EVROVIZIJA

Željko Joksimović: Na mene je zelo vplival uspeh na Evroviziji

Po uspešnicah, kot so Ljubavi, Zaboravljaš, Michelle, Žena za sva vremena ter evrovizijska Lane moje, je ustvarjanje novih skladb velik izziv, ki pa se ga je glasbenik lotil premišljeno.

Novi album, nove zgodbe

Priljubljeni srbski glasbenik in avtor številnih uspešnic Željko Joksimović je po šestih letih septembra tudi v Sloveniji predstavil svoj novi album, z njim pa je napovedal še en dogodek – 17. oktobra ob spremljavi simfoničnega pripravlja koncert v ljubljanskih Stožicah.

Navdušen nad Slovenijo
Vsestranski glasbenik, ki ga nekateri označujejo za enega največjih romantikov iz področja nekdanje Jugoslavije, je za naš portal razkril, da se v Slovenijo vedno rad vrača. “Ko se vozim skozi Slovenijo, vedno govorim, da je tu vse urejeno, pokošeno, zeleno in zelo rad vidim osvetljene dvorce, ki so včasih videti, kot da ne bi bili resnični,” je o vtisih o naši državi povedal srbski zvezdnik, ki rad obišče tudi Bled, Bohinj in terme. Predvsem pa so, kot je povedal, zanj pomembni ljudje: “Tu imam veliko prijateljev in vesel sem, ko dobim priložnost, da pridem v Slovenijo.

Brez trdega dela ne gre
Izkušenj, ki jih je dobil v svoji skoraj dve desetletji dolgi glasbeni karieri, Željku gotovo ne manjka. S svojim znanjem je letos že drugič zaporedoma pomagal tudi nadobudnim pevcem, ki svojo priložnost iščejo v regionalnem tekmovanju X Factor Adria. Ta poseben faktor, ki ga kot mentor in član žirije išče v potencialnih pevskih zvezdah, je za Joksimovića, preprosto povedano, vtis. “X faktor imajo ljudje, ki v teh nekaj minutah naredijo vtis, zažarijo z neko energijo, to so posamezniki, ob katerih se naježiš in ki ohranijo tvojo pozornost,” je razložil. Dodal je, da imajo žiranti v tovrstnih šovih vse prej kot lahko nalogo: “Ni nujno, da se člani žirije vedno odločimo pravilno. Mi se trudimo, da izberemo kandidate, ki pokažejo največjo kakovost, oni sami pa morajo nato veliko delati, če želijo uspeti.

Željko Joksimović med novinarsko konferenco na ESC.Foto: Alesh Maatko

Evrovizija je bila pomembna prelomnica
Po koncu druge sezone regionalnega X faktorja pa je Joksimović z novim albumom napovedal tudi pestro jesen. Med trinajstimi skladbami in eno akustično priredbo, ki jih je uvrstil na album, je tudi balada, ki nosi naslov Isto je. Zanimalo nas je, če lahko to trdi tudi, ko sebe primerja na začetku kariere in danes. Se je Joksimović v teh letih kaj spremenil? “Seveda ni isto. Bilo bi dolgočasno in zaskrbljujoče,če bi vse ostalo isto. To bi pomenilo, da nisem napredoval. Na mene je zelo vplival uspeh na Evroviziji, ki mi je ponudil veliko priložnosti in večino od njih sem izkoristil,” je razložil pevec, ki je leta 2004 s skladno Lane moje končal tik pod evrovizijskim vrhom. Z Evrovizijo je tudi v prihodnjih letih ostal tesno povezan, saj je večkrat sodeloval kot avtor tekmovalnih skladb in v Beogradu tudi kot voditelj izbora. “Spoznal sem veliko ljudi, razširil sem svoja obzorja in z njimi tudi vse svoje potenciale. Začel sem ustvarjati na nek drugi način. Menim, da stvari morate početi na drugačne načine, da bi se spremenili in ne bi dobili istih rezultatov,” je razkril Joksimović. To upošteva, kot je povedal, tudi pri svojem delu: “Vsak dan v studiu preživim veliko delovnega časa in včasih cel teden ne napišem niti ene note. Potem pa v enem dnevu nastane cela pesem. Takšno je življenje tistih, ki ustvarjamo. Navdih je trenutek. Sekunda. Ali jo ujameš ali pa ti pobegne.

Željko Joksimović na evrovizijskem odru v Bakuju.Foto: Alesh Maatko
Vsaka pesem s svojo zgodbo in življenjem, pravi Željko.Foto: Žiga Intihar

Željko se lahko pohvali tudi s številnimi glasbenimi sodelovanji. Pred časom je svoje moči združil s hrvaškim kolegom Tonyjem Centinskim in predstavil duet z naslovom Zabluda. V skladbi, v kateri med drugim poje, da je luna v znaku škorpijona, je zaznati skrivnostnost, ki se prepleta tudi skozi Joksimovićem najnovejši album. Zaslutiti jo je denimo možno ob seznamu sklad, na katerem so poleg naslovov pripisani tudi simboli različnih astroloških znamenj. Zanimalo nas je, če se v tem skriva kakšno posebno sporočilo in ali glasbenik sam verjame v horoskop. “Ne, ne verjamem, horoskopa ne berem in se s tem ne obremenjujem. Poznam pa nekaj osnovnih značilnosti znakov in želel sem, da tako povežem tudi pesmi,” je razložil. Sicer pa je Željko skladbe za nov projekt izbral premišljeno in v njih verjame. “Vsaka od teh pesmi je nastala v določenem trenutku in ima svoje sporočilo, zgodbo, življenje in vsaka je ali pa še bo našla pot do občinstva.

Hari Mata Hari in Željko Joksimović na ESC 2006 (Lejla).Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button