MISIJA LIVERPOOL 2023

Slovenija v Liverpool pošilja Joker Out

RTV Slovenija je ESC predstavnika 2023 izbrala oziroma določila interno

Odločitev je padla! V Liverpool na Pesem Evrovizije 2023 potuje zasedba Joker Out. Tako je odločila oziroma določila RTV Slovenija, ki je k sodelovanju povabila priljubljeno glasbeno zasedbo. Na nacionalni televiziji pravijo, da odločitev ni bila težka, saj skupina Joker Out, ki bi evrovizijsko pesem predstavila 4. februarja 2023, zadnja leta prevladuje na slovenski glasbeni sceni.

Iskali so kakovost

“Odločili smo se za preverjeno in uspešno obliko izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije, interni izbor. Letos so tak izbor uporabili v kar 12-tih državah, med drugim v Avstriji, Azerbajdžanu, Belgiji, Cipru, Grčiji, na Nizozemskem, Švici, Veliki Britaniji. Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama, ponovno združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost in priljubljenost je tisto kar smo iskali in našli. Skratka, odločili smo se, da za Pesem Evrovizije potegnemo Jokerja iz rokava,” je v uvodu povedal Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa.

RTV Slovenija se je za interni izbor že odločila, in sicer pred natanko desetimi leti. Leta 2013 je bila naša predstavnica Hannah Mancini prav tako izbrana interno. Večjega uspeha na Evroviziji ni dosegla.

Joker Out
Joker Out se bo na ESC 2023 predstavil v slovenščini. Foto: RTV Slovenija

Izjemna priložnost

“Kaj pa so ob predstavitvi povedali novopečeni evrovizijski predstavniki? “Povabilo za Evrosong smo prejeli ravno v obdobju, ko smo začeli usmerjati svoj pogled tudi na tuje trge. Želimo se preizkusiti izven meja Slovenije, zato je pesem Evrovizije idealna priložnost. Vemo, da ima naša glasba mednarodni potencial in želimo dokazati, kako močen je novi val slovenske glasbe. Naš ameriški producent Todd Burke je ob evforiji, kateri je bil priča v Križankah, tudi sam prepoznal potencial, zaradi česar zdaj skupaj pripravljamo material za tuji trg in morda celo sodelovanje s kakšnim uveljavljenim tujim glasbenikom. Če se izrazimo kot v filmu Boter, bi lahko rekli, da gre za priložnost, ki se je enostavno ne da zavrniti,” so na čajanki v Botaničnem vrtu v Ljubljani povedali člani zasedbe Joker Out, ki optimistično dodajajo, da ciljajo na zmago.

Kako blizu jim je Evrovizija?

“Vsi člani banda smo veliki oboževalci pesmi Evrovizije, zato imamo že nekaj časa željo tam nastopati, a čakali smo na pravi trenutek. Čeprav smo mladi, nam je hiter razvoj naše kariere prinesel veliko izkušenj in zagona za ustvarjanje, zato smo pripravljeni na ta izziv. Kar se tiče sloga, Evrosong že dolgo ni žanrsko opredeljen ali omejen. Ostajamo zvesti sebi in zvoku skupine Joker Out. Ne glede na to, kje in kdaj nastopamo,” so še povedali člani zasedbe, ki obeležuje sedmo obletnico delovanja.

Joker Out na čajanki, kjer je RTV Slovenija predstavila načrt za Liverpool.
Joker Out na čajanki, kjer je RTV Slovenija predstavila načrt za Liverpool. Foto: RTV Slovenija

Pesem bodo posneli v Hamburgu

Kaj pa pesem? “Že čez nekaj dni se odpravljamo v Hamburg, kjer bomo ob pripravi angleškega materiala iz preteklih dveh albumov posneli tudi novo pesem za Evrosong. Pritem nam bosta pomagala naša producenta Žare Pak in Todd Burke. Potem bomo z našim kreativnim producentom Markom Pircem ustvarili videospot in začeli konceptualizacijo nastopa v Liverpoolu. Izkoristili bomo vse možnosti in ideje, ki jim imamo na voljo ter ničesar ne bomo prepustili naključju. Čas do tekmovanja bomo čim bolje izkoristili za promocijo in povezavo s poslušalci z vseh koncev naše celine. Smo pa že sprejeli odločitev, da se bomo v Liverpoolu predstavili s pesmijo v slovenščini.

Joker Out
Skupina Joker Out nas bo maja 2023 zastopala na izboru za Pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

“Gremo na zmago! Četudi se to sliši noro, prevzetno ali nemogoče, vemo, da bomo le s tako drznim odnosom dosegli maksimalen izkupiček.” Joker Out

Kdo so Joker Out?

Ljubljanska peterica Joker Out je zdaj že potrjeno nov veliki bend na domači glasbeni sceni. Navdušujejo s svežino, dobro energijo, muziko in spoti, njihova priljubljenost pa ni omejena le na družabna omrežja, ampak se zelo čuti tudi na terenu.

Po letih kaljenja so nase prvič resneje opozorili z zmago na Špil ligi v Kinu Šiška ter skladbama ‘Kot srce, ki kri poganja’ in ‘Omamljeno telo’, leta 2019 pa so se povezali s prekaljenim producentom Žaretom Pakom. Prvi rezultat sodelovanja je bil hit ‘Gola’, ki je osvojil tako občinstvo nacionalke, kot komercialne radijske in TV postaje, ter tako geografsko kot starostno še razširil njihovo publiko. Leto 2020 so odprli s hitom ‘Vem, da greš’, zaključili pa z novo verzijo skladbe ‘Umazane misli’, enim od vrhuncev njihovih koncertov. Zlati piščali za novinca leta 2019 so dodali še dve za izvajalca leta 2020 in 2021, se vrnili na odre in svoj shagadelic rock ‘n’ roll popeljali celo v Postojnsko jamo. Leta 2021 so glasbene platforme pometli z albumom ‘Umazane misli‘, oktobra za naslovno pesem prejeli nagrado Frišno/Fresh za pesem leta in po dveh jesenskih koncertih v Cvetličarni letos spomladi v hipu razprodali še Križanke. Poletje so preživeli na številnih koncertnih odrih (tudi Exit), in vmes ustvarili tudi prihajajoči drugi album.

REZULTATI ANKETE

Kako ste zadovoljni z odločitvijo, da je RTV Slovenija ESC predstavnika 2023 izbrala interno?

  • Žal nisem naklonjen tej odločitvi. (31%, 189 glasov)
  • Boljša izbira bi bila EMA, kot nekoč. (30%, 181 glasov)
  • Super, presrečen za Joker Out. (23%, 136 glasov)
  • V bistvu mi je vseeno. (9%, 53 glasov)
  • Sem za interno, a z drugim izvajalcem. (7%, 44 glasov)

Skupno glasov: 603

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
19
+1
7
+1
8
+1
62
+1
1
+1
8
+1
5
Twitter
Back to top button