LJUBLJANA FESTIVAL

Voditeljica Miša Molk: Poletna noč je postala simbol obujanja popevke

Poletna noč 2023: Srečen dan

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki nosi naslov po zimzeleni pesmi Marjane Deržaj, pod katero sta se podpisala Mojmir Sepe in Elza Budau, bo letos bo posvečen izjemnemu avtorskemu opusu kantavtorja  Tomaža Domicelja. Dogodek predstavlja otvoritev 71. Ljubljana Festivala.

Na odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v torek, 20. junija 2023, ob 20.45 pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in priznanih slovenskih izvajalcev znova zazvenele zimzelene uspešnice Tomaža Domicelja,  ki  letos praznuje 75 let. (Rezervni termin v primeru slabega vremena je 21. junij 2023.)

Tomaž Domicelj
Tomaž Domicelj Foto: Darja Štravs Tisu

Prisluhnili bomo skladbam, kot so: Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane in številnim drugim.

Voditeljica Miša Molk

Voditeljica večera bo Miša Molk, ki je ob tej priložnosti je povedala: »Prireditev Poletna noč je postala simbol obujanja slovenske popevke, spomin na plodno obdobje glasbene ustvarjalnosti in koncert, ki nas združi v pesmi in besedi. Poletni Ljubljana Festival vsako leto pripravi raznolik in žanrsko razvejan program na različnih pozoriščih in Poletna noč, tradicionalni gala koncert, je uvertura v glasbeno poletje v Ljubljani. Na odru sredi Kongresnega trga, se bomo v izvedbi različnih izvajalcev tokrat poklonili dinamičnemu opusu Tomaža Domicelja, ki je iz angleščine prevedel tudi biografije in avtobiografije nekaterih svetovno znanih glasbenikov. Tomaž je namreč tudi slavist, ki s skrbnostjo neguje slovenski jezik. Veliko njegovih pesmi je zapisanih v naš spomin, meni najljubša je »Ko se zjutraj zbudiš«. Iskrena pripoved o tem, da ima jutro drugačne oči.«

Miša Molk
Miša Molk je pred leti že vodila Poletno noč. Foto: Alesh Maatko

Tomaž Domicelj je na slovenski glasbeni sceni že več kot 55 let, mnoge njegove pesmi so ponarodele.

Nastopajoči glasbeniki

Na letošnji Poletni noči, ki jo bodo lahko poslušalci spremljali v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija – Prvi, bodo nastopili: Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač, Tokac in Tomi Meglič.

Tomaž Domicelj
Poleg kantavtorstva se ga je v 80. letih dotaknil tudi blues. Foto: Alesh Maatko

Televizija Slovenija bo koncert predvajala v soboto, 1. julija 2023, ob 20. uri na TV SLO 1.

O Poletni noči

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. Poletna noč že vrsto let bogati slovenski glasbeni prostor s številnimi pevskimi zvezdami in še številčnejšimi skladbami. Poletna noč torej predstavlja pomembno kulturno dediščino in glasbeno bogastvo slovenskega naroda, ki ju obuja in hrani prav javni medijski servis RTV Slovenija.

Poletna noč je poklon bogati zgodovini slovenske zabavne glasbe in glasbenim legendam, ki so pomembno zaznamovale domači kulturni prostor. S Poletno nočjo so se doslej poklonili Mojmirju Sepetu, Tadeju Hrušovarju, Marjani Deržaj, Jožetu Privšku, Big Bandu RTV Slovenija, Elzi Budau, Juretu Robežniku in drugim.

Poletna noč 2023 bo 20. junija na Kongresnem trgu.
Poletna noč 2023 bo 20. junija na Kongresnem trgu. Foto: Ljubljana Festival
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button