EVROVIZIJA

Vse več sprememb pri evrovizijskem izboru v Stockholmu

Pred kratkim so se v Berlinu zbrali člani referenčne skupine za Pesem Evrovizije, kjer so razpravljali o kratkoročnih in dolgoročnih ciljih ter spremembah izbora. Ena od njih je že znana – ‘velikih pet’ in država gostiteljica bodo prihodnje leto še bolj opazne tudi v predizborih.

Referenčno skupino sestavlja osem članov; predsedujoči, izvršni nadzornik, bodoči izvršni producent, dva bivša izvršna producenta in trije člani, ki so jih izvolile glave delegacij vseh sodelujočih držav.

Velikih pet (Francija, Nemčija, Španija, Italija in Velika Britanija) in država gostiteljica (Švedska) se bodo namreč predstavile že v predizboru, in sicer v tistem, v katerem bodo tudi glasovale. To bo določil žreb konec januarja prihodnje leto.

Zaradi časovnih obveznosti je že določeno, da se bo Nemčija predstavila in glasovala v 2. predizboru.

Bo med zmagovalci znova katera država iz družine ‘velikih pet’?Foto: Alesh Maatko

»Veliko bolje bo videti, da bodo te države nastopile že v predizboru,« je v imenu zveze EBU povedal izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije Jon Ola Sand. Da ne bi bilo treba podaljševati obeh predizborov, bodo organizatorji pokazali krajše posnetke vseh šestih držav z vaj, ki jih bodo imele večer prej. Predvsem pa bo ta sprememba ugodnejša prav za velikih pet in državo gostiteljico. Imele bodo namreč več časa za vaje. Navadno so prejšnja leta, v primerjavi z državami, ki so se predstavile v predizborih, preživele na odru manj časa kot ostale sodelujoče države.

Jon Ola SandFoto: Alesh Maatko

»Več časa na odru pomeni tudi boljše nastope in boljši šov, več časa pa ima tudi produkcijska ekipa, ki se bo lahko bolje seznanila z izvajalci,« je še dejal Sand.

Velikih pet držav in država gostiteljica bodo imele svoje prve vaje že dan ali dva prej kot po navadi, s čimer si bodo povečale tudi možnost za promocijo. »Od tu naprej je vse v rokah vseh šestih držav, da izberejo čim boljše skladbe in izvajalce za prihajajoči izbor,« pravi Jon Ola Sand.

Od leta 2000 imajo Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija poseben status, pravimo jim ‘velikih pet’. Ne glede na rezultat iz prejšnjega leta so se lahko udeležile izbora naslednje leto oz. od leta 2004, ko potekajo tudi predizboru, neposredno finala. Te štiri države namreč prispevajo velik finančni delež, s katerim pokrivajo tudi stroške preostalih sodelujočih držav. Leta 2011 se jim je pridružila še Italija, tako da v skupino velikih prištevamo še njo. V veliki finale pa se neposredno uvrsti tudi zmagovalka preteklega izbora, prihodnje leto bo to Švedska.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X