SLOVENSKA NOTA

Slovenska nota 2021: Katja Kos stavi na avtorsko pesem Padam

18. septembra se bo v Hrastniku odvil 5. festival Slovenska nota, ki ga tudi letos predstavljamo na naši strani Evrovizija.com. Katja Kos je novinka na glasbeni sceni, saj šteje komaj 18 let, v letu 2021 pa se predstavlja na njenem prvem slovenskem festivalu – Slovenska nota 2021 – kamor se ji je uspelo prebiti skozi sito komisije s skladbo Padam.

Katja Kos je stoodstotna avtorice svoje pesmi Padam, saj je zanjo prispevala tako melodijo, besedilo kot aranžma. Katja se z glasbo ukvarja že mnogo let, saj je po končani glasbeni šoli iz klavirja nadaljevala z lastno produkcijo svojih pesmi. Kot opisuje, ima napisanih že preko 70 pesmi, ki jih seveda še ni izdala javnosti. Za sedaj je v javnost izdala tri pesmi – pesmi More Than Alive in Summer Vibe, ki ju je napisala v angleškem jeziku, v letu 2021 pa se na tekmovanju Slovenska nota 2021 prvič predstavlja s pesmijo v slovenskem jeziku – s pesmijo Padam.

Katja Kos na predstavitvenem večeru Slovenske note 2021. Foto: Jernej Peklar

Katja bo na finalni oder Slovenske note stopila 18. septembra 2021, ko bo kombinacija glasov strokovne komisije in občinstva preko telefonskega glasovanja odločila, katera pesem bo zmagovalna pesem. Katja na vprašanje, zakaj bo njena pesem zmagovalna, odgovori preprosto: »Mislim, da bi si moja pesem zaslužila zmago, ker je čustvena, ker se bodo ljudje našli v njej in ker se te dotakne.«

Pesem Padam govori, kot je opisala Katja za spletno stran tekmovanja, o občutju, da se vsak dan zdi enak drugemu dnevu. Napisala jo je v obdobju prve koronske karantene v letu 2020, tako da je besedilo pesmi avtobiografsko. »Ne vem več, a je vredno, to oblačno sivo mesto, kjer zima traja večno … padam nazaj v črno bel vsakdan …,« je del besedila, ki ga je napisala Katja. Mlada pevka se je na tekmovanje prijavila predvsem zato, da se pokaže širši javnosti in da pridobi izkušnje z nastopanjem. Produkcije glasbe se uči sama doma, letošnje leto pa je bilo tisto pravo, da je začutila, da svojo glasbo iz svoje sobe preseli na slovenske radijske, televizijske in spletne valove.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button