LIVERPOOL 2023

Pesem Evrovizije 2023: Joker Out v 2. predizboru

Carpe Diem bomo slišali 11. maja

Skoraj 100 dni pred Pesmijo Evrovizije 2023 se je v Liverpoolu (v dvorani St George’s Hall) zgodilo tradicionalno žrebanje vrstnega reda nastopov za evrovizijsko tekmovanje 2023. Poleg tega pa je županja Liverpoola prevzela t. i. evrovizijski ključ od župana Torina. Gre za simbolno dejanje, ki poteka od leta 2007 dalje.

Žrebanje sta povezovala AJ Odudu in Rylan, ki sta se najprej skozi videozgodbo spomnila Pesmi Evrovizije 2022 ter lanskoletnih zmagovalcev – Kalush Orchestra, nato pa je sledila predaja evrovizijskega ključa. S tem se je simbolično začela aktualna evrovizijska zgodba.

ESC 2023
Poleg žrebanja je bila tu predaja evrovizijskih ključev. Foto: James Stack / BBC
Kako je potekalo žrebanje?

Sodelujoče evrovizijske države (37) so razdelili v več različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo t. i. sosedskemu glasovanju – kot je npr. tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so iz posodice izvlekli skrit listič z imenom države, nato je sledila posodica, kjer so listki z napisom prvi oziroma drugi predizbor, na koncu pa še listki z napisom prva polovica oziroma druga polovica predizbora.

V prvi posodici so bile Albanija, Avstrija, Švica, Hrvaška, Srbija in Slovenija. V drugi Danska, Avstralija, Finska, Islandija, Norveška, Švedska in Estonija. V tretji Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Izrael, Latvija in Litva. V četrti Ciper, Grčija, Irska, Malta, Portugalska in San Marino. V peti pa še Belgija, Češka, Nizozemska, Moldavija, Poljska in Romunija.

ESC 2023 - Slovenija
Listek z napisom Slovenija je bil izžreban med zadnjimi. Foto: BBC/EBU

Prvi predizbor, 9. maj 2023

V prvi polovici bodo nastopile Srbija, Latvija, Irska, Norveška, Portugalska, Hrvaška in Malta. V drugi polovici pa še Švedska, Moldavija, Švica, Izrael, Nizozemska, Finska, Azerbajdžan in Češka. V tem predizboru bodo glasovale še Nemčija, Francija in Italija.

ESC 2023 - Prvi predizbor
V prvem predizboru bo nastopilo 15 držav. Foto: YouTube / Zajem zaslonske slike

Drugi predizbor, 11. maj 2023

V prvi polovici bodo nastopile Armenija, Ciper, Romunija, Danska, Belgija, Islandija, Grčija in Estonija. V drugi polovici pa še Albanija, Avstralija, Avstrija, Litva, San Marino, Slovenija, Gruzija in Poljska. V tem predizboru bodo glasovale tudi Ukrajina, Španija ter Velika Britanija.

ESC 2023 - Drugi predizbor
V drugem predizboru bo nastopilo 16 držav. Foto: YouTube / Zajem zaslonske slike

Pot do finala

Iz vsakega predizbora se bo v finale, ki se bo zgodilo bo 13. maja v Areni Liverpool, uvrstilo po deset najboljših držav. V velikem finalu bomo tako slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (kot velikih pet držav) ter Ukrajina (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v finalu.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
13
+1
5
+1
2
+1
4
+1
6
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button