FESTIVALI

Naši evrovizijski predstavniki na Slovenski popevki; 2. del

Letošnje leto bo prvič, odkar je bila konec devetdesetih obujena, minilo brez Slovenske popevke. Hujša skrb je sicer odveč, saj nas že februarja čaka izbor popevke 2016 v okviru Dni slovenske zabavne glasbe.

Da pa je ne boste v teh septembrskih dneh pogrešali preveč, vam v
poslušanje priporočamo vidnejše nastope naših evrovizijskih
predstavnikov (vključno s tistimi iz časov Jugoslavije) na tem
festivalu. V prvem delu so se predstavili Lado Leskovar, Berta Ambrož,
Pepel in kri, Karmen Stavec in Vili Resnik, v drugem delu pa se predstavljajo Kalamari, Nuša Derenda, Anžej Dežan, Regina in Darja
Švajger.

Kalamari na odru MMS.Foto: Alesh Maatko

6. Kalamari: V vetru rdečih zastav (Radovan Kokošar/Marijan Pintar) – 1999
Več kot 10 let pred tem, ko so bili rock v Narodnozabavnem rocku, so Kalamari skoraj okusili zmago na Slovenski popevki 1999. S skladbo V vetru rdečih zastav so bili namreč drugi in ta je postala dovolj velik hit, da je bila uvrščena na album Zlati jubilej Slovenske popevke, ki je izšel pred tremi leti ob »50-letnici« festivala.

Nuša Derenda na odru Eme.Foto: Alesh Maatko

7. Nuša Derenda: Čez dvajset let (Matjaž Vlašič/Urša Vlašič) – 2000
Čeprav je Nuša na Slovenski popevki slavila že trikrat – enkrat po izboru žirije (1999, Vzemi me veter) in dvakrat po izboru občinstva (2002, Pesek v oči in 2012, Naj nama sodi le nebo) –, je njena največja uspešnica s festivala gotovo Čez dvajset let, ki ji je prinesla nagrado za najboljšo izvajalko.

ReginaFoto: Alesh Maatko

8. Regina: Demoni (Damjan Pančur, Aleksander Kogoj/Feri Lainšček) – 2006
Regina se lahko pohvali z največjim številom udeležb na Emi (7), na drugem najstarejšem slovenskem festivalu pa je sodelovala še večkrat (9-krat). Je ena zanimivejših izvajalk v zgodovini Slovenske popevke, saj se je poleg z bolj tradicionalnimi popevkami predstavila tudi z etno obarvanimi skladbami (Moje ime, Moja zemlja) in mračnimi gotskimi baladami (Gabriel, Demoni, Poljubi me). Veliki met ji je sicer uspel leta 2000, ko je bila Moje ime s strani žirije razglašena za najboljšo skladbo v celoti, a naš najljubši nastop so Demoni (2006), pri katerih je kombinacija glasbe, besedila, glasu, obleke in performansa (trganje strani iz knjige urokov) ustvarila posebno temačno vzdušje, ki se je k skladbi podalo do popolnosti.

Anžej DežanFoto: Alesh Maatko

9. Anžej Dežan: Šopek maka (Patrik Greblo/Milan Dekleva) – 2008
»Prišel, videl, zmagal,« bi lahko rekli za festivalsko udejstvovanje Anžeja Dežana v letih 2005–2008. Po tem, ko je Vroče na Melodijah morja in sonca 2005 prejela nagrado žirije za najboljšo skladbo v celoti, in po zmagi na Emi 2006 je svojo pozornost usmeril na njemu zelo ljubo Slovensko popevko. Za svoj debi ni ničesar prepustil naključju – za avtorsko ekipo si je izbral maestra Patrika Grebla in pesnika Milana Deklevo –, kar se je vsekakor obrestovalo: domov je odnesel veliko nagrado strokovne žirije in nagrado za interpretacijo, Dekleva pa je bil nagrajen za besedilo.

Darja ŠvajgerFoto: Alesh Maatko

10. Darja Švajger: Sončen dan (Žiga Pirnat, Andraž Gliha/Žiga Pirnat) – 2014
Darja Švajger je svoj uspeh iz leta 2010, ko je z Otokom ljubezni postala zmagovalka strokovne žirije (ta jo je imenovala tudi za najboljšo izvajalko), lani v ljubljanskih Križankah nadgradila še z zmago pri občinstvu. Za balado Sončen dan je posnela svoj prvi videospot v 15 letih. Avtor glasbe (poleg Andraža Glihe), besedila in aranžmaja je Žiga Pirnat, eden redkih slovenskih skladateljev, ki se lahko pohvali s tem, da je njegova pesem sodelovala na evrovizijskem predizboru v tujini (na irskem izboru 2008 je Maja Slatinšek nastopila s skladbo Time to Rise, ki sta jo napisala skupaj z Žigo).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button