ZANIMIVOSTI

ABBA: Mineva 50 let od izjemne evrovizijske zmage in pesmi Waterloo

ESC 1974 se je zgodil 6. aprila

Pred petdesetimi leti, 6. aprila 1974 so se Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson in Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad – v pisanih glamrockovskih oblekah in v visokih petah v dvorani The Dome v Brightonu – s pesmijo Waterloo zapisali v glasbeno zgodovino. Takrat so namreč zmagali na Pesmi Evrovizije ter tako začeli svojo izjemno glasbeno popotovanje.

ABBA
ABBA Foto: Bengt H Malmqvist

“Težko je razumeti, da je minilo že 50 let, odkar smo mi štirje v zakulisju dvorane Dome v Brightonu čakali na razsodbe vseh žirij po Evropi.” ABBA

Njihove pesmi živijo še danes

“Malce osupljivo in hkrati ganljivo je pomisliti na milijone tistih, ki ste nas prvič videli v finalu Evrovizije leta 1974 in nato našo glasbo prenašali naprej, ne le na eno generacijo, temveč na mnoge druge. To vidimo vsakič, ko kdo od nas obišče ABBA Voyage v Londonu. In prav zaradi tega lahko praznujemo 50. obletnico skladbe Waterloo z zavestjo, da se naše pesmi še vedno dotikajo ljudi po vsem svetu,” so ob tej priložnosti sporočili člani zasedbe ABBA, ki je znana tudi po drugih uspešnicah, kot so Mamma Mia, Honey honey, Super Trouper, Dancing queen, The winners takes is all, I have a dream, Thank you for the music in premnogih drugih.

Z legendarno skladbo Waterloo niso samo pometli s konkurenco na Evroviziji in naskočili vrhove evropskih glasbenih lestvic, ampak tudi samo vrhove glasbenih lestvic v ZDA in po svetu. S tem so se v zgodovino Evrovizije vpisali kot ena izmed redkih skupin, katerim je Evrovizija odprla vrata do svetovne slave.

Ob 48. obletnici so člani zasedbe ABBA pripravili nov besedilni video za pesem Waterloo, ki je sicer pred dobrimi desetimi leti postala najboljša evrovizijska pesem vseh časov.

Švedski Melodifestival

Marsikdo pa ob tem jubileju ne ve, da je skupina ABBA svojo srečo na švedskem festivalu Melodifestival poskusila že leta 1973 s skladbo Ring-Ring, kar se jim je na nek način zelo obrestovalo. Naslednje leto se jim je sreča nasmehnila tako na Melodifestivalu kot tudi na Izboru za pesem Evrovizije, ki se je odvijala v Brightonu. Pesem Waterloo jih je namreč ponesla v svet največjih glasbenih umetnikov na svetu.

ABBA
Njihova evrovizijska oblačila so shranjena v muzeju Abba v Stockholmu. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Abbin muzej je prava paša za oči. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Njihovi albumu gredo še danes za med. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Prav tako je v muzeju shranjenih premnogo oblek z nastopov. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Kakopak pa so najbolj zanimiva oblačila z Evrovizije 1974. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Nagrada, ki so jo prejeli ob zmagi leta 1974. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button