SLOVENSKA NOTA

Slovenska nota 2019, ki jo je tokrat osvojil Denis Trap, znova navdušila

7. septembra 2019 se je v Delavskem domu Hrastnik odvil finalni večer Slovenske note 2019. Slovenska nota je pevsko tekmovanje, ki ga prireja mlada zagnana ekipa izpod Mladinskega centra Hrastnik že kar tretje leto zaporedoma, namenjeno pa je neuveljavljenim glasbenikom.

Tokrat se je predstavilo 10 finalistov. Vsak se je predstavil v živo s hišnim bendom s priredbo ene slovenske pesmi, na koncu pa je slavil 17-letni Denis Trap iz Skornega pri Šoštanju, ki bo za nagrado od MCH prejel prvo pesem.

Zaključena je že tretja edicija pevskega tekmovanja Slovenska nota, ki je namenjena tako iskanju novih pevcev, ki bi radi postali del slovenske glasbene scene, kot promoviranju slovenske glasbene zakladnice. Organizacijska ekipa namreč tekmovanje organizira z vizijo krepitve zavesti, da je slovenska glasba sodobna in da jo je potrebno razvijati v lokalnem okolju.

Deset srečnih finalistov Slovenske note 2019 Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Na letošnjo prvo septembrsko soboto se je odvilo finalno dejanje, na katerih se je predstavilo 10 finalistov iz celotne Slovenije. Finalisti so se morali prebiti skozi avdicijo, ki je potekala davnega marca v MCH. Na avdiciji se je predstavilo za Slovensko noto rekordno število 43 pevcev in pevk iz celotne Slovenije. Vseh deset finalistov je predhodno izbrala strokovna komisija na avdiciji v sestavi Alye, Ninota Ošlaka, Gaje Prestor, Alex Volaska in Maruše Zmrzlak. Strokovna komisija je izbrala le deset srečnežev, ki so letošnje leto barvito živeli svoje sanje tekom Slovenske note 2019 – kot pravi slogan letošnje Note.

In katere pesmi so na zaključni prireditvi v Delavskem domu Hrastnik prepevali mladi glasbeniki?

Nina Šentjurc – Lep poletni dan (orig. Karmen Stavec), Nuša Dekleva – Vrhovi (orig. Neisha), Ajda Grabnar – Peron 9 (orig. Papir), Natalija Cerar – Črta (orig. Slavko Ivančič), Ninnay – Naj mi dež napolni dlan (orig. Nuša Derenda), Nuša Sirk – Nasmeh življenja (orig. Nika Zorjan), Zarja Robar – Ne kliči me (orig. Nuša Derenda), Gaja Kolenc – Le ti to znaš (orig. Sara Lamprečnik), Laura Menard – Do kosti (orig. Tabu) in Denis Trap – Julija (orig. Aleksander Mežek).

Tako je lahko tako zasavska kot slovenska javnost lahko skozi celotno leto, predvsem pa na finalni večer spoznala 10 izjemnih finalistov: Laura Menard (23 let, Logatec), Denis Trap (17 let, Skorno pri Šoštanju), Nina Šentjurc (18 let, Slivnica pri Celju), Ajda Grabnar (19 let, Trbovlje), Gaja Kolenc (18 let, Hrastnik), Natalija Cerar (17 let, Lukovica pri Domžalah), Ninnay (26 let, Postojna), Zarja Robar (11 let, Zgornja Polskava pri Slovenski Bistrici), Nuša Sirk (14 let, Zgornja Polskava pri Slovenski Bistrici) in Nuša Dekleva (15 let, Razdrto). Vsak finalist se je na finalnem večeru predstavil s priredbo ene slovenske pesmi, ki si jo je izbral sam. Priredbe so predstavili v živo s hišnim bendom Slovenske note 2019, ki so ga sestavljali Aljaž Šumej na klaviaturah, Gabriel Miklobušec na kitari, Florjan Ajdnik na bas kitari in Anže Lečnik na bobnih. Taisti člani benda so že spremljali finaliste na lanski Slovenski noti in tako postajajo tradicionalni člen tega svežega tekmovanja.

Voditeljski par – Nejc Ašič (idejni vodja tekmovanja) in Nastja Galič Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Finalni večer je vodil voditeljski par – Nejc Ašič, sicer krivec za »rojstvo« Slovenske note in hkrati pobudnik ter idejni vodja tekmovanja že samega začetka, in Nastja Galič, operna pevka, violinistka ter članica brežiških mjuziklov. Krasile so ju modne kreacije modne kreatorke iz Hrastnika – Ines Čeperlin.

Strokovno žirijo na finalnem večeru pa so sestavljala za slovensko glasbeno sceno izredno pomembna imena, in sicer: Eva Boto, Tomaž Mihelič, Alesh Maatko, Žan Serčič, Maruša Zmrzlak in Alex Volasko. Organizacijska ekipa tako vsako leto poskrbi, da je sestava strokovne žirije pestra in da člani prihajajo iz različnih področjih slovenske glasbene estrade, saj na pleča strokovne žirije vsako leto pade velik del odgovornosti. Namreč kar 50 % vseh točk podeli prav strokovna žirija in ima s tem odločilno vlogo pri določanju zmagovalca oz. zmagovalke. Tako so bili člani strokovne žirije skorajda drugi kakor v strokovni komisiji na avdiciji – saj je organizacijska ekipa želela različne poglede na letošnjih deset finalistov.

Strokovna žirija Slovenske note 2019 Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Voditeljski par je krmaril med bogatim programom letošnje Note, ki je v svoj program vključila predvsem turističen kapital mesta Hrastnik. Ekipi Slovenske note se je zdelo smotrno predstaviti lepote mesta, saj si dogodek v živo ogledajo obiskovalci iz celotne Slovenije. Zato so si lahko obiskovalci finalnega večera ogledali deset video predstavitev vsakega finalista na eni izmed turističnih lokacij Hrastnika. S tem festival koketira z evrovizijskim konceptom prireditve, saj organizacijska ekipa ne skriva teženj po tem, da se med Slovensko noto in Evrovizijo potegne paralela. Evrovizijski koncept tekmovanja se jim namreč zdi odlična platforma, skozi katerega želijo okrepiti slovensko glasbeno sceno.

Na koncu je sredi konfetov na odru DDH slavil Denis Trap, ki je prepričal tako strokovno žirijo, publiko v dvorani kot spletne glasovalce. Denisova zmaga je bila dokaz za vse, ki so dejali, da na Slovenski noti zmagujejo le Zasavci in Zasavke. Denis prihaja namreč iz okolica Šoštanja.

Denis je uspel premagati favoritko domačinko Gajo Kolenc, ki se je uvrstila na drugo mesto. Na tretje mesto pa se je zavihtela prav tako Zasavka, Trboveljčanka Ajda Grabnar. Denis je bil najbolj prepričljiv po mnenju publike v dvorani Delavskega doma Hrastnik, prav tako ga je visoko ocenila strokovna žirija. V roke je tako Denis na presenečenje mnogih prejel stekleni Notin kipec, ki mu ga je izročila lanska zmagovalka, Maruša Zmrzlak. Denis je tako s svojo zmago dokazal, da je Slovenska nota namenjena celotni Sloveniji in prav vsem ter da to tekmovanje zdaleč ni le lokalno usmerjeno.

Zmagovalec je postal 17-letni Denis Trap iz Skornega pri Šoštanju. Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastni

Denis Trap, ki se solo petja uči pri pevki Ireni Vrčkovnik, zase pravi, da je vztrajen, samokritičen in vedno nasmejan.

Ob zmagi je Denis dejal: »Hvala vam za tako fantastičen festival kot čudovit večer!« Izrazil je hvaležnost vsem, ki so ga podprli na njegovi poti na letošnji Noti. Zapel je priredbo pesmi ‘Julija’ v originalni izvedbi Aleksandra Mežka, spremljala pa ga je violinistka Maruša Dobrovoljski.

Denisu je uspelo ‘premagati’ edini dve zasavski finalistki, Gajo in Ajdo. S tem pa dokazal, da je Slovenska nota namenjena vsem, ne le lokalnim pevcem! Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Denisu Trapu bo MCH za nagrado poklonil novo slovensko pesem, ki mu jo bo napisal Alex Volasko. Že nekaj dni po zmagi sta namreč Denis in Alex že imela prvi idejni sestanek za njuno pesem na pobudo organizacijske ekipe Slovenske note. Obljubljata, da bomo pesem lahko slišali še do konca leta 2019, ko bo Denis priredil tudi akustični koncert v MCH za vse svoje podpornike, ko bo njegova pesem zaobjela slovensko glasbeno sceno.

Denis je v enem izmed intervjujev za lokalni zasavski radio javnosti zaupal, da je bil prvotno s strani strokovne komisije na avdiciji ‘zavrnjen’, saj ga slednja sprva ni vzela v ožji izbor desetih finalistov Slovenske note 2019. Sprva mu je v uvrstitev v ožjih deset finalistov zmanjkalo le nekaj točk, saj je bil na avdiciji uvrščen na 11. mesto od skupno 43 mest. A ker sta kasneje od tekmovanja zaradi bolezni in osebno-kariernih razlogov odstopili dve finalistki, je bil s strani organizacijske ekipe še enkrat vabljen k sodelovanju. Vabilo je nemudoma sprejel. Na koncu pa dejal, da je s tem pokazal, da mu je na takšnih festivalih vredno sodelovati, kljub temu da ni bil prvotno izbran med najboljših deset. Vse svoje naslednike na Noti je pozval, da se tako ne splača obupati takoj.

Denis bo za nagrado prejel svojo prvo pesem, ki mu jo bo napisal Alex Volasko. Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

»Najbolj se mi zdi vredno to, da nam je uspelo utelesiti slogan »Barvito živimo sanje«, saj je resnično prav vsak, ki je sodeloval na letošnji Slovenski noti, živel in počel tisto, kar ga v prostem času razveseljuje, osrečuje … Prireditev je bila izpeljana na najvišjem nivoju do sedaj. Nota je v treh letih skromno, a samozavestno zrastla. Predvsem sem v imenu ekipe ponosen na odličnih desetih finalistov, ki so iz leta v leto boljši, prav tako pa sem ponosen na čedalje pomembnejša imena strokovne žirije. Slovenska nota vsekakor postaja ‘slovenska’, kar me nadvse razveseljuje. Vsekakor pa iz leta v leto bolj izpolnjuje svoj cilj – krepiti slovensko glasbeno sceno. S tem pa postaja prireditev tudi organizacijsko zahtevnejša, a nam tekmovanje postaja prijeten izziv. Bravo in hkrati hvala vsem, ki ste prispevali svoj košček k letošnji Slovenski noti 2019!« komentira zaključeno edicijo Nejc Ašič, idejni vodja tekmovanja in letošnji voditelj. Hkrati pa sporoča, da bo odločitev o prihodnji Slovenski noti 2020 sprejeta v bodočih mesecih, znana pa bo na družbenih omrežjih tekmovanja.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button