MMS

Melodije morja in sonca 2024 je osvojil Žan Videc

Slišali smo 14 novih poletnih melodij

Pa so tu … nove poletne melodije. V polnem amfiteatru portoroškega Avditorija se je namreč odvil že 43. festival Melodije morja in sonca, na katerem smo tudi tokrat slišali 14 novih in tekmovalnih skladb, ki nam bodo lepšale dolgo vroče poletje.

Lorella Flego in Mario Galunič
Voditelja Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Alesh Maatko

In zmagovalec je …

Po vseh odpetih skladbah je na koncu v skupnem enakovrednem seštevku (telefonsko glasovanje, občinstvo v Avditoriju Portorož, izbrane radijske postaje ter strokovna komisija) največ točk (36) – in s tem veliko nagrado Melodij morja in sonca 2024 – prejela skladba Neznano, na katero je stavil Žan Videc. Na drugem mestu je s 30 točkami končala tričlanska zasedba Vivere (Kanconeta). Skupina Bepop pa je bila s 26 točkami in skladbo Valovi morja tretja.

Žan Videc
Zmagovalec MMS 2024, Žan Videc. Foto: Alesh Maatko

Veliko nagrado MMS 2024 je tokrat osvojil Žan Videc s skladbo Neznano, za katero je napisal besedilo, glasbo pa je ustvaril Goran Sarjaš.

Najprej je bil tu Torek

Uvod v festival se je pričel z lansko zmagovalno skladbo Torek, ki jo je odpel zmagovalec MMS 2023, Gregor Ravnik. Sledilo je 14 tekmovalnih skladb, ki so jih predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci.

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik je odpel lanskoletno skladbo Torek. Foto: Alesh Maatko

Prve sedmerica tekmovalcev

Na 43. Festivalu Melodije morja in sonca 2023, ki smo ga tudi tokrat lahko spremljali na nacionalni televiziji, so tekmovalne skladbe predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci, ki komaj stopajo na velike glasbene odre. Najprej so bili tu glasbeni veterani Prizma, ki so navdušili s skladbo Vse to je res. Druga po vrsti je bila nekdanja evrovizijska predstavnica Manu, ki je stavila na skladbo Jaz sem Ti (Heya No Heya). Dvojec 2B, ki je že sodeloval na MMS, se je tokrat predstavil s pesmijo Ana iz Piran. Sledili so Primorci Toxine z glasbenim gostom Markom Vuksanovićem, pevcem legendarne zasedba Avtomobili. Skupaj so odpeli skladbo Slovenska pesem. Nato se je predstavil mladi pevec Žan Videc s skladbo Neznano. Monika Avsenik, ki prihaja iz glasbene družine, je zapela pesem Nisem več edina. Priljubljeni klavirski kantavtor Balladero je navdušil občinstvo s skladbo Kantina.

Prizma
Prizma – Vse to je res Foto: Alesh Maatko
Manu
Manu – Jaz sem Ti (Heya No Heya) Foto: Alesh Maatko
2B
2B – Ana iz Pirana Foto: Alesh Maatko
Toxine in Marko Vuksanović
Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem Foto: Alesh Maatko
Žan Videc
Žan Videc – Neznano Foto: Alesh Maatko
Monika Avsenik
Monika Avsenik – Nisem več edina Foto: Alesh Maatko
Balladero
Balladero – Kantina Foto: Alesh Maatko

Preostala sedmerica

Sledila je tržaška pevka Martina s skladbo z italijanskim besedilom Amarsi o no. Aljaž Ramot je zapel pesem Lebdiva, Trio Vivere pa je nadaljeval s skladbo Kanconeta. Anabel je popestrila večer z energično pesmijo Bilo bi lepo, nadaljevali so Folk idoli s skladbo Lejla. Regina je občinstvo spravila na noge s plesno bossanovo Zopet plešem, večer pa je zaključil ženski trio Bepop s poletno skladbo Valovi morja.

Martina
Martina – Amarsi o no Foto: Alesh Maatko
Aljaž Ramot
Aljaž Ramot – Lebdiva Foto: Alesh Maatko
Vivere
Trio Vivere – Kanconeta Foto: Alesh Maatko
Anabel
Anabel – Bilo bi lepo Foto: Alesh Maatko
Folk Idoli
Folk Idoli – Lejla Foto: Alesh Maatko
Regina
Regina – Zopet plešem Foto: Alesh Maatko
Bepop
Bepop – Valovi morja Foto: Alesh Maatko

Skozi vroč poletni večer sta nas popeljala dobro poznana voditelja Lorella Flego in Mario Galunič, ki sta se na odru MMS prvič predstavila pred natanko 25 leti.

Lorella Flego in Mario Galunič
Voditelja Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Alesh Maatko

Šov program in glasovanje

Za tem, ko smo slišali in videli nastope vseh 14 nastopajočih je sledil revijski program, ki je bil precej drugačen, kot sicer. Sodobno zabavno noto in inovativen poklon legendarnim MMS uspešnicam je prispeval Anže Igličar, domačin ter svetovno priznani producent pod umetniškim imenom Proteus Noir. Za dodatno popestritev je v šov programu poskrbel tudi Žan Papič.

Proteus Noir
Šov program in Proteus Noir. Foto: Alesh Maatko
Žan Papič
Žan Papič Foto: Alesh Maatko

Posebne festivalske nagrade

Letošnji festival Melodije morja in sonca je prinesel nekaj razburljivih novosti, ki so zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Umetniški vodja festivala Andrea F je k sodelovanju povabil tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki so prejeli posebne nagrade; nagrado MMS Avtor je za svoje pretekle uspešnice prejel tekstopisec in pisatelj Feri Lainšček, skupina Prizma (ki ravno letos praznuje 50 letnico) je prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa je za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel Balladero. Za izjemne in bogate nagrade so poskrbeli Kempinski Palace Portorož, Villa Fabiani v Štanjelu in Cliff Hotel in Spa Belvedere.

Prizma
Prizma prejela posebno nagrado MMS legenda. Foto: Alesh Maatko

Nagrada Danila Kocjančiča

Na 43. festivalu Melodije morja in sonca so se tekmovalci potegovali tudi za festivalske nagrade. Strokovna žirija v sestavi Miše Molk, Roka Lunačka in Borisa Devetaka je z nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega izvajalca na festivalu letos počastila dva izvajalca.

Žan Videc je bil nagrajen za pesem Neznano, katere je soavtor. “Letošnji nabor pesmi je bil čudovito raznovrsten. Ne pozabimo – nocoj je pred vami jagodni izbor, najboljših 14 izmed 109 prijavljenih skladb. Zatorej – velik poklon vsem. Žan Videc pa … Fant z izjemno pitnim vokalom, s tistim drobnim peskom v njem, nikogar od nas ni pustil ravnodušnega. Upamo in verjamemo, da ga bo medijski prostor nagradil s srčno podporo. Čestitke,” je ob izročitvi nagrade Žanu Vidcu dejal predsednik strokovne komisije Rok Lunaček.

Zaradi posebej angažirane tematike pesmi in odlične odrske prezentacije le te, pa se je strokovna žirija izjemoma prvič v zgodovini te prestižne nagrade odločila, da jo »ex-aequo« podeli tudi Martini, ki se je predstavila s skladbo Amarsi o no, katere je tudi soavtorica.

Martina in Žan Videc
Martina in Žan Videc Foto: Alesh Maatko

Nagrajenca sta skupaj prejela prejmeta denarno nagrado Avditorija Portorož v višini 2.000 evrov. Vsak od njiju pa je prejel tudi tri snemalne termine v studiu Hendrix Regionalnega RTV Centra Koper Capodistria.

Avditorij Portorož
Avditorij Portorož je pokal po šivih. Foto: Alesh Maatko

Glasovanje in razglasitev rezultatov

Na koncu s(m)o kakopak vsi skupaj najbolj pričakovali glavno nagrado. V glasovanju za veliko nagrado MMS so enakovredno sodelovali: strokovna žirija, žirija izbranih radijskih oddaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo, ki je bilo prisotno v Amfiteatru Avditorija Portorož.

Glasovanje strokovne žirije: Žirijo, ki so jo sestavljali Miša Molk, predstavnica Avditorija Portorož – Portorose; Rok Lunaček, glasbenik in predstavnik združenja SAZAS, ter Boris Devetak, predstavnik lastnika blagovne znamke Občina Piran, sta največ točk podelila skladbi Slovenska pesem, ki jo predstavila skupina Toxine s pevcem Markom Vuksanovićem.

Glasovanje radijskih postaj: Največ glasov je prejela skladba Neznano, ki jo izvaja Žan Videc. Avtor glasbe je Goran Sarjaš, besedilo pa je napisal sam izvajalec, Žan Videc. Glasovale so naslednje radijske postaje: Radio Maribor, Radio Koper, Radio Robin, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val.

Telefonsko glasovanje: V telefonskem glasovanju je skladba Kanconeta, ki jo je odpela skupina Trio Vivere, prejela največ glasov.

Glasovanje občinstva v amfiteatru: Glasovanje občinstva je potekalo preko edinstvene QR kode, ki so jo obiskovalci prejeli v predstavitveni knjižici ob vstopu v Avditorij Portorož. Največ glasov občinstva je prejela skladba Kanconeta, skupine Trio Vivere.

MMS 2024
MMS 2024: Končni razplet na glasovanju. Foto: Nataša Frančič
Velika nagrada MMS 2024

Veliko nagrado MMS je osvojil Žan Videc, ki je v skupnem seštevku prejel največ glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja, strokovne žirije in občinstva. Poleg Velike nagrade MMS 2024 je prejel še denarno nagrado Združenja SAZAS v višini 2.500 € in denarno nagrado v višini 2.000 € za snemanje videospota, ki jo podarja Turistično združenje Portorož. Žan Videc je prejel tudi sezonski abonma za uživanje ob morju in na soncu pod senčnikom z dvema ležalnikoma, s pogledom na Portoroški zaliv, ki ga podarja Okolje Piran.

Žan Videc
Žan Videc je osvojil veliko nagrado. Foto: Alesh Maatko
Žan Videc
Na koncu je slavil Žan Videc. Foto: Alesh Maatko
Žan Videc
Steklena skulptura MMS ima novega lastnika. Foto: Alesh Maatko

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška.

Festivalski bend

Za konec ni odveč če povemo, da je imel pomembno vlogo pri ustvarjanju glasbene kulise festivala tudi MMS bend, ki se je znova izkazal. Sprva je bend, ki ga sestavljajo Tomi Purič (vodja, bobni), Sara Lamprečnik, Lucija Marčič, Žiga Rustja (spremljevalni vokali), Marko Hrvatin, Janez Skaza (kitare), Aleš Ogrin (klaviature), Giovanni Toffoloni (bas kitara) in Goran Moskovski (tolkala), v živo nastopal le v šov programu, od leta 2013 pa spremlja prav vse nastopajoče na festivalu.

Lorella Flego in Mario Galunič
Festivalski bend spremljal tudi voditelja. Foto: Alesh Maatko

Televizijski in radijski prenos

Televizijski prenos festivala v režiji Tine Novak je bil na prvem programu RTV SLO, radijski prenos pa na Radiu Slovenija Prvi, Radiu Maribor in Radiu Koper. Za zvočno sliko sta poskrbela producentka Ksenija Kos in tonski mojster Tadej Tadič. Letošnja novost pa je bila, da je bil festival prvič predvajan tudi v živo na TV Koper/Capodistria in pospremljen s prevodom in komentarjem v italijanščini Sergia Rebellija.

Za brezhiben MMS gre zahvala predvsem Avditoriju Portorož, ki je pod budnim očesom direktorja Boruta Bažca in nosilke projekta Klavdije Žnidarič poskrbel za brezhibno izvedbo dogodka.

ANKETA

MMS 2024: Kako ste zadovoljni z razpletom 43. festivala?

Že oddanih glasov: 179

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
16
+1
5
+1
10
+1
1
+1
3
+1
4
+1
3
Twitter
Back to top button