladji Costa Smeralda pa so nastopili Tedua, Bob Sinclar, Bresh, Gigi D’Agostino in Tedua.

Najboljših 5

V sklepnem večeru smo najprej slišali vseh 30 tekmovalnih skladb. Na začetku finalnega večera je bila najprej razkrita začasna razvrstitev, ki je bila določena s povprečjem vseh glasov, prejetih v prejšnjih štirih večerih. Najprej je vodil Geolier, nato so do 5. mesta sledili Angelina Mango, Annalisa, Ghali in Irama. Ob koncu glasovanja – po nastopu vseh 30 tekmovalcev – pa je bila sestavljena končna razvrstitev, določena s povprečjem med odstotki finalnega večera in odstotki prejšnjih večerov, kar je določilo končno razvrstitev od 30. do 6. mesta. Po ponastavitvi glasov so o najboljših petih tekmovalcih glasovali: žirija novinarske sobe (33 %), radijska žirija (33 %) in občinstvo prek televizijskega glasovanja (34 %).

Vsota vseh glasov je na koncu določila zmagovalno pesem 74. festivala Sanremo 2024. To je postala 22-letna Kalabrijka Angelina Mango, ki je osvojila 40,3 % glasov. Drugouvrščeni Neapeljčan Geolier je prejel 25,2 %, tretjeuvrščena Annalisa pa 17,1 %. Na četrtem mestu je končal Ghali (10,5 %), Irama (6,9 %) pa je bil peti.

A to niso bile edine nagrade, ki so jih podelili skozi nepozabni zadnji glasbeni večer. Nagrado kritikov Mia Martina je prejel legendarna italijanska pevka in igralka Loredana Bertè. Nagrada s strani medijev je šla v roke Angelini Manga, ki je prejela tudi nagrado za najboljšo glasbeno kompozicijo. Fiorella Mannoia pa je bila nagrajena za najboljše besedilo.

Odmevni zgodbi

Na festivalu Sanremo 2024, o katerem znova govori vsa Italija, so padali rekordi gledanosti, prav tako ni manjkalo odmevnih zgodb in tudi škandalov. Že prvi večer je bil v središču pozornosti nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki je na festivalski oder prikorakal ob spremljavi legendarne uspešnice Lepe Brene Luda za tobom. Med šaljivim pogovorom z voditeljem Amadeusom je Ibrahimović med drugim dejal, da bi on bolje odvodil vse skupaj, saj da je mlajši. No, voditelja pa je še posebej nasmejo, ko je med navdušenim občinstvom delil vizitke s svojo fotografijo …

Precej drugačna zgodba pa je bila ob plesu znamenitih (veselih) račk, ki so ga pred gledališčem Ariston odplesali ameriški igralec John Travolta, komik Rosario Fiorell in voditelj Amadeus. Kaj kmalu zatem so družbena omrežja ponorola, padale so kritike, mnogi pa so bili mnenja, da je bil ta ples največje ponižanje za gosta. RAI je sicer kasneje dejal, da je bilo ‘vse dogovorjeno’, nato pa so prišle nove težav, in sicer Travoltina bela obutev, češ da je bila preveč komercialna ter da naj bi bilo jasno, da gre za (nedogovorjeno) reklamo. Namesto, da bi govorili o glasbi se je v italijanskih mediijih vnela vroča razprava na to, ki bo očitno epilog dobila po festivalu, saj želi RAI zadevi priti do dna.

Odmevni gosti

Na velikem odru v gledališču Ariston – mimogrede, za vstopnice je bilo potrebno odšteti od 110 pa vse do 1290 evrov – smo lahko spremljali premnoge zvezde. Gianni Morandi ni pozabil na svojo uspešnico Apri tutte le porte, s katero je leta 2022 osvojil drugo mesto. Giorgia je recimo zapela pesem E poi, ki je bila v Sanremu predstavljena pred 30 leti, leta 1994. Eros Ramazzotti je predstavil zmagovalno pesem Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji Nuove Proposte. Gigliola Cinquetti pa se je predstavila s pesmijo Non ho l’età, s katero je pred šestdesetimi leti, leta 1964, zmagala na festivalu. S to pesmijo je Gigliola istega leta osvojila tudi Pesem Evrovizije. Za piko na i je bil tu še ‘gladiator’ Russel Crowe, ki pa je tokrat nastopil kot glasbenik, saj ga s skupino Russell Crowe & The Gentlemen Barbers kaj kmalu čaka turneja po Italiji.

Gigliola Cinquetti
Gigliola Cinquetti Foto: RAI
Amadeus in Eros Ramazzotti
Amadeus in Eros Ramazzotti Foto: RAI
Amadeus in Russel Crowe
Amadeus in Russel Crowe Foto. RAI

Sovoditelji in Marco Mengoni

Poleg že omenjenih gostov ne smemo pozabiti na Amadeusove sovoditelje. Tu so bili še Giorgia, Teresa Mannino, Lorella Cuccarini, Fiorello ter zmagovalec Sanrema 2023, Marco Mengoni, ki je lansko leto s skladbo Due Vite Italiji na Evroviziji 2023 pripel odlično 4. mesto. Še pred tem, leta 2013, ko je prvič stal na ESC odru, pa je s skladbo L’Essenziale zasedel 7. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
2
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button