MMS

Izbrane pesmi za MMS 2023: Ne gre za Splitski ali folklorni festival

Izborna komisija izbrala pesmi

Pa jih imamo, nove poletne melodije! Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose je objavil 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo 8. julija nastopili na 42. festivalu MMS 2023, ki se bo odvil v Avditoriju Portorož.

Izbrani glasbeni za MMS 2023 (po abecedi):

 1. Alya Elouissi – Valovim
 2. Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka
 3. Annia – Na pol poti
 4. Bomb Shell – Potujem
 5. BOOOM! – Portoroško sonce
 6. BosaZnova – Običajen par
 7. Boštjan Velkavrh – Za druge in zase
 8. Gregor Ravnik – Torek
 9. Marijan Novina – Zgodba ribiča
 10. RiNa – Ko dan zaspi
 11. Saša Lešnjek – Tipi z jeepi
 12. Simon Vadnjal – Prizma
 13. Stela Sofia – Sebe daj
 14. Žigan Krajnčan & Teo Collori – Jadra
Izbrani glasbeniki za MMS 2023.
Izbrani glasbeniki za MMS 2023. Foto: Avditorij Portorož

Izborna komisija

Izborna strokovna komisija – Alenka Godec (pevka, udeleženka festivala), Tadej Tadič (glasbenik, glasbeni producent), Aleksander Radič (predstavnik RTV SLO), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Aleksandra Čermelj (glasbenica, udeleženka festivala) in Andrea Flego (glasbeni urednik in producent, Radio Capodistria) je poslušala in ocenjevala 73 skladb, ki so bile prijavljene na javni razpis za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Poleg 14 izbranih skladb je komisija izbrala še dve rezervi in sicer Radar – Narava in Kiki – Ubožec.

Naj kaj je bila pozorna komisija?

Nabor prijavljenih skladb je znova postregel z več kot 70-imi skladbami, kar je vedno in znova spodbuden znak zdravega utripa glasbene scene in odnosa do našega festivala z dolgo tradicijo. Posebno so bili člani komisije pozorni na novosti pri razpisnih pogojih.

“Nekoliko spremenjeni razpisni pogoji večini izvajalcem in avtorjem niso predstavljali nikakršnih ovir, kar seveda tudi ni bil namen sprememb, še zlasti tistih o prijavi s končnimi masterji ali miksi, ali pa vsaj začasnimi miksi vendar z že dokončno definiranimi vokalnimi ter inštrumentalnimi linijami in parti – to je bilo nujno potrebno, da bi se pri izbiranju tekmovalnih skladb lahko pravilno odločali in ne ugibali med grobimi demo posnetki ali nedorečenimi glasbenimi izdelki. Nekateri, k sreči res ne številni,  so to letošnjo novost gladko spregledali, a prepričani smo, da jo bodo sčasoma osvojili.”

Najbolj pomembni kriterji

Na kaj so bili še posebej pozorni pri izbiranju skladb? “Ker gre za festival pesmi in melodij, so všečnost, izvirnost, prepričljivost in kakovost le-teh prvi in najbolj pomembni kriteriji. Potem pa so tukaj drugi, čisto tehnični aspekti, kot denimo kakovost vokala in sposobnost petja, izvajanja v živo. Vsak festival, še zlasti, če je tudi televizijski dogodek, pa »živi« tudi od gledanosti in od spektakla, zatorej je na koncu potrebno tudi pomisliti na prepoznavnost izvajalcev ter na potencial njihovih skladb pri izvedbi na dan festivala, da bodo obiskovalci in gledalci res imeli kaj videti in poslušati.”

Avditorij Portorož bo znova pokal po šivih 8. julija. Foto: Aleš Rosa

Skladbe v italijanskem jeziku

Med prijavljenimi je bilo nekaj skladb tudi v italijanskem jeziku, ena si je tudi prislužila mesto prve rezerve med izbranimi. “Kot vsako leto bi si želeli, da je le teh več in, morda še bolj pomembno, da bi te vnesle v naše primorsko glasbeno dogajanje ne samo zven avtohtonega jezika tega teritorija temveč tudi malo tiste sodobne energije in pestrosti, ki jo italijanska glasbena scena še kako očitno premore.”

Psevdonimi in mahinacije

Glasbeniki se prijavljajo tudi z različnimi psevdonimi, da bi zaobšli pravilnik. Kako so se s tem soočili? “Pravilnik in prijavnica vsekakor omogočata uporabo psevdonimov, kar je v glasbi pravica vsakega avtorja. A psevdonimi naj bi bili osebna ali umetniška odločitev, ne pa paravan za preseganje dovoljenega števila prijavljenih skladb za posamičnega avtorja, ali pa poligon za druge še bolj bizarne mahinacije, kot smo jim bili letos z začudenjem priča.”

Plagiatorstvo

Glede plagiatorstva pa so dodali: “Vse kaže, da se je količinsko vročica plagiatorske noči vendar nekoliko polegla, kar je prav dobrodošla prognoza. Žal pri nekaterih še ni popolnoma izginila, a upanje zadnje umre in morda je čas najboljše zdravilo.”

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Tinkara Kovač in Anika Horvat sla slavili lani. Foto: Alesh Maatko

Dalmatinski melos

Slovenski glasbeniki se zelo radi spogledujejo z dalmatinskim melosom. Kako se to odraža pri prijavljenih skladbah za MMS? “Pri festivalu MMS lahko včasih ime zavaja, saj element morja in sonca še ne pomeni, da je nujno potrebno navdih in predvsem melos poiskati na karibskih plažah ali pri klapah s pogledom na Kornate ali pa nizati navidezno primorsko-istrske izraze – ravno tako velja za Sanremski festival, kjer niso vse pesmi o cvetličnih aranžmajih. Poletje in morje je možno tudi veliko bolj subtilno priklicati ali upodobiti, kar so najboljši avtorji uspešnic v zgodovini festivala tudi mnogo krat uspešno storili. Obenem pa ime MMS vendar tudi jasno pove, da ne gre za Splitski ali folklorni festival.”

Popotnica za MMS 2024

Ob koncu izbora so člani izborne komisije zapisali še popotnico za naslednji festival MMS 2024. “Skupina Prizma je pela”Pogum”, Marko Brecelj je pel “Same prave stvari”, Big Foot Mama so peli “Mal’ zabave” in Zmelkoow so peli “Megahit”: znotraj teh štirih pojmov oz. naslovov, z malo morja in sonca, bo zagotovo kaj dobrega zacvetelo za MMS 2024!”

Več o predstavitvenih večerih, o vrstnem redu nastopa, voditeljih …  bodo predastavili na novinarski konferenci 6. junija 2023.

MMS 2023
42. festival MMS bo 8. julija 2023. Foto: Avditorij Portorož
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button