EVROVIZIJA

Abba na Evroviziji 2024 zagotovo bo, vprašanje je le, na kakšen način

Bodo tukaj avatarji, lutke ali presenečenje

Kaj kmalu zatem, ko se je s ponovno švedsko zmago zaključila Pesem Evrovizije 2023, je med mnogimi oboževalci tako Evrovizije kot tudi legendarne zasedbe Abba završalo. Kako da ne, saj bo Švedska natanko 50 let po zmagi švedske skupine Abba, ki je v angleškem Brightonu slavila z najboljšo evrovizijsko skladbo vseh časov Waterloo, znova gostila tekmovanja za Pesem Evrovizije.

Številna ugibanja

Premnogi so bili po Loreenini drugi zmagi prepričani, da tukaj naključij ni, ter da se bodo Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson ter Anni-Frid Lyngstad znova združili ter pesem Waterloo skupaj odpeli na evrovizijskem odru na Švedskem maja 2024.

Toda Björn Ulvaeus in Benny Andersson (moški del zasedbe Abbe) sta le nekaj dni po Evroviziji v pogovoru za britanski BBC izključila možnost, da bi legendarna skupina znova stala na evrovizijskem odru. Še več, glasbenika sta dejala, da ne želita skupnega nastopa z Agnetho Fältskogr ter Anni-Frid Lyngstad … Björn in Benny sta za konec še dejala, da se lahko 50 let zmage skupine Abba praznuje tudi tako, da jih na odru ne bo. V nadaljevanju se zato spomnimo, kako je bilo na Evroviziji 30 let po Abbini zmagi …

Digitalni avatarji

In ko že govorimo o povratku Abbe … na odru jih ni tudi v aktualni zgodbi Abba Voyage, ki je v bistvu virtualna koncertna različica, ki je premiero doživela 26. maja 2022. Na teh koncertih spremljamo digitalne virtualne avatarje, ki prikazujejo skupino, kakršna je bila v sedemdesetih letih, vse skupaj pa poteka v namensko zgrajenem prizorišču v Londonu. T. i. ‘Abbatarje’, ki živijo v hologramski različici, je sicer izdelalo podjetje filmskega mojstra Georgea Lucasa, odzivi pa so zelo različni …

Abba ob 30. obletnici

Za konec ni odveč, če spomnimo, da smo lahko skupino Abba – ob 30. obletnici zmage s skladbo Waterloo – nazadnje na Evroviziji spremljali pred skoraj dvajsetimi leti. V polfinalnem izboru Evrovizije, 12. maja 2004, se je namreč zgodila svetovna premiera videospota skupine ABBA z naslovom The Last Video, ki si ga lahko ogledate na koncu tega članka. Gre za več kot običajen glasbeni videospot, saj ima obliko kratkega filma, skozi katerega so želeli prikazati zgodbo, kjer so imele glavno besedo ‘Abba lutke’.

Čeprav je bila videozgodba narejena nekoliko prej, so vendarle iskali pravi čas za predstavitev videoposnetka svetu. Genialna rešitev se je na koncu ponudila kot na dlani … Premiera se je zgodila v okviru Evrovizije 2004, in sicer ob 30. obletnici zmage skupine ABBA, ki je leta 1974 prepričala s skladbo Waterloo.

Kaj se bo zgodilo ob 50. obletnici zmagovalnega Waterlooja bomo izvedeli najkasneje maja 2024, ko se bo na Švedskem odvila 68. Pesem Evrovizije. Bodo tukaj avatarji, lutke ali veliko presenečenje?!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button