EMA 2022

EMA Freš 2022: Kdo so zmagovalci?

LUMA, Stela Sofia, LPS, Leya Leanne

Kot je že znano so finale EME Freš 2022 osvojili LUMA (All In), Stela Sofia (Tu in zdaj), LPS (Disko) in še Leya Leanne (Naked). Vse štiri zmagovalce sedaj čaka nastop na EMI, in sicer se bodo v prvem predizboru predstavili dvojec LUMA in Stela Sofia, v drugem predizboru pa zasedba LPS in Leya Leanne. Kdo so torej mladi glasbeniki, od kje prihajajo in kaj vse so že – kar se glasbe tiče – ustvarili do svojega prvega velikega nastopa? Tu so njihove predstavitve!

LUMA

Luma je novonastali duet, ki ga sestavljata Lucija Harum in Martin Vogrin. V Ljubljano priseljena Štajerca sta se pred približno enim letom podala na pot raziskovanja, kam ju lahko za štirimi stenami pripelje njuna ustvarjalnost, če imata na voljo glas, glasbila in prenosni računalnik. Lani poleti sta izdala debitantski singel Promises, v novembru pa se mu je pridružil še drugi, z naslovom Poco a Poco. Pri eksperimentiranju ju povezuje skupna ljubezen do mešanja različnih slogov popa in alternativne glasbe, njune skladbe pa kljub raznolikosti vežejo moderni produkcijski pristopi in Lucijin nežen vokal. Zvočni spekter njune glasbe se razteza od klasičnih zvokov saksofona in kitare do modernih, sintetičnih, nizkofrekvenčnih zvokov, uravnoteženih z mehkim petjem ali parlandom. Lucijina besedila izhajajo iz medosebnih odnosov in introspekcije. Črpa iz vsega, kar se dogaja okoli nje, s tem da skuša gledati svet na mikroravni, zanimajo pa jo predvsem človek kot tak in njegova osebna izkustva, pri tem pa ji rad pomaga tudi Martin, sicer študent psihologije. Ljubezen do glasbe jima je skupna že iz otroštva, oba sta tudi končala nižjo glasbeno šolo, Martin iz kitare, Lucija pa iz violine. Lucija je svojo pot nadaljevala na AGRFT-ju, kjer je diplomirala iz dramske igre, trenutno pa zaključuje magisterij iz gledališkega petja. Gledališče pa ni tuje niti Martinu, ki ustvarja glasbo za gledališke predstave.

Avtorska ekipa za pesem ALL IN (glasba / besedilo / aranžma): Lucija Harum, Martin Vogrin / Lucija Harum, Martin Vogrin, Vid Turica / Martin Vogrin, Vid Turica

Stela Sofia

Stela Sofia poje od svojega osmega leta. Nastopila je že na več odrih, med drugim tudi na festivalu v Srbiji in Makedoniji. Skupaj s producentom in avtorjem Žanom Serčičem je januarja 2020 posnela svojo prvo pesem, Sita Sem. Sodelovanje sta nadgradila z istoimenskim albumom, ki bo izšel predvidoma prihodnje leto. Zraven petja igra tudi klavir in ukulele, ukvarja pa se tudi s plesom.

Avtorska ekipa za pesem TU IN ZDAJ (glasba / besedilo / aranžma): Stela Sofia, Žan Serčič / Žan Serčič / Žan Serčič

LPS (Skupina Last Pizza Slice)

Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

Avtorska ekipa za pesem DISKO (glasba / besedilo / aranžma): Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek / Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek / Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, Jakob Korošec

Leya Leanne

Leya Leanne od malih nog obožuje glasbo. Kot majhna deklica je s petjem nastopila na različnih prireditvah, zato je že takrat vedela, da je to nekaj, kar želi početi v življenju. Svojo pot kot avtorica in izvajalka je začela v osnovni šoli. Svojo prvo izdano pesem z naslovom Ritm v srce je napisala leta 2016. Maja 2017 je napisala besedilo in upesnitev pesmi za glasbenika in pevca Žana Serčiča z naslovom Tebe ne dam, ki sta jo februarja 2019 izdala kot duet. Zadnja izdana avtorska pesem z naslovom Sede je bila ustvarjena in izdana leta 2020 v sodelovanju z Ervinom Tršeličem. Trenutno ustvarja veliko novih pesmi, ki bodo izšle na njenem prvem EP-ju v letu 2022.

Avtorska ekipa za pesem NAKED (glasba / besedilo / aranžma): Leya Leanne, Shawn Myers, Jonas Gladnikoff / Shawn Myers / Leya Leanne, Jonas Gladnikoff

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
3
+1
1
+1
1
+1
5
+1
2
+1
0
Twitter
Back to top button