FESTIVALI

Il volo poleteli do zmage; kot kaže bodo poleteli še na Dunaj

Tercet treh mladih tenoristov (rojenih med 1993 in 1995, kar pomeni, da so mlajši od zmagovalca v kategoriji novih predlogov) je osvojil prvo nagrado na 65. festivalu italijanske kancone v Sanremu. V velikem finalu je Il volo premagal Neka in Maliko Ayane predvsem po zaslugi telefonskega glasovanja.

IzvajalecNaslov skladbeTelevotingŽirijaSkupaj
Il voloGrande amore56 %22 %39 %
Nek Fatti avanti amore33 %37 %35 %
Malika AyaneAdesso e qui11 %41 %26 %
Slavje za Il volo.Foto: Alberto Terenghi

Skupina Il volo je nastala že leta 2009 v okviru oddaje za mlade talente na Rai Ti lascio una canzone. Zaradi njihove rosne mladosti so jih poimenovali I tre tenorini (Trije tenorčki). Kasneje že s svojim novim imenom Il volo (Let) so postali ena redkih italijanskih skupin, ki so podpisali pogodbo neposredno z ameriško glasbeno založbo.

Veliko nastopajo po ZDA in zahodni Evropi, posneli pa so tudi duet z Barbaro Streisand.

Najverjetneje bo tercet zastopal Italijo na letošnjem evrovizijskem festivalu na Dunaju. Da Italijani kljub uspešni vrnitvi pred štirimi leti evrosonga še niso povsem posvojili, kaže dejstvo, da tega med razglasitvijo sploh niso omenili, pa tudi to, da je kot gostja na festivalu nastopila Conchita Wurst že drugi večer.

RAI (uradno) še ni sporočila, do kdaj se morajo zmagovalci odločiti, ali bodo tekmovali na Dunaju ali ne, in kakšen je morebitni rezervni scenarij v primeru njihovega negativnega odgovora.

Pesem za Evrovizijo bodo morali skrajšati na tri minute.Foto: Alberto Terenghi

Letošnja izvedba sanremskega festivala na splošno velja za uspešno. Tudi novinarji hvalijo voditelja Paola Contija, ki je precej umirjeno peljal festival skozi pet večerov s pomočjo sovoditeljic Arise in Emme (zmagovalk zadnjih dveh festivalov) ter španske manekenke Rocío Muñoz Morales, ki je blestela predvsem z ekstravagantnimi toaletami.

Najbolj navdušeni pa so šefi italijanske radiotelevizije RAI nad podatki o rekrodni gledanosti, saj so vsak večer privabili okrog 12 milijonov televizijskih gledalcev oziroma dobro polovico vseh gledalcev, kar je najboljši rezultat zadnjih desetih let.

Razglasitev velikih zmagovalcev 65. festivala italijanske kancone v znamenitem Sanremu ob 1.12 v nedeljo zjutraj je videlo celo 73,4% gledalcev, ki so ob tej pozni oziroma zgodnji uri še vztrajali pred televizijskimi zasloni.

Il volo so za mnoge (pričakovano) zmagali.Foto: Alberto Terenghi
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button