EVROVIZIJA

Rotterdam 2021: V najslabšem primeru bomo ocenjevali posnetke

Že večkrat smo na naši strani Evrovizija.com zapisali, da se bo evrovizijsko tekmovanje 2021 zagotovo odvilo. Po tem, ko je zveza EBU sporočila, da bo vrstni red nastopov enak kot je bil planiran za leto 2020, so organizatorji največjega glasbenega izbora sporočila nekaj več podrobnosti, in sicer za primer, če bo še vedno veljali strogi ukrepi.

Nastopi bodo posneti v TV-studiu.Foto: Pixabay

Torej, če strnemo, bo vsaka sodelujoča nacionalna televizija, pred Pesmijo Evrovizije 2021 v Rotterdamu posnela v svojem televizijskem studiu svojega evrovizijskega predstavnika , ta posnetek pa bodo organizatorji lahko uporabili tako v prvem oziroma v drugem predizboru ter še v velikem finalu, če npr. udeleženec zaradi trenutne epidemije ali slabe epidemiološke slike ne bo mogel potovati v Rotterdam ali pa v primeru, da sodelujočega tekmovalca čaka karantena.  

O tem scenariju je sicer zelo v grobi predstavitvi spregovorila zveza EBU že pred časom, sedaj pa so vendarle znane podrobnosti, kako bodo vse skupaj uresničili.

Organizatorji so na vse sodelujoče nacionalne televizije že naslovili pismo, in sicer da naj v televizijskem studiu, ko bo seveda čas za to in ko bo izbrana njihova nova pesem, posnamejo svojega evrovizijskega predstavnika, ki pa mora pesem zapeti v živo. Ta posnetek bo potem na voljo na dan prvega oziroma drugega predizbora ter velikega finala, če se bo glasbenik uvrstil v slepno dejanje.

Ana Soklič bo svojo pesem odpela v televizijskem studiu.Foto: Alesh Maatko

Pesem Evrovizije naslednje leto zagotovo bo. Tako kot mi pri Emi so tudi organizatorji Evrovizije pripravili več scenarijev – od klasične izvedbe tekmovanja do skrajnega scenarija, predvajanja posnetkov tekmovalnih skladb.

Kolegi nizozemske televizije se res trudijo in tudi mi upamo, da bomo Ano Soklič videli in slišali nastopiti na odru v Rotterdamu. Zagotovo pa tekmovanje in glasovanje bo, tako da bomo dobili zmagovalca Pesmi Evrovizije 2021.

Vanja Vardjan,
odgovorni urednik razvedrilnega programa na Televiziji Slovenija

In kako v 41 primerih, kolikor je sodelujočih držav na Pesmi Evrivizije 2021, obdržati enakovrednost nastopov? Kot so zapisali na uradni evrovizijski strani, bodo imele televizije umetniško svobodo, tako da strogih pravil ne bo. Bodo pa televizije mora upoštevati nekaj produkcijskih smernic, tako da bo vendarle vse skupaj malo pravično.

V televizijskem studiu tako ne sme biti občinstva, prav tako televizija ne sme objaviti posnetka pred samim evrovizijskim izborom. Nacionalne televizije bodo lahko za snemanje uporabile podobne tehnične možnosti in dimenzije, ki bi bile na voljo na odru v Areni Ahoy v Rotterdamu, lahko pa se odločijo za manj odrsko postavitev. Prav tako ti nastopi ne smejo vsebovati obogatene ali navidezne resničnosti ter drugih morebitnih dodatkov (kot so napirmer uporaba chromakey ali zelenega ozadja) ali pa posnetkov z droni, ki ustvarijo izjemne posnetke.

Evrovizijski oder, kot so si ga zamislili organizatorji Pesmi Evrovizije 2021.Foto: NPO/AVROTROS/NOS

Pa bo igra v tem primeru poštena? Bo vse skupaj res enakovredno? Vsi vemo, da so imeli do sedaj vsi evrovizijski predstavniki na istem odru enake pogoje. Tokrat je lahko drugače. Ali pač ne?

Referenčna skupina je tukaj sprejela dodatne ukrepe, s katerimi bodo, kot pravijo, zagotovili, da bo vse skupaj čim bolj pravično! Pred snemanjem se bo vsaka nacionalna televizija sestala s koordinatorjem nizozemske televizije, kot gositeljem Pesmi Evrovizije 2021, ter mu predložila celoten razpored snemanja, scensko postavitev studia in načrte kamer. Za snemanje posnetka je/bo na voljo 60 minut, v tem času pa se lahko posnamejo trije nastopi, izmed katerih na koncu vodja delegacije – v sodelovanju z odgovorno osebo na televiziji – sprejme dokončno odločitev, kateri posnetek bodo uporabili v Rotterdamu.

Med snemanjem bo med drugim vzpostavljena zveza v živo z organizatorji Pesmi Evrovizije, ki bo izvršnemu nadzorniku Pesmi Evrovizije in predstavniku neodvisnega opazovalca glasovanja (E&Y) ter izdajatelju televizijskih programov omogočila spremljanje snemanja, ne nazadnje pa zagotovila pomoč in podporo, hkrati pa zagotovila celovitost tekmovanja. Vsi ti posnetki bodo morali biti dostavljeni organizatorjem v Rotterdam do konca marca 2021. Najkasneje takrat pa bo tudi znano, kako oziroma po katerem scenariju bo potekala Pesem Evrovizije 2021.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button