EVROVIZIJAZANIMIVOSTI

Švedska bo 50 let po zmagi skupine Abba gostila Evrovizijo

Evrovizija v znamenju legend

Naključje je hotelo, da bo v največji nordijski državi v Skandinaviji po zaslugi Loreen maja prihodnje leto potekal že 68. evrovizijski izbor. Ali bo to Stockholm zaenkrat še ni znano … Je pa znano, da bo Švedska leta 2024, torej natanko 50 let po zmagi švedske skupine Abba, ki je v angleškem Brightonu slavila z najboljšo evrovizijsko skladbo vseh časov Waterloo, znova gostila tekmovanja za pesem Evrovizije.

ABBA
Nagrada, ki jo je Abba prejela ob zmagi leta 1974. Foto: Alesh Maatko

Piše se leto 1974

6. april je tisti glasbeni večer, ki je še kako blizu švedski glasbeni skupino Abba. Tega dne leta 1974 so namreč Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson ter Anni-Frid Lyngsta s pesmijo Waterloo slavili na velikem evrovizijskem odru v Brightonu v Veliki Britaniji, ki je bila gostiteljica evrovizijskega tekmovanja.

Z legendarno skladbo Waterloo niso samo pometli s konkurenco na evroviziji in naskočili vrhove evropskih glasbenih lestvic, ampak tudi samo vrhove glasbenih lestvic v ZDA in po svetu. S tem so se v zgodovino evrovizije vpisali kot ena izmed redkih skupin, katerim je evrovizija odprla vrata do svetovne slave. Kdo na svetu ne pozna skladb, kot so Mamma mia, Honey honey, Super Trouper, Dancing queen, The winners takes is all, I have a dream, Thank you for the music in premnoge druge.

Neuspešno leta 1973

Marsikdo pa ob tem ne ve, da je skupina Abba svojo srečo na švedskem Melodifestivalu poskusila pred natanko petdesetimi leta, leta 1973 s skladbo Ring-Ring (3. mesto na nacionalnem izboru), kar se jim je na nek način zelo obrestovalo leto dni kasneje …

Zmagovalno 1974

Naslednje leto, torej leta 1974, se jim je sreča nasmehnila tako na Melodifestivalu kot tudi na Izboru za pesem Evrovizije, ki se je odvijala v Brightonu. Pesem Waterloo pa jih je ponesla v svet največjih glasbenih umetnikov na svetu.

ABBA
Njihova evrovizijska oblačila so shranjena v muzeju Abba v Stockholmu.  Foto: Alesh Maatko
ABBA
Abbin muzej je prava paša za oči. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Njihovi albumu gredo še danes za med. Foto: Alesh Maatko

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button