ROTTERDAM 2020

Evrovizije v Rotterdamu ne bo!

“Z globokim obžalovanjem odpovedujemo Pesem Evrovizije 2020 v Rotterdamu,” sporoča Evropska zveza radiotelevizij (EBU), ki je v zadnjih tednih iskala številne alternativne možnosti, da bi na koncu vendarle omogočili nadaljevanje Izbora za Pesem Evrovizije, ki bi letos praznoval že 65. rojstni dan. A se to zaradi koronavirusa žal ne bo zgodilo.

Čeprav je bilo na mizi vrsto različnih predlogov in scenarijev (od prestavitve do prepevanja v nacionalnih televizijskih studiih), o katerih smo na naši strani Evrovizija.com redno poročali, so na koncu na zvezi EBU – skupaj z nizozemsko televizijo – sprejeli najbolj težko odločitev, in sicer da letošnje tekmovanje, ki je bilo planirano za 12., 14. in 16. maj, odpovedo, kar je glede na trenutno situacijo in na številne restrikcije, ki so povezane s preprečevanjem hitrega širjenja koronavirusa, najbolj razumljiva in logična odločitev.

Jon Ola Sand
Jon Ola Sand Foto: Alesh Maatko

Kaj se bo zgodilo z letošnjimi tekmovalci (41) in njihovimi izbranimi skladbami zaenkrat še ne ve nihče. Zveza EBU pravi, da trenutno ni sprejeta glede tega vprašanja nobena odločitev ter da bodo o tem naknadno razpravljali v referenčni skupini za ESC ter z ostalimi nacionalnimi televizijami.

Odločitev o popolni odpovedi tekmovanja za eno leto so sprejeli predvsem z enim samim razlogom, saj je na prvem mestu zdravje vseh sodelujočih, torej umetnikov, glasbenikov, osebja, oboževalcev ter vseh ostalih, ki so vpeti v sam glasbeni izbor, teh pa ni malo, saj se samega dogodka ‘na kraju zločina’ udeleži več deseti tisoč ljudi. In ker nihče ne ve, kaj bo prinesel jutrišnji dan ter kdaj se bo situacija umirila po celi Evropi, je bila takšna odločitev toliko bolj razumljiva, čeprav so vsi upali do zadnjega trenutka.

Zveza EBU si želi, da bi bila Evrovizija v Rotterdamu prihodnje leto. Foto: Pixabay

Evropska zveza radiotelevizij (EBU) je v sporočilu za javnost še zapisala, da bodo z nizozemsko televizijo in mestom Rotterdam nadaljevali pogovore o tem, da bi to izbrano mesto, ki se je s srcem in dušo pripravljajo na največji dogodek leta 2020, vseeno gostilo Evrovizijo 2021.

Prestavitev ne bi bila dobra

Prav tako pa so še zapisali, da se niso odločili za prestavitev z enim samim razlogom, saj bi to pomenilo velik zamik za prihodnje leto, kjer bi nova država gostiteljica imela bistveno manj časa, ki ga je že tako ali tako zadnja leta premalo in vsi hitijo s pripravami. Ne nazadnje pa so tu še drugi veliki dogodki.

“Ta odločitev zveze EBU je bila neizogibna glede na okoliščine, ki trenutno – kot posledica koronavirusa – vplivajo na vso Evropo, in ne nazadnje vplivajo na vse ukrepe, ki jih sprejemajo vlade posameznih držav. Ta odločitev je hkrati veliko razočaranje za Nizozemsko, za izjemno ekipo, ki se je borila do zadnjega trenutka ter seveda za vse predstavnike in izvajalce. Vsi skupaj so se zadnje mesece izjemno trudili, da bi bilo tekmovanje na vseh ravneh čim boljše. Zahvaljujem se jim za veliko zavezanost in obžalujem, da rezultati prizadevanj ne bodo vidni. Posebej bi rada omenila Rotterdam, ki se je v zadnjem letu izkazal za idealnega partnerja tega projekta. Ta izbor bi bil odlična priložnost, da se v obdobju negotovosti v Evropi razumemo drugače, predvsem pa bi bila to priložnost, da se znova združimo, sploh ker je glasba na vseh ravneh univerzalna in prepričan sem, da bo tako ostalo. Tudi po tej krizi,” je svojo misli v imenu vseh strnila predsednica nizozemske televizije NPO, Shula Rijxman.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button