TORINO 2022

Sagi okrog evrovizijskega glasovanja ni videti konca

Romunija grozi z izstopom

Kot je že znano je zveza EBU le nekaj minut pred razglasitvijo novega evrovizijskega zmagovalca v sporočilu za javnost zapisala, da so odkrili napake pri glasovanju, in sicer pri šestih državah (pri Črni gori, Romuniji, Gruziji, San Marinu, Poljski in Azerbajdžanu).

Spomnimo kaj so zapisali … “V analizi glasovanja žirije po drugi generalni vaji drugega polfinala Pesmi Evrovizije 2022 so bili v rezultatih šestih držav ugotovljeni nekateri nepravilni vzorci glasovanja. Da bi izpolnjevali navodila za glasovanje tekmovanja, je zveza EBU skupaj s svojim glasovalnim partnerjem izračunal nadomestni rezultat za vsako državo tako za drugi polfinalni večer kot tudi za veliki finale (izračunano na na podlagi rezultatov drugih držav s podobnim glasovanjem). Ta postopek je potrdil neodvisni nadzornik glasovanja. Zveza EBU jemlje vse domnevne poskuse manipulacije z glasovanjem na tekmovanju za pesem Evrovizije zelo resno in ima pravico odstraniti takšne glasove v skladu z uradnimi navodili za glasovanje, ne glede na to, ali bi ti glasovi verjetno vplivali na rezultate in/ali izid,” se je 14. maja glasila uradna izjava zveze EBU.

Odločitev je pravilna

Glede na to, da so po prvem sporočilu za javnost skoraj vse omenjene države zanikale kakršne koli nepravilnosti, je zveza EBU 19. maja še dodatno obrazložila vse skupaj. “V drugem polfinalu je bilo opaženo, da so štiri od šestih žirij uvrstile pet drugih držav v svojo peterico (ob upoštevanju, da niso mogle glasovati zase). Ena žirija je glasovala za istih pet držav v svojih TOP 6. Zadnja od šestih žirij je štiri od ostalih uvrstila med najboljše 4 in peto v svojo TOP 7. Štiri od šestih so prejeli vsaj en niz 12 točk, kar je največ, kar se lahko dodeli. Vseevropski volilni partner je ta vzorec zaznal kot nepravilen, saj so žirije v 15 drugih državah, ki so glasovale v istem polfinalu, pet od teh šestih držav uvrstile zunaj najboljših sedem (ki je vključeval tudi glasovanje treh držav iz t. i. družine velikih pet, torej Nemčije, Španije in Velike Britanije). Poleg tega so bile štiri od šestih držav uvrščene na zadnjih šestih mestih v drugem predizboru. Nepravilnost v vzorcu glasovanja žirije takšnega obsega je brez primere,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost in ob tem še dodali, da je odločitev zveze EBU pravilna.

Martin Österdahl
Evrovizijski nadzornik Martin Österdahl. Foto: Andres Putting

V pravilih tekmovanja za Pesem Evrovizije je zapisano, da če glasovi nacionalnih žirij predstavljajo nepravilne vzorce glasovanja, ima izvršni nadzornik pravico odstraniti te glasove, ki ji lahko nadomesti z nadomestnimi glasovi, ki se izračunajo samodejno.

Nepravilno glasovanje

Glasovanje
Glasovanje šestih držav (strokovne komisije) v drugem predizboru so razveljavili. Foto: Eurovisionworld.com

Nadomestni rezultati

Rezultate v zgornji tabeli so na koncu zamenjali z nadomestni rezultati (spodaj navajamo prvih pet mest), ki so povsem drugačni od glasov strokovnih komisij (glej tabelo zgoraj):

  • Azerbajdžan: Švedska 12, Avstralija 10, Poljska 8, Estonija 7, Češka 6
  • Gruzija: Švedska 12, Avstralija 10, Poljska 8, Estonija 7, Češka 6
  • Črna Gora: Švedska 12, Avstraliji 10, Belgija 8, Srbija 7, Estonija 6
  • Poljska: Švedska 12, Avstralija 10, Češka 8, Estonija 7, Belgija 6
  • Romunija: Švedska 12, Avstralija 10, Češka 8, Estonija 7, Belgija 6
  • San Marino: Švedska 12, Avstralija 10, Poljska 8, Estonija 7, Češka 6

Nepravilno glasovanje je zaznano, če se sproži več varnostnih preverjanj, in sicer odstopanje od norme, vzorci glasovanja, nepravilnosti, ponavljajoči se vzorci in odstopanja.

Kakšen je odziv vpletenih?

Kaj hitro po prvem sporočilu za javnost je Azerbajdžan sporočil, da niso imeli nobenih težav. Enako presenečeni nad takšno odločitvijo so bili v Črni Gori, Romuniji in Gruziji, kjer so, če strnemo, sledili protokolom.

Po drugi uradni izjavi zveze EBU so se odzvale vse ‘obtožene’ države. Črna gora še naprej zanika kakršne koli kršitve glede glasovanja svoje žirije na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2022, saj, kot so zapisali, vse skupaj temelji na predpostavkah. Enako nezadovoljni so v San Marinu, kjer prav tako ne razumejo te odločitve. Romunija naj bi naredila celo korak dlje, saj zaradi tega škandala okrog glasovanja grozi, da se bo umaknila s tekmovanja za Pesem Evrovizije, in sicer zaradi škode, ki jo je EBU povzročila z nadomestnim glasovajem. Prav tako romunska javna radiotelevizija razmišlja še o sodnem postopku zoper EBU. Z odločitvijo EBU-ja se ni strinjala niti Gruzija, ki zahteva dodatna pojasnila. Enake zahteve pa sta na koncu podali tudi Poljska in Azerbajdžan. (Opomba: Vse zahteve in odzive nacionalnih radiotelevizij najdete spodaj pri navedbi izvora).

Glede na to, da so ‘obtožene’ države in zveza EBU zaenkrat vsak na svojem bregu je težko govoriti, kako se bo vse skupaj razpletlo. Če se vpleteni ne bodo sporazumno dogovorili, bo vse skupaj na koncu po vsej verjetnosti obravnavalo sodišče, kar bi bilo v takem primeru še najbolj pošteno, saj bomo le tako videli, kdo ima prav in kdo ne.

Sodišče
Bo zadeva okrog glasovanja končala na sodišču? Foto: Pixabay

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
2
+1
4
+1
1
+1
1
+1
2
Izvor
EBU - prvo sporočilo za javnostEBU - drugo sporočilo za javnostOdziv Črne goreOdziv San MarinaOdziv Romunije Odziv Romunije - izjavaOdziv Romunije - prikaz točkOdziv GruzijeOdziv PoljskeOdziv Azerbajdžana
Twitter
Back to top button