EMA 2022

EMA Freš 2022 – 2. del: Kdo so glasbeniki, ki se bodo borili za nastop na EMI?

Tu je še drugih sedem tekmovalcev

Tik pred lanskim božičem smo po štirih tednih spletnega tekmovanja dobili 14 finalistov izbora EMA Freš, ki se bodo kaj kmalu – in sicer skozi predvideni dve televizijski oddaji – borili za eno izmed štirih mest, rezerviranih za glasbene novince na izboru EMA 2022. Dve najboljši skladbi z EME Freš bodo izbrali gledalci preko telefonskega glasovanja, dve pa bo dodala (izbrala) še strokovna žirija. Kdaj bo na sporedu EMA Freš vsaj uradno in javnosti še ni znano …

Finalisti EME Freš so: Stela Sofia, LPS (Last Pizza Slice), Jon Vitezič, INA, Jaka Hliš, LUMA, Leya Leanne, De Liri, Marijan Novak & Špela Velikanje, Katja Kos, Emma, Anja Vodošek, Mia Vučković in Nika S..

Tokrat vam predstavljamo še preostalih sedem mladih glasbenikov, in sicer so tu De Liri, Marijan Novak & Špela Velikanje, Katja Kos, Emma, Anja Vodošek, Mia Vučković in Nika S..

De Liri

Duo De Liri sestavljata glavna vokalistka Zala Kores in harfistka Julija Bratec Veleski. Svojo skupno glasbeno pot sta začeli že v osnovni šoli, kjer sta obe peli v pevskem zboru Carmina Slovenica, vendar so se njune poti po začetku srednje šole razšle. Kot duet sta začeli delovati pred tremi leti. Njun cilj je ustvarjanje avtorske glasbe, zato sta letos to začeli tudi uresničevati. Pri ustvarjanju pesmi se dopolnjujeta, tako z besedilom kot z melodijo. Obstajam je njuna prva avtorska pesem.

De Liri
De Liri

Marijan Novak & Špela Velikanje

Marijan Novak je svojo glasbeno pot začel pri 14 letih z diatonično harmoniko. Po končani gimnaziji ga je pot vodila na ljubljanski Konservatorij za glasbo, kjer se je štiri leta posvečal klavirski harmoniki, zadnji dve pa tudi petju. Trenutno v Celovcu na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik v razredu prof. Caroline de Rooij študira džezovsko petje. Špela Velikanje je svojo glasbeno pot začela v osnovnošolskem pevskem zboru. Prvo formalno glasbeno izobrazbo pa je pridobila v Glasbeni šoli Idrija, kjer je obiskovala ure klavirja, petje pa jo ljubiteljsko tako rekoč spremlja že vse življenje. Poleg glasbe pa je pet let tekmovalno zastopala barve idrijskega plesnega kluba, s katerim je osvojila kar nekaj zavidljivih rezultatov. Pozneje je bila v srednji šoli tudi članica šolskega pevskega zbora. Skupaj so nastopali na različnih prireditvah, med drugim tudi na koncertu v Parizu, kjer so nastopali skupaj s tamkajšnjim nacionalnim radijskim zborom. Pred kratkim pa je svoje avtorske ideje začela realizirati v idrijskem studiu Rudnix, kjer sodeluje s svojimi glasbenimi kolegi.

Marijan Novak & Špela Velikanje
Marijan Novak & Špela Velikanje

Katja Kos

Katja Kos je 18-letnica iz Ljubljane, ki se že 13 let ukvarja z glasbo. Leta 2018 je končala višjo glasbeno šolo klavirja. Že kar nekaj let piše avtorske pesmi, uči pa se tudi glasbenega produciranja. Leta 2021 se je udeležila tekmovanja Slovenska nota, kjer se je uvrstila v finale in s svojo avtorsko pesmijo Padam, za katero je tudi sama posnela aranžma, osvojila 6. mesto.

Katja Kos
Katja Kos

Emma

Emma se že dalj časa uči petja pri mentorici Neishi, s katero skupaj ustvarjata tudi glasbo. Posneli sta že kar nekaj priredb, na Emi Freš pa se predstavlja s čisto prvo solistično skladbo, kar je tudi prvi večji korak v njeni glasbeni karieri. Prizna, da je zanj potrebovala veliko poguma in podpore. Želi si, da bi dobro izkoristila to priložnost in da bo njena pesem prepričala občinstvo.

Emma
Emma

Anja Vodošek

Anja Vodošek je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani, smer klavir. Udeležuje se številnih mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer je prejela štiri zlata, štiri srebrna in tri bronasta priznanja. Udeležila se je tudi spletnega klavirskega tekmovanja Grand Prize Virtuoso, kjer je prejela zlato nagrado in povabilo na slavnostni koncert v London. Petje jo spremlja že od mladosti, resneje pa se je z njim začela ukvarjati pred šestimi leti. Leta 2017 je na tekmovanju Singer Stage na Malti prejela glavno nagrado – Grand Prix. Na mednarodnem tekmovanju na Bledu, Bled Golden Microphone, pa je leta 2018 prejela nagrado za najboljšo slovensko pevko. Prav tako se je istega leta udeležila mednarodnega pevskega tekmovanja v Makedoniji, kjer je prejela drugo nagrado. Letos se je udeležila šova Slovenija ima talent in se uvrstila v polfinale.

Anja Vodošek
Anja Vodošek

Mia Vučković

Mia Vučković je navdušenje nad glasbo kazala že od malih nog. V času osnovne šole se je priključila pevskemu zboru, obiskovala je tudi solopetje v glasbeni šoli – program za muzikal. Tam se je večkrat izkazala v glavni vlogi. V srednješolskih letih je naredila korak naprej in poleg šolskih stopila še na malo večje odre. Med njimi sta nastopa v Ljubljani na Restart Touru in Balkan Wavu, kjer je kot predskupina ogrela občinstvo za velike zvezde balkanskih odrov. Ima še veliko ciljev in eden izmed teh je tudi predstavitev svoje prve pesmi – z naslovom Telenovela – na Emi Freš 2022.

Mia Vučković
Mia Vučković

Nika S.

Nika S. se z glasbo ukvarja že od malih nog. Svoje pevski talent je začela uriti že v prvem razredu v šolskem in cerkvenem pevskem zboru, petje v zborih pa je nadaljevala tudi v srednji šoli in na fakulteti. Vrsto let se je učila zborovskega petja, decembra 2019 pa se je vpisala k uram petja pri Nataši Zamida. Trenutno njen glas uri Željka Predojević Korošec. Že od leta 2012 kot backvokalistka sodeluje s kočevskim kantavtorjem Romanom Zupančičem. Je tudi članica dueta Nika Et Nejc, kjer partner prispeva avtorske melodije, Nika pa jim doda besedilo. V času sodelovanja sta izdala tri avtorske skladbe, najbolj odmevna pa je Zgodbo piševa, ki sta jo po tekmovanju Glas mladih v Črnomlju posnela prek založbe Nika Records in jo oplemenitila tudi z videospotom.

Nika S.
Nika S.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button