EMA

Kako naprej? Ema 2025 ali interni izbor?

Odločitev naj bi bila znana še letos

Čeprav se evrovizijska sezona 2025 uradno še ni začela, mimogrede, ta se začne 1. septembra 2024, se med mnogimi ljubitelji tega odmevnega tekmovanja že poraja vprašanja, kako bomo Slovenci izbrali novega evrovizijskega predstavnika za Švico 2025.

Kako v evrovizijsko leto 2025?

Najprej mora Svet RTV SLO sprejeti Programsko-produkcijski načrt za leto 2025 (PPN). Slednjega naj bi sprejeli letos, še pred tem pa morajo posamezna uredništva pripraviti izhodišča oziroma prioritete za novo koledarsko leto. Glede na to, da od letošnje pomladi (po odstopu Vanje Vardjana) uredništvo razvedrilnega programa vodi Mario Galunič, bo slednji tudi pripravil program razvedrila za 2025.

Galunič je že med predstavitvijo nakazal programsko podobo razvedrilnega programa za obdobje 2024-2028, ki je zelo ambiciozna. Koliko od tega bo lahko uresničil je seveda odvisno od finančnih sredstev, teh pa na nacionalni televiziji skoraj da ni, tako da izzivi ne bodo lahki.

Če ostanemo pri glasbi in festivalih, ki jih med drugim spremljamo v našem uredništvu … Mario Galunič je v svojem programu zapisal, da naj jedro programske ponudbe razvedrilnega programa (poleg jutranje in popoldanske oddaje, dnevne tv-igrice, večerne ‘prime-time’ oddaje, glasbene oddaje za zabavno in narodno-zabavno glasbo, satirično oddajo ter praznični program) med drugim sestavlja tudi festivalska ponudba, kot so Ema, Popevka in MMS. Ob tem je dodal, da je potrebno graditi na tradiciji teh treh odmevnih glasbenih dogodkov.

Mario Galunič
Mario Galunič je med drugim vodil Emo 2017. Foto: Alesh Maatko

Glede Pesmi Evrovizije si Mario Galunič želi, da to postane projekt celotne nacionalne televizije, saj gre za najbolj gledano oddajo.

Se bo torej vrnila Ema 2025?

“Skladbo oziroma izvajalca/-ko, ki predstavlja Slovenijo na Pesmi Evrovizije moramo v prihodnje izbrati s festivalom Ema, saj prav ta dogodek sproži številne pozitivne učinke v javnosti in na celotni zabavnoglasbeni sceni,” je med drugim v pobudah in izhodiščih za obdobje 2025-2028 izpostavil Galunič, ki je ob tem še zapisal, da je “Ema močan brand celotne RTV SLO, ki ga je vredno negovati.”

Bomo torej prihodnje leto nadaljevali z Emo, ki se je kot Slovenski izbor za Pesem Evrovizije začela 27. februarja 1993? Takrat se je namreč zgodil prvi izbor, ki ga je vodila Tajda Lekše. Zadnji dve leti je bil sicer tu interni izbor, kjer smo se tako z Joker Out kot tudi z Raiven uvrstili v finale. Leta 2013, ko je bila prav tako interno izbrana Hannah Mancini, pa se v finale, ki je mimogrede potekalo v Malmöju, nismo uvrstili v finale. Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se v finale uvrstili osemkrat, brez finala pa smo od takrat dalje ostali 12-krat.

ANKETA

Evrovizija 2025: Kako bi si želeli, da Slovenija izbere novega predstavnika?

Že oddanih glasov: 235

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button