EMA

Razkrivamo, kdo so veliki rekorderji po številu nastopov na EMI

EMA za vsakega slovenskega, pa tudi tujega izvajalca predstavlja enega od vrhuncev v glasbeni karieri. Še danes je to ena redkih prireditev, na kateri lahko številčnemu občinstvu predstavijo svoje nove skladbe, stopijo pred foto objektive, novinarske mikrofone in si izberejo najboljša oblačila …

Omar je na Emi sodeloval štirikrat, enkrat pa celo zmagal.Foto: Alesh Maatko

Že nastopiti štirikrat je velika številka, ampak petkrat – to pa je že
pravi rekord! Toda takih, ki lahko svoje nastope na EMI preštejejo na
vse prste ene roke, ni malo, natančneje smo jih našteli sedem.

Tokrat smo se v rubriki Naj deset, ki jo lahko spremljate pred EMO, lotili iskanja tistih, ki so na oder EME kot tekmovalci stopili največkrat. In imeli smo težave, saj nismo našli zgolj desetih.

Kar dvanajst slovenskih izvajalcev je na Emi nastopilo štirikrat. Največkrat gre za tiste, ki so nastopili v prvih letih novega stoletja. Ti glasbeniki so:

 • Alenka Godec 1993, 2001, 2003, 2006
 • Panda 1996, 2001, 2004 (s Trkajem), 2007
 • Tinkara Kovač 1997, 1999, 2001, 2014
 • Damjana Golavšek 1998, 1999, 2001, 2002
 • Gianni Rijavec 1998 (v duetu z Vladimirjem Čadežem), 1999 (v duetu z Vladimirjem Čadežem), 2002, 2009
 • Victory 1998, 1999, 2004, 2005
 • Nude 1999, 2001, 2007, 2014
 • Polona 2001, 2002, 2003, 2004
 • Rebeka Dremelj 2004, 2005, 2006 (v duetu z Domnom Kumerjem), 2008
 • Ylenia Zobec 2004, 2006, 2008, 2010
 • Omar Naber 2005, 2009, 2011, 2014
Darja Švajger in Alenka GodecFoto: Alesh Maatko
Darja Švajger na odru Slovenske popevke.Foto: Alesh Maatko

Darja Švajger je na Emi prvič nastopila leta 1993, ko se je odvijal tudi prvi izbor Eme pri nas sploh. Naslov njene skladbe je bil Naj vidimo ljudi, spisali pa so jo Primož Peterca, Sašo Fajon in Jani Golob. S Peterco je Darja sodelovala še pri mnogih drugih pesmih, tudi pri tisti čez dve leti, ko je prvič slavila. Kdo se ne spomni njene Prisluhni mi, ki je osvojila strokovne žirije dvanajstih slovenskih radijskih postaj. Z njo nas je 1995. leta zastopala tudi v irskem mestecu Millstreet in osvojila visoko 7. mesto, do danes našo najboljšo uvrstitev. Aranžma zanjo je napisal naš izjemni skladatelj in dirigent, žal že pokojni Jože Privšek, ki je vihtel dirigentsko palico tudi na Evrosongu. Darje zmaga ni ustavila, že leta 1997 je zopet nastopila, takrat s pesmijo Vsakdanji čudeži, in lovorika ji je ušla za las – zgolj za 787 telefonskih glasov jo je premagala Tanja Ribič. Leto kasneje se je predstavila z novo avtorsko ekipo (Primoža Peterco in Saša Fajona je zamenjal Rok Golob, besedilo pesmi pa je napisala sama) in pesmijo Ljubezen ne odhaja, zasedla je 6. mesto. A verjela je, da bi ji lahko uspelo še enkrat, zato je poskusila srečo še leta 1999; in res, zbrala je največje število točk, 64.

Tik za petami ji je bila Tinkara Kovač z 62 točkami. Darja je skladbo Še tisoč let oz. v angleščini For A Thousand Years predstavila v Jeruzalemu, nastopila je sama v dolgi rumeni kreaciji, na koncu pa zasedla 11. mesto. Kar dve državi sta ji podelili najvišje številko točk (tj. 12), to sta bili Irska in Hrvaška.

Darja Švajger je slavila tudi na odru Slovenske popevke.Foto: Alesh Maatko

Irena Vrčkovnik
Temnolasa pevka, ki smo jo zadnje videli na lanski Slovenski popevki, je na Emi prvič nastopila leta 1995, vendar ne sama. Družbo ji je delal Oto Pestner, s katerim sta zapela Odo ljubezni in pristala na odličnem 2. mestu. Irena je nato nastopila dvakrat zaporedoma. Leta 1996 s skladbo uspešnega glasbenega para Vlašič Naj mesec ugasne, s katero je zopet okusila sladko 2. mesto (do zmage ji je zmanjkalo 14 točk, slavila je Regina). 1997. leta je Irena znova izbrala preverjenega avtorja Matjaža Vlašiča, ki ji je napisal pesem Kadar boš ob njej zaspal, ta ji je prinesla 7. mesto. Kot smo videli, je že poskusila nastopiti v duetu in dvakrat sama, uspeh pa je skušala doseči še v tercetu. Pesem Igra je končana je izvedla skupaj z Damjano Golavšek in Sanjo Mlinar (kasneje članico Katrinas), uvrstile so se na 5. mesto. Zadnjič je na Emin oder Irena Vrčkovnik stopila leta 2002. Predstavila se je s skladbo V ritmu, ki me lovi (napisala sta jo Bor Zuljan in Leon Oblak), a kljub energičnim ritmom in rdečemu kavbojskemu klobuku se ji ni uspelo uvrstiti niti v finale, ostala je v predizboru (po telefonskih glasovih) na 11. mestu.

Irena Vrčkovnik na odru Poletne noči.Foto: Alesh Maatko

Karmen Stavec
Njena Emina pot se je začela počasi, bila je polna ovir in razočaranj, a se je zaključila tako, kot si je vsakič, ko je zapela, želela – z zmago. Prvič je Karmen Stavec zapela v duetu s Patrikom Greblom leta 1997. Spraševala sta se, Kje pesem je doma in zasedla 7. mesto. Naslednji poskus je bilo leto 2001, ko je imela Karmen še vedno bakrene lase. Pesem Ostani tu je bila najbolj všeč občinstvu, ki jo je nagradilo z največ telefonskimi glasovi. Skupaj z ocenami dveh strokovnih žirij pa je na koncu osvojila 3. mesto, takoj za Nušo Derenda in Andražem Hribarjem. Leta 2002 si je želela na sam vrh, tako je namreč pela v skladbi Še in še. Skoraj ni bilo dvoma, da ji ne bi uspelo, pa se je zgodilo ravno to – zmago so ji odnesle Sestre in to za eno samo točko! Glasovanje so (zaradi zapletov) nato razveljavili, kar je vplivalo tudi na Karmenino uvrstitev, končala je na 3. mestu. Toda sreča se je pevki nasmehnila že leto kasneje, ko je nastopila s pesmijo Lep poletni dan. Vsa tri leta je sodelovala z Martinom Štibernikom, ki je ‘zakrivil’ tudi to uspešnico. Karmen nas je zastopala v latvijski Rigi, pela je v angleščini (naslov skladbe je bil Nanana), osvojila pa je 23. mesto. Na Emo je stopila še leta 2009 s pesmijo A si želiš, ki jo je ustvaril prekaljeni evrovizijski maček Rafael Arteser. Uspelo se ji je uvrstiti v finale, kjer je pristala na končnem 10. mestu.

Karmen Stavec na odru Slovenske popevke.Foto: Alesh Maatko

Nuša Derenda
Nuša je na Emi prvič nastopila leta 1999. Pred 16 leti širši javnosti še nepoznana pevka je prepričala zgolj strokovno žirijo, ki jo je nagradila z 10 točkami, publika pa ji ni podelila niti ene točke (končala je na 11. mestu, zapela pa je pesem Nekaj lepega je v meni, ki sta jo napisala Matija Oražem in Damjana Kenda Hussu). A že čez dve leti je navdušila tako ene kot druge s skladbo Ne, ni res. Ustvarila sta jo zakonca Vlašič, naša najuspešnejša avtorja evrovizijskih pesmi. Izvrstno ji je šlo tudi pred evropskim občinstvom v Københavnu, kjer je osvojila 7. mesto, ki je najboljša slovenska uvrstitev (deli si jo z Darjo Švajger iz leta 1995). Nuša je na Emi nato nastopila še trikrat. Leta 2003 je bila odlična druga (pesem Prvič in zadnjič), leta 2005 pa četrta (pesem Noe, Noe). Zadnjič se je predstavila pred petimi leti, ko se je odzvala povabilu glasbenice Neishe (ta je bila med sedmimi vabljenimi avtorji), ki ji je napisala skladbo Sanjajva. Nuša se je uvrstila na 9. mesto.

Nuša Derenda na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

Andraž Hribar
Edini moški s kar petimi nastopi na Emi je Andraž Hribar. Prvi nastop je zabeležil že v letu Nušine zmage, takrat je pristal tik za njo (zapel je skladbo Življenje je). Uspešen je bil tudi leto kasneje s pesmijo Moja, moja, ki mu je prinesla 4. mesto. Leta 2003 je predstavil skladbo Letim naprej, s katero je poletel do 10. mesta. Pozornost je vzbudil 2006., ko je zapel pesem z nenavadnim naslovom Rapad tepe ipi mapam (zasedel je 11. mesto). Tudi leta 2008 je izbral izviren naslov za svojo pesem – Corpo morto –, ki je po Andraževih besedah pomenil varen pristan. Nastopil je v 1. predizboru, vendar se mu ni uspelo uvrstiti v finalni večer, bil je sedmi. Le malo mu je manjkalo, da bi nastopil še šestič, saj je bil izbran tudi za rezervo na Emi 2005. 

Alya
Zadnja nastopajoča, ki je vknjižila pet nastopov na Emi, pa je Alya. Še zelo mlada je suvereno stopila na oder Gospodarskega razstavišča leta 2003 in skušala prepričati s pesmijo Exploziv(no), ki pa ji je prinesla zadnje mesto (delila si ga je še s tremi izvajalci). A že leto kasneje je naredila velikanski preboj na glasbeni sceni. S skladbo Fluid uspelo se ji je uvrstiti v finale, nato pa še med tri najboljše (osvojila je 3. mesto). Leta 2005 je Alya zasedla 5. mesto, občinstvo je prepričala z zopet edinstvenim nastopom in skladbo Exxtra (ena od back-vokalistk je bila Manca Špik). Po letu premora je nastopila na Emi 2007 s pesmijo Vizija, s katero je bila v finalu dvanajsta. Leta 2009 se je odzvala povabilu Jana Plestenjaka, ki je zanjo in za Rudija Bučarja ustvaril skladbo Zadnji dan. Pevca sta bila četrta.

Alya pa bo že kmalu lahko naštela svoj šesti nastop, saj jo bomo 28. februarja videli na Emi 2015. Zopet se bo predstavila v duetu, letos s hrvaškim pevcem Nenom Belanom.

Alya na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

Absolutna rekorderka po številu nastopov na Emi pa je Regina! Prekmurska
pevka se je na našem največjem glasbenem festivalu predstavila – ne
boste verjeli – kar sedemkrat! To pa je nekaj. Že na svojem drugem
nastopu leta 1996 je zmagala. Kdo se ne spomni pesmi Dan najlepših sanj
(avtor skladbe je Aleksander Kogoj), ki si jo prepevamo tudi po 19
letih. Regina nas je zastopala na Pesmi Evrovizije v Oslu, kjer je
zasedla 21. mesto. Kot zanimivost je seveda vredno omeniti, da je bila
takrat noseča, že kmalu se ji je rodil sin Aleks, v pričakovanju pa je
bila tudi Reginina oboistka na odru. Tako je naša posadka
štela kar osem članov!

Regina
Reginin tretji nastop na Emi je bil leta 1998 s pesmijo Glas gora, ki jo je ponesla na ponovno visoko 3. mesto. Leta 2001 je pela o tem, kako je Zaljubljena v maj in osvojila 10. mesto. Že leto kasneje je ponovno nastopila, takrat s pesmijo Ljubezen daje moč, ponovno jo je ustvaril Aleksander Kogoj, aranžma pa je bil delo Saša Fajona. A točke niso bile na njeni strani in obstala je v predtekmovanju.

Regina kasneje ni več uspela poseči po najvišjem, prvem mestu. Leta 2004 je nastopila s skladbo v prekmurskem narečju Plave očij, ki je prinesla 12. mesto v finalu. Zadnjič se je predstavila pred desetimi leti. Njena skladba Proti vetru je bila delo Damjana Pančurja in Aleksandra Kogoja, besedilo zanjo pa je (kot tudi za pesem prejšnje leto) napisal Feri Lainšček. Bila je deveta, posebej pa je izstopala zaradi zanimive kostumografije (nosila je dolgo vlečko iz tila), na roki pa je imela narisane nekakšne simbole.

Regina na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X