MALMÖ 2024

Nizozemska: Še vedno menimo, da je bila diskvalifikacija nepotrebna

Preiskava incidenta še vedno poteka

Zgodba okrog diskvalificiranega Joosta Kleina (Europapa) na Pesmi Evrovizije 2024 še zdaleč ni zaključena. Nizozemska televizijska postaja Avrotros je zato javnosti delila nekaj več informacij, a še vedno ne vsega, saj, kot dodajajo, preiskava še poteka.

Odmevna diskvalifikacija Joosta Kleina

“Preiskava incidenta po nastopu Joosta Kleina v 2. polfinalu še vedno poteka na švedskem državnem tožilstvu. Med to preiskavo se žal ne moremo spuščati v podrobnosti, okoliščine in obravnavo tega incidenta, saj bi to lahko vplivalo na preiskavo. Lahko rečemo, da na podlagi informacij, ki smo jih imeli takrat in jih imamo zdaj, še vedno menimo, da je bila diskvalifikacija nepotrebna in nesorazmerna,” so sporočili iz televizijske postaje Avrotros.

Preiskava EBU

Avrotros je tako kot nekatere druge sodelujoče države prejel zahtevo EBU za sodelovanje v preiskavi. “Odločili smo se, da bomo pri tem sodelovali, vendar s pridržkom. Menimo, da je potrebna širša, bolj poglobljena in resnično neodvisna preiskava, ki bo obravnavala premnoge težave … ne le organizacijo v Malmöju in zvezo EBU, temveč tudi vlogo in mandat referenčne skupine. Prav tako je potrebno nasloviti vso aktualno problematiko, ki se je zgodila in se dogaja v času Evrovizije,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Zveza EBU je medtem sporočila, da se je odločila (ker so bili deležni številnih kritik in polemik), da bo evrovizijsko tekmovanje 2024 pregledal neodvisni strokovnjak.

Kako naprej?

Nizozemska televizija Avrotors je za konec sporočila za javnost še zapisala, da je bilo tekmovanje za Pesem Evrovizije ustanovljeno z namenom, da bi z glasbo povezali različne države in narode. “To bi moralo biti izhodišče za organizatorje in za vse sodelujoče države. Dokler Avrotros ne bo prepričan, da bodo izvedene strukturne prilagoditve za umetnike in dokler ne bo glasba znova v središču pozornosti, bomo o sodelovanju na tem tekmovanju še naprej razmišljali,” so zaključili.

Joost Klein
Nizozemska: Joost Klein – Europapa Foto: Corinne Cumming / EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button