EVROVIZIJA

Pesem Evrovizije 2021 bo; vsi si želimo, da bi obveljal scenarij A

Kocka je padla! 22. maja 2021 bo znan novi evrovizijski zmagovalec, ki ga bomo dobili po enem izmed štirih scenarijev. Na posebni novinarski konferenci je izvršni producent Pesmi Evrovizije 2021, Sietse Bakker, predstavil podroben potek priprav na to največje glasbeno tekmovanje, ki pa ga letos zaradi pojava koronavirusa v Rotterdamu žal ni bilo.

Slogan OpenUp ostaja!Foto: EBU

Scenarij A: Vse skupaj poteka po ustaljeni praksi

Prireditev bi bila organizirana po ustaljenem scenariju, kar pomeni, da vse sodelujoče delegacije pridejo v Rotterdam. Arena Ahoy bi v tem primeru gostila devet šovov, vključno z generalkami (vsak predizbor oziroma izbor ima tri generalke, prva je zaprta za javnost, namenjena je le medijem in oboževalcem). Ta priljubljeni scenarij nam je sicer več kot znan zadnja evrovizijska leta.

Scenarij B: Distanca 1,5 metra

Vse okrog izbora bi bilo prilagojenu pojavu koronavirusa, torej na vsakem koraku distanca minimalno 1,5 metra, razkuževanje, družbeno distanciranje, omejene delegacije (omejeno število ljudi v vsaki delegaciji in omejeno število novinarjev), ipd. Ker bi bilo v tem primeru bistveno manj prostora za občinstvo, bi bila potrebna nova postavitev sedežev, z žrebom bi določili, kdo bi si lahko ogledal izbor. Kdor z žrebom ne bi bil uspešen, bi mu vrnili denar za vstopnico. Ostale obevrovizijske dejavnosti bi bile v Rotterdamu ustrezno prilagojene.

Gostitelji Pesmi Evrovizije 2021 imajo na mizi štiri scenarije!Foto: NPO/NOS/AVROTROS

Evrovizijska časovnica 2021

09.03. – Zadnji rok za izbor pesmi
15.03. – Srečanje vodij delegacij
09.04. – Začetek priprav v Areni Ahoy
08.05. – Začetek prvih vaj
08.05. – Otvoritev novinarskega središča
16.05. – Uradna otvoritev Evrovizije 2021
17.05. – Glavna generalka (I. predizbor)
18.05. – Prvi evrovizijski predizbor
19.05. – Glavna generalka (II. predizbor)
20.05. – Drugi evrovizijski predizbor
21.05. – Glavna generalka za finale
22.05. – Veliki finale

Scenarij C: Zeleni in rdeči seznami držav

V tem primeru bi sledili scenariju B, poleg tega pa bi vse države, ki bi bile na takoimenovanem rdečem seznamu, ostale doma, njihov predstavnik pa bi zapel iz nacionalnega televizijskega studia. Vsi tisti predstavniki, ki pa bi lahko potovali v Rotterdamu, bi v živo nastopili na velikem evrovizijskem odru.

Scenarij D: Tekmovalci zapojejo ‘od doma’

Če bi se Nizozemska v tem času znašla na rdečem seznamu, bi Evrovizija potekala brez občinstva in brez kakršnih koli aktivnosti v Rotterdamu. Vsi nastopači bi zapeli v studiu nacionalne televizije, torej podobno, kot bomo videli prvič na Otroški Evroviziji 2020.

Evrovizijski oder bo ostal takšen, kot je bil zamišljen za ESC 2020.Foto: NPO/AVROTROS/NOS
Rotterdam se znova pripravlja na ESC.Foto: Pixabay

Kot je na prvi večji predstavitvi za medije dejal izvršni producent Pesmi Evrovizije 2021, Sietse Bakker, je ambicija nizozemske televizije še vedno, da ustvarijo najboljšo Pesem Evrovizije, ne glede na ovire, ki so se pojavile za edicijo 2020. “Opravljeno je bilo veliko dela in zbranega je bilo veliko znanja. V zadnjem letu smo se veliko naučili, vem pa tudi, da bodo prihodnji meseci še kako zahtevni, saj še ne vemo, po katerem scenariju bomo izvedli tekmovanje. Vse to nam prinaša nove izzive, ki se jih vsi skupaj še kako veselimo,” je dejal Bakker, ki je za zaključek še pripomnil, da slogan evrovizijskega izbira #OpenUp ostaja, prav tako pa ostajajo isti voditelji, ki so bili že planirani za ESC 2020. Pesem Evrovizije 2021 bodo tako 18., 20. in 22. maja vodili Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit in Nikkie de Jager. Vse štiri pa smo spoznali skozi letošnjo nadomestno Evrovizijo: Europe, Shine A Light. Sedaj vsi skupaj komaj čakamo, da (vsaj) po scenariju A zasije tudi novo evrovizijsko tekmovanje. Dokončna odločitev bo padla do 15. marca 2021, ko je v Rotterdamu planirano srečanje predstavniov evrovizijskih delegacij.

Voditelji ESC 2021: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit in Nikkie de Jager.Foto: EBU / Kris Pouw
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button