FESTIVALI

Z roko v roki – Piranski glasbeni večeri in Jazz festival Piran/Portorož

Dva glasbena festivala

Na svetovni dan glasbe je Avditorij Portorož predstavil dva glasbena festivala, ki ju v 50. letu delovanja prirejajo in vsebinsko snujejo v sodelovanju z umetniškima vodjema Metodom Tomcem in Branetom Rončelom.

Eden najstarejših tovrstnih v našem prostoru, pa tudi širše v regiji, je mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri (programska knjižica), ki se je začel 23. junija. Obiskovalci bodo lahko tako do 4. avgusta 2022 na sedmih koncertih v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu prisluhnili koncertantom iz Slovenije, Italije, Norveške, Francije in Češke. Drugi festival pa je Jazz festival Piran/Portorož, ki je nastal na pobudo piranskega župana Đenia Zadkovića, tudi sicer velikega ljubitelja glasbe, da bi Piran in Portorož znova postala prizorišče velikih, evropskih in svetovnih glasbenih dogodkov.

Piranski glasbeni veceri
Mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri. Foto: Avditorij Portorož

Jazz festival Piran/Portorož

Na predstavitvi je Rončel izpostavil osebno motivacijo, da v Portorož in Piran pripelje najboljše glasbenike, ki so pisali zgodovino ne le jazza, ampak tudi osem drugih glasbenih zvrsti, ki jih bo moč poslušati in nanje plesati na obeh festivalskih prizoriščih. Naslednje, kar je za Rončela ključnega pomena, je sinergija in vzajemno spoštovanje med piranskim županom in v. d. direktorjem Avditorija, ki sta prepoznala potencial takega festivala in mu zaupala produkcijo. “To je najboljši festival v radiusu 500 kilometrov. Ko ga na radiu Koper in Slovenija v svojih oddajah napovedujem, se mi zdi, da napovedujem Umbria festival v Perugi; nisem še dodobra ponotranjil, da nam je uspelo dobiti te velikane k nam. Bližina morja je še en skupni imenovalec, na katerega smo igrali. Tu se glasba lepše in boljše posluša, pa tudi izvaja, mi pravijo glasbeniki, ki se bodo k nam pripeljali iz vsega sveta,” je dejal umetniški vodja Brane Rončel, ki mu pravijo tudi enciklopedija jazza.

Jazz festival Piran/Portorož
Jazz festival Piran/Portorož 2022 Foto: Avditorij Portorož

Program Jazz festivala

Sreda, 29. junij ob 20.00, Avditorij: musica popular brasileira/bossa nova/
Bossa de Novo (Slovenija)

Sreda, 29. junij ob 22.00, Avditorij: afro-kubanski jazz
Ivan ‘Melón’ Lewis (Kuba)
dobitnik grammyja 2021 za najboljši latin jazz/jazz album ‘voyager’

Četrtek, 30. junij ob 20.00, Avditorij: avant-blues and beyond project
Elliot Sharp Trio (Cleveland, New York)

Četrtek, 30. junij ob 22.00, Avditorij: blues/rock/jazz
Matt Schofield (Manchester, London, Florida)

Petek, 1. julij ob 20.00, Avditorij: jazz/r&b/afrika/gospel/hip hop
Kenny Garrett (Detroit) & Sounds from the ancestors

Petek, 1. julij ob 23.00, Gledališče Tartini Piran: fiesta latina violina/latin/jazz/salsa
Alfredo De La Fé (Kuba, New York, San Francisco, Kolumbija)

Sobota, 2. julij ob 20.00, Avditorij: gala večer z največjim virtuozom harmonike in bandoneona, dela Astorja Piazzolle in Richarda Galliana
Richard Galliano (New York tango Trio)

Sobota, 2. julij ob 23.00, Gledališče Tartini Piran: jazz/brass funk/funky blues Boney Fields (Chicago)

Četrtek, 14. julij ob 21.00, Amfiteater Avditorija Portorož: koncert popularne brazilske glasbe Gilberto Gil & Family »Nós a gente«.

Jazz festival Piran 2022
Avditorij Portorož je predstavil dva glasbena festivala. Foto: Jadran Rusjan

Vstopnice

Cene vstopnic za Piranske glasbene večere: 16 € za študente in upokojence, 18 € redna cena. Cene vstopnic za Jazz festival Piran/Portorož: od 35 € dalje, v prodaji dnevne vstopnice, festivalska vstopnica za vse večere 186 €; za koncert Gilberta Gila 40 € v preprodaji, 45 € dan koncerta. Prodajna mesta: Avditorij Portorož, Gledališče Tartini Piran, Mediadom Pyrhani ter eno uro pred pričetkom koncertov na prizorišču; spletna prodaja https://avditorij.kupikarto.si/

Jazz festival Piran/Portorož 2022.
Jazz festival Piran/Portorož 2022. Foto: Avditorij Portorož
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button