ZANIMIVOSTI

ABBA znova skupaj za en večer

Uresničile so se mokre sanje ljubiteljev legendarne skupine ABBA: po 34 letih so člani skupaj znova zapeli na odru. Zgodilo se je v nedeljo, 5. junija, v stockholmskem hotelu Berns.

Björn Ulvaeus in Benny Andersson sta se prvič srečala 5. junija 1966 in v počastitev 50-letnice tega usodnega srečanja, ki je povzročilo enega največjih fenomenov v švedski in svetovni zabavni glasbi, so priredili veliko zasebno zabavo, na kateri so se zbrali vsi, ki na Švedskem kaj pomenijo na področju popa in muzikala. Prireditev je vodil znani glasbenik in producent Claes af Geijerstam.

Nastopili so mnogi pevci, ki so v zadnjih 50 letih kakor koli sodelovali z Björnom in Bennyjem: Lena Philipsson, Pernilla Wahlgren, Lill-Babs, Peter Jöback, Tommy Körberg, Helen Sjöholm in mnogi drugi. Vrhunec večera in posladek pa je bil nastop znamenite četverice: Agnethe, Bennyja, Björna in Anny-frid. Zapeli so eno samo pesem: The way old friends do. Skladba se zdi kot napisana za to priložnost, čeprav jo najdemo na albumu Supertrouper iz leta 1980. Mnogi prisotni so bili do solz ganjeni. Od dokončnega razhoda skupine leta 1983 so se člani le redko vsi skupaj pojavili v javnosti, vse, tudi z astronomskimi vsotami podprte ponudbe, da bi znova zapeli skupaj, pa so vljudno, a odločno zavračali. Zdi se, da je bil tudi tokratni dogodek zgolj enkratne narave.

Claes af Geijerstam je bil član dueta Malta, ki je Abbi preprečila, da bi na švedskem izboru za evrosong zmagala že leta 1973!

Zanimivo fotografijo je objavila tudi Lena Philipsson. Foto: Instagram profil Lena Philipsson

Prvi album so izdali leta 1973 (Ring ring; naslovna pesem je bila šele tretja na švedskem evrovizijskem predizboru), zadnjega pa leta 1981 (The Visitors).

Skupina ABBA je nastala leta 1972 in se dokončno razšla leta 1983. Sestavljali so jo izkušeni glasbeniki Björn Ulvaeus (rojen 1945), Benny Andersson (1946), Anny-frid Lyngstad (1945) in Agnetha Fältskog (1950). Postali so največji švedski glasbeni »izvozni artikel« vseh časov. Do konca delovanja (1983) so prodali okrog 180 milijonov plošč, do danes pa še dodatnih več sto milijonov.

Mednarodni preboj so dosegli z zmago na evrovizijskem festivalu 1974 v Brightonu (pesem Waterloo), naslednje leto je nastala pesem Mamma mia, ki je dala naslov muzikalu z Abbinimi pesmimi (1999) in filmu (2008). V Stockholmu so leta 2013 odprli Abbin muzej.

The Way Old Friends Do, so pod sliko zapisali na uradni ABBA strani. Foto: Instagram profil ABBA Official
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button