ZABAVNO & DRUŽABNO

To je prvi ples Andraža Hribarja

Andraž Hribar predstavlja nov singel Prvi ples. “Prvi ples je pesem, napisana in posneta po resničnih dogodkih. Pred staro gimnazijo se je utrgal oblak in pod dežnikom se je zgodil prvi poljub. In čas kaplja med najinimi prsti, prvi ples pa še kar traja,” o skladbi pove Andraž Hribar.

Andraž Hribar se je  je na Slovenski popevki sodeloval že mnogokrat; toliko, da niti sam ne šteje več. Najbolj sta mu v spominu ostali sledeči: leta 1998 je skladba Ne jokal lubika dosegla 2. mesto v skupnem seštevku Andraž pa je prejel nagrado za najboljšega pevca debitanta, leta 2013 pa je Andraž zmagal s skladbo Po čem diši ta dan.

Andraž Hribar
Andraž Hribar Foto: Željo Stevanić

Prvi ples pa boste lahko poslušali tudi na prihajajočem albumu, ki izide konec septembra.

Kdo je Andraž Hribar? Glasbenik iz Kočevja. Formalno se je glasbeno izobraževal na nižji in srednji glasbeni šoli (na slednji na oddelku za jazz), neformalne izkušnje pa si je v mladosti pridobival z igranjem v različnih bendih (Kebri, Soulata, …). Po gimnaziji se je vpisal na študij komunikologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, kjer je diplomiral.

Širši javnosti se je kot solo izvajalec prvič predstavil na Slovenski popevki 1998 (nastop, na kateri si je zagotovil z zmago v eni izmed oddaj Oriona) s pesmijo Ne jokat’, lubika. Zasedel je drugo mesto in prejel nagrado za najboljšega debitanta. Na Popevki je slavil 15 let pozneje s pesmijo Po čem diši ta dan. Na Emi je sodeloval petkrat. Zmagi se je najbolj približal ob svojem prvem poiskusu leta 2001, ko je bil s pesmijo Življenje je drugi. Na festivalu šansona leta 2001 je dobi nagrado za najboljšega izvajalca, s skadbo Cigaret. Leta 2017 nastopi na Dnevih slovenske glasbe s skladbo Huanani in osvoji 3. mesto. Najbolj znan je po uspešnicah Ne jokat’, lubika, Ognjen obroč, Življenje je, Kadar si tu, Moja moja, Med nami, Kaj mi delaš?, Cigaret, Po čem diši ta dan, Stari most … Glasbo in besedila za svoje pesmi večinoma piše sam.

Andraž Hribar
Andraž Hribar na odru Popevke 2013. Foto: Alesh Maatko

Leta 2013 je prejel plaketo Občine Kočevje za »dolgoletne uspehe in izjemne dosežke nacionalnega pomena na področju promocije domačega kraja skozi prizmo kulture in glasbe«.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button