FESTIVALI

Slavje Eve Černe in Andraža Hribarja

Za nami je še ena Slovenska popevka, ki je tokrat minila po konceptu 13 popevk – 13 ministrstev. Takšno zgodbo – vsebino pesmi in delo ministrstva – si je zamislil Drago Mislej Mef. Vse skupaj pa je z zanimivimi povezavami med popevkami povezovala Miša Molk.

Slavje za Evo Černe in Andraža Hribarja

Zmagovalka občinstva Eva Černe je po zmagi dejala, da zmage ni pričakovala, si jo je pa želela. Dodala je še, da je zelo uživala ob orkestru, ne nazadnje pa tudi z Rokom Golob, ki je ustvaril skladbo.

Nad odločitvijo strokovne komisije pa je bil vesel tudi zmagovalec Andraž Hribar, ki ga je še bolj razveselilo dejstvo, da je osvojil četrto mesto pri ljudstvu, čeprav tako visoke uvrstitve – zaradi specifične pripovedne skladbe – ni pričakoval. “Gre za atipično pesem, brez refrena …, gre za pripovedno, lirično popevko, kar so skozi zgodbo, ki se ob koncu zazre v svetlo prihodnost, začutili tudi številni Slovenci, ki imajo staroslovansko dušo,” je dejal Andraž.

Na festivalu, ki je znova potekal v studiu nacionalne televizije, se je v televizijsko glasbenem šovu predstavilo 13 izvajalcev, ki so se potegovali za štiri nagrade. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Drago Mislej – Mef, Matej Wolf, Tinkara Kovač, Rudi Pančur in predsednica žirije Mojca Menart, je nagradila Manco Špik, Jureta Ivanušiča in Andraža Hribarja, občinstvo pa je izbralo Evo Černe.

Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela skladba To so te reči v izvedbi Mance Špik, avtorice Barbare Pešut. Nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo je prejel Jure Ivanušič za skladbo Plavi angel. Veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2013 za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Po čem diši ta dan, avtorja in izvajalca Andraža Hribarja.

Veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2013 za najboljšo skladbo v celoti je prejela Eva Černe za skladbo Vrti se v ritmu. Skladba je prejela 1254 glasov od skupaj 5658 prejetih klicev.

Eva Černe je navdušila ljudstvo.Foto: Alesh Maatko

V tekmovalnem delu so se predstavili: Ana Soklič, Ajda Stina Turek, Sara Kobold, Manuella Brečko, Flora & Paris, skupina Tristan, Marko Gregorič, katarina Mala, Eva Černe, Manca Špik, Jure Ivanušič, BiLBi, skupina Panda in Andraž Hribar.

Prvič v zgodovini festivala je bil Revijski orkester RTV Slovenija sestavljen tako iz odličnih glasbenikov Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija kot iz zunanjih glasbenikov, ki sodelujejo v najrazličnejših glasbenih skupinah. V spremljevalnem programu sta odmevali lanskoletni zmagovalni skladbi.  S strani strokovne žirije nagrajeni Matevž Šalehar Hamo je odpel Ti prihajaš, s strani občinstva nagrajena Marko Vozelj in Nuša Derenda pa skladbo Naj nama sodi le nebo.

Ne nazadnje pa smo slišali tudi zimzelene skladbe, ki smo jih slišali prav na Slovenski popevki. V studiu nacionalne televizije so tako odmevale Na vrhu nebotičnika, Dan neskončnih sanj, Ljubljančanke in Vsak je sam, ki so jih na simpatičen način interpretirali raper Trkaj, Alenka Godec in pevci iz Hišnega benda TV-oddaje Moja Slovenija.

Andraž Hribar je prepričal strokovno komisijo.Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button