TORINO 2022

Moldavija že tretjič stavi na Zdob şi Zdub; poskočna pesem diši po Balkanu!

Folklora in rock ‘n’ roll

Moldavija, ki je leta 2017 na Pesmi Evrovizije zasedla odlično tretjo mesto, ima novega predstavnika. To je postala zasedba Zdob şi Zdub, ki je na tem odru že stala. In to več kot uspešno. Dvakrat!

Izmed 28 skladb, kolikor se jih je potegovalo za novo evrovizijsko vstopnico, je zmagovalce izbrala posebma strokovna komisija, ki so jo sestavljali kar trije nekdanji predstavniki, in sicer Geta Burlacu (Moldavija, Evrovizija 2008), Vali Boghean (kantavtor), Cristina Scarlat (Moldavija, Evrovizija 2014), Victoria Cuşnir (novinarka) in Aliona Moon (Moldavija, Evrovizija 2013). Na koncu so bili najbolj prepričljivi Zdob şi Zdub & Frații Advahov.

Moldavija 2022
Zdob şi Zdub & Frații Advahov za Moldavijo Foto: Eurovision Moldova

Zdob și Zdub je folk punk skupina iz Kišinjeva. Skupina je nastala leta 1994.

Njihova zmagovalna pesem Trenuleţul (Vlak) ima, kot boste lahko slišali, precej nalezljiv refren. V živahni pesmi, ki v evrovizjskem svetu žanje mešane občutke, pa je prepletena folklora in rock ‘n’ roll ter prikazuje ljubezen Zdoba și Zduba do tradicionalnega pripovedovanja od ust do ust.

Spomnimo. Zasedba je na evrovizijskem odru stala že dvakrat. Prvič leta 2005 (6. mesto), nato pa še 2011 (12. mesto). Se jim letos obeta najboljša uvrstitev? Odgovor na to bomo izvedeli kaj kmalu!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button