MISIJA LIVERPOOL 2023

Tukaj je evrovizijski Carpe Diem, na katerega stavi Joker Out

V Liverpoolu nastop v drugem predizboru

Slovenski evrovizijski predstavniki 2023, Joker Out, so v posebni TV-oddaji Misija Liverpool, ki jo je vodila evrovizijska ikona Miša Molk, predstavili evrovizijsko pesem Carpe Diem, s katero se bodo v Liverpoolu predstavili v drugem predizboru, 11. maja 2023.

Skozi sproščeno dogajanje v studiu 1 nacionalne televizije, kjer je bila v ospredju nova pesem Carpe Diem, smo vsi skupaj izvedeli skoraj da vse podrobnosti nastanka evrovizijske zgodbe, za katero ljubljanska peterica pravi, da je prišla v pravem času.

Poleg glavnih zvezd večera – skupine Joker Out, pa je Miša Molk gostila tudi številne druge glasbenike, ki so tesno povezani z evrovizijskimi zgodbami preteklih let. Na odru studia 1 Televizije Slovenija so z Joker Out nastopili Tomaž Mihelič (Samo ljubezen), Amaya (No One), Nuša Derenda (Energy), ter lanskoletni predstavniki LPS (Disko). V spremljevalnem programu pa je bila tu še izjemna kantavtorica Konstrakta (In Corpore Sano), ki je leta 2022 na izboru za Pesem Evrovizije zastopala Srbijo.

Joker Out in Miša Molk
Joker Out v družbi Miše Molk. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Skupino Joker Out sestavlja pet posameznikov, in sicer Bojan Cvjetićanin (vokal, kitara), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas) in Jure Maček (bobni).

O čem govori pesem?

“Carpe Diem je klic vsem, ki vedo, da je življenje več kot le to, kar vidimo na prvi pogled. Ta shagadelična plesna himna je odraz celoletnega koncertiranja in uživanja v življenju članov benda. Sporočilo je preprosto: s čimerkoli te življenje sooči, sta glasba in ples vedno pravi odgovor,” strnejo člani skupine Joker Out, ki ob tem dodajo, da je skladba dobila tudi videozgodbo. “Videospot se dogaja v mističnem hotelu, kjer se navidezno navaden in dolgočasen svet preliva z norim in magičnim. Nikoli ne veš kaj te čaka v naslednji sobi ali hodniku. Vprašanje je le: ali se upaš predati magiji ali ne?”

Joker Out
Pesem Carpe Diem so predstavili v posebni oddaji. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Skladba Carpe Diem, ki bo na evrovizijskem odru v Liverpoolu odpeta v slovenščini, ostaja zvesta zvoku skupine Joker Out. Ko so člani ustvarjali to pesem se niso ozirali na Evrovizijo, ampak so želeli narediti le dobro pesem, ki jim bo všeč. Upajo, da bo všeč tudi evropskemu oziroma občinstvu Evrovizije 2023, kateremu želijo predstaviti shagadelic rock’n’roll.

Pesem posneli v Hamburgu

Pesem je skupina Joker Out decembra posnela v Hamburgu, kjer se je s producentoma Žaretom Pakom in Toddom Burkeom za deset dni dobesedno zaprla v studio. “Le na vsakih nekaj dni smo prišli ven na zrak, zato tudi mesta nismo videli prav veliko,” pravijo mladinci, ki pa so seveda obiskali vsaj spomenik skupine Beatles, ki je svetovni pohod (kot številni drugi glasbeniki) začela prav v drugem največjem nemškem mestu.

Sama podoba evrovizijskega nastopa na velikem evrovizijskem odru je še v povojih. Jokerji si želijo predvsem hude scene, kar jim bo scenografija odra vsekakor omogočala. Kakšen bo nastop bo znano do sredine marca, ko morajo organizatorjem sporočiti vse želje in morebitne dodatke.

Kdo so Joker Out?

Joker Out je po več kot desetletju prva slovenska glasbena skupina, ki je v domovini postala zares širše prepoznavna in celostno popularna. Po dolgem času pravi generacijski rock’n’roll band.

Še kot najstniki so se fantje združili leta 2016, domačo sceno pa osvežili s prepoznavnimi zvokom, slogom in odličnimi živimi nastopi. Skozi leta je band razvil prav poseben, zanj zares značilen, sodoben, energičen zvok, ki so ga fantje, ki so večinoma še vedno v zgodnjih dvajsetih, poimenovali “shagadelic rock’n’roll”. Že prvi “singli” so pokazali in dokazali, da Joker Out mislijo resno, saj so v Sloveniji redno osvajali vrhove glasbenih lestvic, v letih 2021 in 2022 pa dvakrat postali izvajalci leta ter enkrat dobili nagrado za najboljšo pesem.

Leta 2021 so izdali prvi album (Umazane misli), v oktobru pa nato dva zaporedna večera s koncertoma napolnili znano ljubljansko prizorišče (Cvetličarna – dvakrat po 1500 obiskovalcev).

Joker Out
Glavni vokalist Bojan Cvjetićanin. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Prelomno leto 2022

A posebej prelomno je bilo leto 2022. Ob 61 koncertih so fantje diplomirali na različnih fakultetah, ob tem izdali drugi studijski album (Demoni), še naprej redno osvajali vrhove na slovenskih glasbenih lestvicah ter bili z vsemi izdanimi pesmimi na vrhu pretočnih platform. To pa še ni bilo vse. Joker Out so namreč v septembru tega leti organizirali lasten veliki koncert v kultnih ljubljanskih Križankah ter občinstvo – prek 3500 grl je ubrano prepevalo z mladimi idoli – navdušili ne le z glasbo, ampak tudi z izjemnim “performensom” ter video in vizualno kuliso. Ob tem velja omeniti še, da so ‘jokerji’ leta 2022 prvič nastopili v Srbiji (festival Exit), v srbskem jeziku pa izdali tudi dva komada – Demoni in Ona. Za leto 2022 je najbolj vroči slovenski band prejel tudi nagrado Eventima za izvajalce, ki so na prireditvah v Sloveniji prodali največ vstopnic.

Joker Out
Evrovizijski nastop bodo izpilili do sredine marca. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Evrovizijsko leto 2023

Bojan, Kris, Jan, Jure in Nace pa se tu še zdaleč niso ustavili, saj se – sodeč po načrtih – tudi v letu 2023 obetajo številni presežki. 11. maja (drugi predizbor) skupino čaka nastop na Evroviziji v Liverpoolu, hkrati pa se obetajo izdaja prvega angleškega albuma, posnetega decembra 2022 v Hamburgu, ter oktobra letos največji koncert skupine v zgodovini. Joker Out bodo namreč nastopili v največji slovenski areni – dvorani Stožice. Tam bodo mladi mojstri shagadelic rock’n’rolla z novo bero lastne glasbe, izjemnih efektov in s številnimi presenečenji zagotovo navdušili ljubljansko lepotico, v kateri pričakujejo prek 11.500 obiskovalcev.

Joker Out
Vso noč do jutra smo plesali … prepevajo v Carpe Diem. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Želje za naprej

Joker Out gredo naprej. Na sebi lasten način, drugače, ponosno, samozavestno, polni domišljije ter zvočne in vizualne perfekcije. Želijo si prodreti v regijo, še posebej v Srbijo ter na Hrvaško. Prepoznavnost bodo gradili tudi v celotni Evropi. A kot tudi doslej bodo ostali zvesti domači publiki. Kar so, nenazadnje, dokazali tudi s tem, da se na Evrovizijo podajajo s pesmijo v slovenskem jeziku. Over and out. Joker Out.

Joker Out
Joker Out v oddaji Misija Liverpool. Foto: Katja Kodba / RTV SLO

Pod glasbo in aranžma pesmi Carpe Diem se podpisujejo Bojan Cvjetićanin, Kris Guštin, Jan Peteh, Jure Maček in Nace Jordan. Besedilo pa je prispeval Bojan Cvjetićanin. Producenta pesmi sta Žarko Pak in Todd Burke. videoprodukcijo pa so ustvarili Mark Pirc, Bonino Englaro in Joker Out / Studio7.

Joker Out – Carpe Diem

INTRO
Mi bomo celo noč plesali,
ljubili se in se igrali,
kot da nas jutri več ne bo.
KITICA
Vedno manj besed, tanek led pod nogami žge,
mi pa bežimo s prepiha.
Osemsto deset tisoč let moraš delat le,
da duša malo zadiha.
(An ban pet podgan) – Ti loviš, če preživiš.
(Jaz ti bom vzel vse) – Ti ničesar ne dobiš.
(A-a-a) – Si tega res želiš?
PREDREFREN
Igra sovraštva je za vas.
Hvala lepa, ne računajte na nas.
Na nas.
REFREN
Mi bomo celo noč plesali,
ljubili se in se igrali,
kot da nas jutri več ne bo.
Ne bomo šteli ur do zore,
preskakovali bomo gore,
da nas objame nebo.
SOLO
(kot v refrenu)
BRIDGE
Prvi dež odplaknil ves bo blišč,
da ne bi kradel magije s plesišč.
Tema bo prižgala žar v očeh.
PREDREFREN
Igra sovraštva je za vas.
Hvala lepa, ne računajte na nas.
Še bolj naglas.
REFREN
Mi bomo celo noč plesali,
ljubili se in se igrali,
kot da nas jutri več ne bo.
Ne bomo šteli ur do zore,
preskakovali bomo gore.
Sprejeli, da smo večni samo
in srečni samo, ko objema nas nebo.
OUTRO
Vso noč do jutra smo plesali,
ljubili se in se igrali.
Živeli, kot da jutri nas mogoče več ne bo.

ANKETA

Kako vam je všeč skladba Carpe Diem, na katero stavi Joker Out?

Že oddanih glasov: 918

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
30
+1
7
+1
10
+1
9
+1
2
+1
4
+1
8
Twitter
Back to top button