EVROVIZIJA

Analiza glasovanja: Razveljavili glasovanje v Makedoniji in Črni gori

V soboto smo spremljali napeto, skoraj eno uro dolgo glasovanje štiridesetih držav. Letos je bilo še posebej zanimivo, saj je bilo favoritov več in možnih razpletov je bilo več …

Švedska: Heroes – Måns ZelmerlöwFoto: Alesh Maatko

Po prvih šestih državah je vodila Italija, po četrtini in polovici glasov Rusija, po treh četrtinah pa je vodstvo prevzela končna zmagovalka Švedska. Močno smo navijali tudi Slovenci, saj smo si želeli, da bi Maraaya postavila naš najboljši rezultat. 

Na koncu smo prejeli 39 točk, kar je zadostovalo za 14. mesto, s čimer smo sicer izboljšali rezultat Alenke Gotar leta 2007 (bila je 15.), a bili za mesto slabši od Maje Keuc pred petimi leti (ta je bila 13.). Največ točk v sobotnem večeru smo prejeli od Makedonije, več pa smo si jih želeli od Srbije in Črne gore. A za vas smo letošnje evrovizijsko glasovanje še bolj podrobno raziskali in odkrili veliko zanimivih stvari!

Ali se bodo rezultati kaj spremenili bo znano junija.Foto: Eurovision.tv

Kdo nam je dal največ in kdo najmanj točk?
Kot rečeno, največ točk, osem, nam je podelila Makedonija, ki se ji iz torkovega predizbora ni uspelo uvrstiti v finale. Sicer se je v Makedoniji in Črni gori zgodil neprijeten zaplet – upoštevati so morali le glasove telefonskega glasovanja, ker je prišlo do nepravilnosti oziroma odstopanja pri glasovih strokovnih žirij, kar bo zveza EBU podrobneje raziskala in nas o tem obvestila junija, ko bodo imeli odgovorni zasedanje. Točke njihove strokovne žirije so tako razveljavili. Šest točk smo dobili od Izraela, pet od Srbije, po štiri točke iz Litve in Črne gore, tri iz Azerbajdžana in Latvije, dve z Islandije, eno pa so nam dodelile Švedska, Poljska, Norveška in Finska. 

Če gledamo samo glasove strokovnih žirij posameznih držav, sta našo skladbo najvišje uvrstili strokovni žiriji iz, verjeli ali ne, Izraela in Azerbajdžana – na visoko 4. mesto. Izraelska žirantka, 26-letna pevka in tekstopiska ter drugouvrščena na njihovem lanskem nacionalnem izboru, Lauren de Paz, pa je Slovenijo postavila kar na 1. mesto. Naša pesem je bila nadvse všeč še eni izraelski žirantki, dvema srbskima žirantoma, islandski žirantki Sari Unnur ter azerbajdžanski pevki in koreografinji Samiri Allahverdi. Vsi našteti so Slovenijo uvrstili na 2. mesto. V Veliki Britaniji nam je 4. mesto dodelil 52-letni pevec in skladatelj (snemal je s Stingom, Philom Collinsom, Garyjem Barlowom in skupino Beach Boys) Tommy Blaize. 

Na peto mesto nas je postavila islandska strokovna žirija, na šesto srbska, na sedmo norveška, na devetem mestu pa smo pristali glede na točke litovske in estonske žirije. Skratka, najbolj smo navdušili stroko iz skandinavskih, baltskih in držav Bližnjega Vzhoda. Najmanj točk so nam dodelile strokovne žirije iz Belorusije in Avstralije (24. mesto) ter Češke, Francije in Madžarske (22. mesto). Če bi upoštevali zgolj točke strokovnih žirij, bi Slovenija tekmovanje končala podobno, kot ga v resnici je – na 13. oz. 14. mestu.

Kot vidimo, smo, tako kot pri žirijah, najbolj navdušili občinstvo iz
baltskih držav in seveda vseh treh držav nekdanje skupne republike.
Podobno kot lani pa nam nikakor ne uspe prepričati Nizozemcev, Nemcev in
Belgijcev.

Precej podobno so glasovali tudi gledalci in poslušalci. Največ njihovih glasov smo dobili iz Makedonije (3. mesto), Latvije, Litve, Črne gore in Srbije (7. mesto), Poljske (8. mesto) ter Islandije in Finske (11. mesto). Najmanj je šla naša skladba v uho gledalcem in poslušalcem iz Nizozemske (25. mesto), Belgije in Francije (24. mesto), Nemčije in Velike Britanije (23. mesto) ter Švice (22. mesto).

Srbija bi nam lahko, tako Maraaya, podelila več točk.Foto: Alesh Maatko

Kakšen je bil okus Slovencev?
Slovenija je slovitih ‘douze points’ podelila Švedski, deset Črni gori, osem Italiji, sedem Latviji, šest pa Srbiji. A poglejmo natančneje. Vam, ki ste svoje glasove oddali prek stacionarnih in mobilnih telefonov, je bila najbolj všeč Srbija – Bojani Stamenov in njeni skladbi Beauty Never Lies ste podelili največ telefonskih glasov. Druga, ki vas je najbolj prepričala, je bila skladba iz Italije, tretja pa iz Črne gore. Zelo sta vas navdušili še Albanija in Švedska. Najmanj so vam bile všeč armenska (podelili ste ji najmanj telefonskih glasov), grška, francoska in gruzijska pesem.

ESC 2015: Glasovanje Slovenije.Foto: Alesh Maatko

Glasovi slovenske strokovne žirije
Naši strokovni žiriji je bila soglasno najbolj všeč Latvija. Sledile so Švedska, Norveška, Ciper in Črna gora. Absolutna poraženka glasov slovenske strokovne žirije je bila Albanija (čeprav je bila gledalcem četrta najljubša), med slabše pa je uvrstila tudi armensko, madžarsko, špansko in poljsko pesem.  Predsednici naše strokovne žirije, Tinkari Kovač, je bila najbolj všeč pesem Rhythm Inside 19-letnega mladeniča Loïca Notteta iz Belgije, ki se je sicer uvrstil na odlično 4. mesto. Všeč so ji bile tudi latvijska, švedska, ruska in italijanska skladba (države so navedene v padajočem vrstnem redu, od 2. do 5. mesta). Mihi Goršetu, našemu uspešnemu glasbeniku in članu priljubljene skupine Muff, je bila najbolj všeč pesem Love Injected eksotične Aminate iz Latvije, ki se je na koncu uvrstila na 6. mesto. Njegova druga najljubša je bila švedska pesem, sledile pa so ruska, ciprska in norveška pesem. Latvija je navdušila tudi Sandro Feketija, ki je kot spremljevalna vokalistka za Slovenijo na evrovizijskem odru stala štirikrat, bila pa je tudi vodja pevskega zbora Perpetuum Jazzille. Na drugo mesto je postavila Švedsko, na tretje Ciper, všeč sta ji bili še Črna gora in Belgija. Najljubša skladba mladega izvajalca Alexa Volaska prihaja s Cipra. Na drugo mesto je postavil Norveško, na tretje Latvijo, med peterico njegovih najbolje ocenjenih pa sta se uvrstili še Rusija in Avstralija. Naš legendarni glasbenik in kantavtor Andrej Šifrer je na prvo mesto postavil Latvijo. Od drugega do petega mesta je razvrstil Veliko Britanijo, Norveško, Avstralijo in Črno goro.

Maraaya na velikem evrovizijskem odru.Foto: Alesh Maatko

Kaj pravijo nekdanji evrovizijski predstavniki?
Med člani strokovnih žirij so bili tudi mnogi nekdanji evrovizijski izvajalci. Lanskemu armenskemu predstavniku Aramu MP3-ju (bil je četrti) je bila najbolj všeč Latvija, s čimer se je strinjal tudi predstavnik Irske leta 2013 Ryan Dolan. Mnoge je navdušila Rusija – med njimi so bili Robero Bellarosa (predstavnik Belgije leta 2013), Donatanu (avtorju glasbe lanske poljske skladbe My Slowanie) in Pastora Soler (španska izvajalka leta 2012). Da bi si zmago zaslužila Mørland in Debrah Scarlett z Norveške, sta bila mnenja Birgitta Haukdal (islandska predstavnica na Pesmi Evrovizije 2003) in predstavnik Romunije leta 2010 in 2014 Ovi. Avstrijskemu predstavniku leta 2002, Manuelu Ortegi, je bila najbolj všeč Avstralija, srbskemu pevcu Marku Konu (Srbijo je zastopal leta 2009) pa Izrael. Zmagovalec letošnje evrovizijske popevke Måns Zelmerlöw pa je navdušil Nodija Tatishvillija (leta 2013 je zastopal Gruzijo), Margaret Bergen (leta 2013 je zastopala Norveško) in Dino Garipovo (leta 2013 je predstavljala Rusijo).

Rezultati iz drugega predizbora
Gotovo vas zanima, kako se je Slovenija odrezala v četrtek. In z veseljem vam povemo, da smo se uvrstili na odlično 5. mesto. Dobili smo 92 točk iz 17 držav (od 21), ki so glasovale tisti večer. Z izjemnimi 12 točkami sta nas nagradila – zopet boste prijetno presenečeni – Azerbajdžan in Črna gora. Osem točk nam je podelila Latvija, s šestimi so nas razveselili Nemci, Islandci in Izraelci, pet smo jih prejeli iz Avstralije in Poljske, štiri iz Švice, Portugalske in Norveške, tri iz Italije, Češke, Cipra in Malte, eno pa iz San Marina. Nobene točke nam niso dale Irska, Švedska (ki pa nam je v finalu dala eno) in Velika Britanija. Slovensko žirijo so v drugem predizboru najbolj prepričale Švedska, Latvija in Norveška, vas, gledalci, pa Črna gora, Švedska in Ciper. Absolutna zmagovalka drugega predizbora je postala Švedska, drugouvrščena je bila Latvija, tretji pa je bil Izrael. Zadnje, 10. mesto, ki je še peljalo v veliki finale, je zasedel Azerbajdžan (53 točk). Na tistem nehvaležnem 11. mestu je pristala Maltežanka Amber, ki je osupnila z izjemnim vokalom in pesmijo Warrior (43 točk). Poraženka večera je bila Švicarka Mélanie René, ki je dobila zgolj 4 točke.

Maraaya v drugem predizboru končala na 5. mestu.Foto: Alesh Maatko

Kdo je slavil v prvem predizboru?
V prvem predizboru, ki je bil v torek, 19. maja, je bila prva Rusija. Na drugo mesto se je uvrstila Belgija, tretja je bila Estonija. Deseta in zadnja, ki ji je uspelo priti v finale, je bila Albanija (z 62 točkami). Na nehvaležno enajsto mesto se je uvrstil Moldavec Eduard Romanyuta, ki je spektakularno otvoril letošnji 60. izbor Pesmi Evrovizije s pesmijo I Want Your Love. Čeprav so jim stavnice napovedovale uvrstitev v finale in tam visok rezultat, so zadnje mesto zasedli predstavniki Finske, Pertti Kurikan Nimipäivät.

Satelitske težave

V letošnjem finalu smo izgubili satelitsko
povezavo s kar tremi državami – Portugalsko, Estonijo in Gruzijo.
Organizatorji so zadevo uspešno uredili, dame pa so svoje glasove podale
kot zadnje.

Razočarani Avstrija in Nemčija
Z največ grenkobe si bosta letošnji jubilejni evrovizijski izbor zapomnili Avstrija in Nemčija. Gostiteljica in njena severna soseda sta v finalu, čeprav z več kot solidno predstavo, prejeli natanko nič točk! Nemška predstavnica Ann Sophie je bila razočarana, a je povedala, da je vseeno zelo vesela, da je nastopila na tako velikem tekmovanju. Da so Nemci prejeli 0 točk, se je zgodilo tretjič v zgodovini Pesmi Evrovizije. Težko je razložiti tudi zadnje mesto Avstrijcev, sploh po lanskem triumfu Conchite Wurst.

Alexander Rybak na evrovizijskem odru v Moskvi.Foto: Alesh Maatko

Rekord v številu točk ostaja na Norveškem

Čeprav je Švedska v sobotnem velikem finalu prejela kar 365 točk, rekord največjega števila le-teh še vedno drži Norvežan Alexander Rybak z Norveške, ki mu je leta 2009 uspelo osvojiti 387 točk.

Na drugem mestu je Švedinja Loreen, ki je pred tremi leti v Bakuju dobila 372 točk.

Letošnje tekmovanje je torej končano. Slovenci smo, po glasovih sodeč, ponovno bolj navdušili stroko kot občinstvo, a tudi, če bi šteli glasovi le enih ali drugih, se rezultat ne bi dosti razlikoval od končnega. V finalu je nastopilo veliko dobrih skladb in konkurenca je bila zelo velika. Štirinajsto mesto dua Maraaya je zelo solidno, a gotovo smo si želeli biti še kakšno mesto višje. Toda dosegli smo kar nekaj velikih uspehov: dvakrat zapored smo se uvrstili v finale in to brez pomoči glasov držav iz nekdanje skupne republike (razen Črne gore), naša pesem pa je osvojila stroko in gledalce iz držav, za katere ne bi nikdar stavili, da bi nam podelili toliko točk – letos se zares lepo zahvaljujemo Azerbajdžanu, Izraelu in vsem trem baltskim državam.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button