FESTIVALI

Pred vrati je 62. Splitski festival

Split, 1. - 3. julij 2022

Le teden dni pred MMS 2022  bo v Splitu zaživel že 62. Splitski festival, ki bo letos v Dalmacijo privabil številne ljubitelje zabavne glasbe tako na Prokurativo, kjer se bo tradicionalno odvil festival kot tudi pred TV-sprejemnike, ki ga bo hrvaška nacionalna televizija HRT prenašala v nedeljo, 3. julija, ob 21. uri.

Na 62. Splitskem festivalu, ki ga bosta povezovala Doris Pinčić in Duško Ćurlić, se bo tokrat predstavilo 25 hrvaških glasbenikov, med katerimi je kar nekaj znanim imen, in sicer so tu nekdanji evrovizijec Goran Karan, Tedi Spalato, Neno Belan, Ibrica Jusić, klapa Rišpet, Tomislav Bralić in klapa Intrade, Jamin Stavros, Danijela, Lorena, Luka Nižetić, Ivana Kovač, Lidija Bači, Marko Tolja ter drugi.

Split
Split znova gosti Splitski festival. Foto: Pixabay

Prvi zametki Splitskega festivala so bili leta 1960, ko je bila na sporedu glasbeno-modna revija ‘More – Revija – Split’. Prav zares pa se je vse skupaj začelo leta 1962, ko je slavila glasbena diva Tereza Kesovija s skladbo Ćakule o siromajima. Priljubljena hrvaška glasbenica, ki je postala zaščitni znak festivala, je s svojimi popevkami, ki so jih ustvarili najboljši hrvaški avtorji, zmagala večkrat, tako kot Vice Vukov, Mišo Kovač in ne nazadnje še legendarni in nepozabni Oliver Dragojević.

Trije glasbeni večeri

62. festival Split je letos razdeljen na tri večere. Skozi prvi večer, 1. julija, se bo na zanimiv način predstavil Neno Belan s skupino Fiumens. Drugi večer, ki bo v znamenju izjemne Tereze Kesovija, bo še kako obarvan nostalgično. Skozi tretji večer, 3. julija, ki ga bo prenašal tudi HRT, pa bomo slišali nove poletne melodije. Teh bo 25!

Split
Splitski festival se odvija na znamenitem trgu Prokurative. Foto: Pixaby

Tekmovalci Festivala Split 2022 (zapisani po abecedi skladb):

 1. Adio Ljubavi – 4 Tenora
 2. Budiš Me – Marko Kutlić
 3. Dalmatinac Zauvik – Mate Grgat
 4. Fortunata – Danijela
 5. Jedno Bez Drugoga – Lorena
 6. Još Bi Tija – Tomislav Bralić & Klapa Intrade
 7. Jube Moja Znaj Neno Belan
 8. Kad Se Rodiš Usrid Splita – Luka Nižetić
 9. Lip Ka Dalmacija – Lidija Bačić
 10. Lipo Mi Je Tu – Klapa Rišpet
 11. Ljubavi Promijenit Ćemo Ime – Marko Tolja
 12. Ludo Srce – Willy Family
 13. Možda Nekog Voliš – Tedi Spalato
 14. Ne Da Mi Pisma – Goran Karan
 15. Ona Mi Nedostaje – Jasmin Stavros
 16. Partenca – Mjesni Odbor
 17. Pjesma Za Kraj – Marko Bošnjak
 18. Sa Mnom – Ivo Perkušić
 19. Sjećanje – Ibrica
 20. Sve Što Trebam – Ivan Ive Županović
 21. Tako Nedostaješ – Stjepan Lach
 22. Vilo Moja Sva U Bilom – Mladen Grdović
 23. Voljeli Smo Jedno Drugo – Ivana Kovač
 24. Za Tebe Bisere Nosim – Ivica Sikirić Ićo
 25. Zagrli Me – Hari Rončević
Splitski festival 2022, sklepno dejanje.
Splitski festival 2022, sklepno dejanje. Foto: Splitski festival

Lanskoletna edicija

Spomnimo. Na 61. festivalu zabavne glasbe Split 2021, ki se je odvil na isti večer kot naš MMS, je nastopilo skupaj 25 izvajalcev. Med njimi so glavno nagrado domov odnesli Cambi in TBF. Neno Belan je osvojil prvo nagrado strokone žirije za pesem Zvjezde, Cambi, TBF in Splitske Koke pa so očarali občinstvo in novinarje s pesmijo Bambina mia. Priljubljeni hrvaški festival je sicer potekal tri večere, vse skupaj pa se je začelo s koncertom ene in edine dive Doris Dragović ter se nato nadaljevalo še z retrospektivnim večerom. Vrhunec festivala je bil kakopak tekmovalni večer, ki so ga s pesmijo Bambina Mia osvojili Cambi & TBF & Splitske Koke.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
9
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button