FESTIVALI

Luka Nižetić in Lorena osvojila 62. Splitski festival

Za nami je priljubljeni hrvaški festival

V Splitu se je s predstavitvijo novih 25 skladb zaključil 62. Splitski festival, ki ga je osvojil Luka Nižetić s pesmijo Kad se rodiš usrid Splita. Priljubljeni glasbenik iz Splita, ki je zadnje čase še kako v pogonu, je s svojo nalezljivo skladbo prepričal občinstvo. Kot kaže bo leto 2022 še kako njegovo, saj Nižetić najavlja izid novega albuma, ki bo izšel septembra 2022. V pripravi pa je tudi velika koncertna promocija, ki se bo zgodila 28. oktobra v zagrebški Tvornici kulture.

Festivalske nagrade

Strokovno javnost je tokrat s skladbo Jedno bez drugoga prepričala Lorena, ki je poleg te nagrade osvojila še drugo nagrado publike ter nagrado za najboljšo pesem po mnenju medijev. Poleg teh treh nagrad pa so v Splitu podelili še preostale festivalske nagrade:

  • Nagrado za najboljšega debitanta je prejel Marko Bošnjak (Pjesma za kraj).
  • Nagrado za najboljšo priredbo je prejela skladba Dalmatinac zauvik v izvedbi Mateta Grgata.
  • Nagrado za najboljše besedilo je prejela skladba Možda nekog voliš, ki jo je odpel Tedi Spalato.
  • Nagrado za najboljšo interpretacijo je prejel Stjepan Lach, ki je odpel pesem Tako niješ.
  • Nagrado za najboljšo skladbo po izboru hrvaške diaspore je prejel Mladen Gradović (Vilo moja sva u bilom).
  • Nagrado za najbolj celovito delo je prejel Ivo Perkušić, ki je izvedel pesem Sa mno.
  • Tretjo nagrado strokovne žirije je prejela skladba Pjesma za kraj v izvedbi Marka Bošnjaka.
  • Tretjo nagrado občinstva je prejela skladba Fortunata v izvedbi Danijele.
  • Drugo nagrado stroke pa je osvojila skladba Budiš me v izvedbi Marka Kutlića.
Tedi Spatalo
Tedi Spatalo Foto: Saša Stojanović Sapa / Splitski festival
Mladen Grdović
Mladen Grdović Foto: Saša Stojanović Sapa / Splitski festival
Lorena
Lorena Foto: Saša Stojanović Sapa / Splitski festival

Festivalski večer sta spretno krmarila Doris Pinčić in Duško Ćurlić, ki je med drugim dejal, da se na 62. Splitskem festivalu najde za vsakega nekaj.

Trije glasbeni večeri

Sicer pa je bil 62. Splitski festival razdeljen na tri glasbene večere. Skozi prvi večer, 1. julija, se je predstavil Neno Belan s skupino Fiumens. Drugi, nostalgično obarvan večer je bil v znamenju izjemne Tereze Kesovija. Skozi tretji večer pa smo slišali 25 novih skladb!

Na 62. Splitskem festivalu so se predstavili (po abecednem vrstnem redu skladb): Adio ljubavi – 4 Tenora, Budiš me – Marko Kutlić, Dalmatinac zauvik – Mate Grgat, Fortunata – Danijela, Jedno bez drugoga – Lorena, Još bi tija – Tomislav Bralić & Klapa Intrade, Jube moja znaj – Neno Belan, Kad se rodiš usrid Splita – Luka Nižetić, Lip ka Dalmacija – Lidija Bačić, Lipo mi je tu – Klapa Rišpet, Ljubavi promijenit ćemo ime – Marko Tolja, Ludo srce – Willy Family, Možda nekog voliš – Tedi Spalato, Ne da mi pisma – Goran Karan, Ona mi nedostaje – Jasmin Stavros, Partenca – Mjesni Odbor, Pjesma za kraj – Marko Bošnjak, Sa mnom – Ivo Perkušić, Sjećanje – Ibrica, Sve što trebam – Ivan Ive Županović, Tako nedostaješ – Stjepan Lach, Vilo moja sva u bilom – Mladen Grdović, Voljeli smo jedno drugo – Ivana Kovač, Za tebe bisere nosim – Ivica Sikirić Ićo in Zagrli me – Hari Rončević.

Splitski festival
Splitski trg je pokal po šivih. Foto: Saša Stojanović Sapa / Splitski festival

Spomnimo. Prvi zametki Splitskega festivala so bili leta 1960, ko je bila na sporedu glasbeno-modna revija ‘More – Revija – Split’. Prav zares pa se je vse skupaj začelo leta 1962, ko je slavila glasbena diva Tereza Kesovija s skladbo Ćakule o siromajima. Priljubljena hrvaška glasbenica, ki je postala zaščitni znak festivala, je s svojimi popevkami, ki so jih ustvarili najboljši hrvaški avtorji, zmagala večkrat, tako kot Vice Vukov, Mišo Kovač in ne nazadnje še legendarni in nepozabni Oliver Dragojević.

Danijela
Priljubljena Danijela je prejela tretjo nagrado občinstva. Foto: Facebook profil Danijela
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button