LIVERPOOL 2023

Kaj takšnega na Evroviziji še ni bilo; spreminja se glasovanje!

Končno razmerje glasovanja v finalu ESC: 50,6 % televoting, 49,4 % žirije

Glavno besedo bo na Pesmi Evrovizije 2023 imelo ljudstvo! O usodi sodelujočih držav bo namreč v obeh predizborih odločalo le ljudstvo. Kombinacijsko glasovanje (50 % strokovne komisije in 50 % telefonsko glasovanje (televoting)), ki je bilo v veljavi od leta 2009 dalje, vsaj za Liverpool 2023 – kar se tiče prvega in drugega predizbora – ne bo več v veljavi.

Kaj pa veliki finale? V finalu bodo 13. maja 2023 še vedno glasovale žirije in gledalci, tako kot doslej, s tem da bo dodano glasovanje s t. i. ‘preostalega sveta’. Gledalci v državah, ki ne sodelujejo, bodo lahko glasovali prek spleta. Glasovanje bo plačljivo in bo na koncu veljalo kot glasovanje ene dodatne države. Tako bo končno razmerje glasovanja v finalu približno 50,6 % televoting, 49,4 % žirije. Seznam držav s ‘preostalega sveta’, ki izpolnjujejo pogoje, bo objavljen pred začetkom Pesmi Evrovizije 2023.

Če telefonsko glasovanje v posamezni državi ne bo mogoče izvesti ali pa da bodo tehnične težave, bo zveza EBU uporabila glasove strokovnih komisij, ki bodo še vedno glasovale, s tem da bodo ti glasovi uporabljeni le, če karkoli ne bo v skladu s pravili. Če zataji še strokovna komisija bodo uporabljeni nadomestni rezultati, na osnovi računalniškega izračuna.

Zakaj spremembe?

Verjetno se tudi vi sprašujete, zakaj zveza EBU uvaja spremembe? “Tekmovanje za Pesem Evrovizije, ki je največji svetovni glasbeni dogodek v živo, se približuje svoji 70. obletnici. Da bi bil ta dogodek še bolj zanimiv redno posodabljamo format, in sicer z željo, da zagotovimo, da bo še naprej doživljal takšne uspehe. Po nepravilnostih na evrovizijskem tekmovanju 2022 je bila ustanovljena delovna skupina, in sicer z namenom, da bi preučila načine za zaščito integritete dogodka. Njihova priporočila se izvajajo po odobritvi referenčne skupine, upravnega odbora tekmovanja in izvršnega odbora EBU,” so zapisali ob objavi novih pravil glasovanja.

Glasovanje
Glasovanje bo na ESC 2023 nekoliko drugačno. Foto: Eurovision.tv

ANKETA

Kateri način glasovanja bi bil na Evroviziji po vašem mnenju najbolj pravičen?

Že oddanih glasov: 205

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
0
+1
3
+1
0
+1
3
+1
2
+1
2
Twitter
Back to top button