LIVERPOOL 2023

Slovenija z Jokerji v finalu

Napeto je bilo prav do zadnje 'kuverte'

67. Izbor za Pesem Evrovizije poteka v Liverpoolu, in sicer 9., 11. in 13. maja 2023. Tako se je prvič po letu 1980 zgodilo, da festival ne poteka v državi, ki je zmagala prejšnje leto. Skozi tri glasbene večere, ki potekajo pod sloganom United By Music (Združeni v glasbi) in ki jih bodo vodili Britanki Alesha Dixon, Hannah Waddingham, ukrajinska pevka Julia Sanina ter legendarni BBC-jevec Graham Norton (pridružil se jim bo v finalu), bomo skupaj slišali 37 različnih glasbenih zgodb.

Drugi predizbor

Za nami je še drugi predizbor, v katerem se je predstavilo 16 držav (Danska, Armenija, Romunija, Estonija, Belgija, Ciper, Islandija, Grčija, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Avstrija, Albanija, Litva in Avstralija). Med tekmovalci je bila tudi Slovenija, ki je stavila na Joker Out in nalezljivo skladbo Carpe Diem.

Joker Out
Joker Out na odru v Areni Liverpool. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Skupina Joker Out bo v finalu nastopila v drugi polovici.

Napeto glasovanje do zadnjega

Na koncu je izključno ljudstvo odločilo, da se v sobotni finale uvrstijo naslednje države: Albanija (Albina & Familja Kelmendi), Ciper (Andrew Lambrou), Estonija (Alika), Belgija (Gustaph), Avstrija (Teya & Salena), Litva (Monika Linkytė), Poljska (Blanka), Avstralija (Voyager), Armenija (Brunette) in Slovenija (Joker Out). Stavnice so tokrat zgrešile le pri eni državi, in sicer pri Albaniji, ki ji stavnice niso napovedovale finala. Vse ostale države so se po napovedih uvrstile v finale!

Adijo finale

Za sklepno dejanje – veliki finale bo v soboto, 13. maja – so se potegovali še predstavniki iz Danske (Reiley), Romunije (Theodor Andrei), Islandije (Diljá), Grčije (Victor Vernicos), Gruzije (Iru) in ne nazadnje še iz San Marina (Piqued Jacks). S svojimi skladbami tokrat niso prepričali.

Šov program

Organizatorji so med glasovanjem poskrbeli tudi za izjemen glasbeni šov program. Najprej nas je pobožala čudovita ukrajinska glasbena zgodba, skozi katero so se predstavile ukrajinske glasbenice Maria Yaremchuk, Zlata Dziunka in skupina OTOY. Poleg tega pa je bila tu še točka Who You Wanna Be!

Sledi veliko finale

V velikem evrovizijskem finalu bo v soboto, 13. maja nastopilo 26 državdeset najboljših iz prvega predizbora in še deset najboljših iz drugega predizbora (med katerimi je tudi Slovenija!) ter predstavniki ‘velikih pet’ Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija, Italija ter lanska zmagovalka Ukrajina. V sklepnem dejanju bodo glasovale vse sodelujoče države (37). Na eni strani bodo tu strokovne komisije, ki bodo prispevale 50 % glasov, na drugi strani pa bo tu še ljudstvo, ki bo dodalo preostalih 50 % glasov. Skupni seštevek nam bo prinesel novega zmagovalca Pesmi Evrovizije 2023.

Vrstni red nastopov za finale ESC 2023.
Vrstni red nastopov za finale ESC 2023. Foto: EBU / BBC

ANKETA

Liverpool 2023: Kako ste zadovoljni z razpletom drugega predizbora?

Že oddanih glasov: 426

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
  Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
  +1
  24
  +1
  7
  +1
  8
  +1
  2
  +1
  1
  +1
  0
  +1
  1
  Twitter
  Back to top button