SANREMOEVROVIZIJA

Bodo na Dunaju slavili veliki zmagovalci Sanrema 2015, Il Volo?

65. sanremski festival je podal novo zmagovalko te tradicionalne in edinstvene glasbene zgodbe, ki živi že od leta 1951. To je skladba Grande amore (Velika ljubezen) v izvedbi tria Il Volo. Nagrada kritike Mia Martini je šla v roke Maliki Ayane za skladbo Adesso e qui.

A to še ni vse, kar se nagrad tiče. Nagrado za najboljši aranžma so podelili Neku in pesmi Fatti avanti amore (Stopi naprej, ljubezen). Ta skladba je po uradnih podatkih Earone tudi najbolj predvajana na italijanskih radijskih postajah. V kategoriji med mladimi je zmagal 24-letni Giovanni Caccamo s skladbo Ritornero’ da te (Vrnil se bom k tebi), je pa tudi dobitnik nagrade kritike (v isti kategoriji).

Letošnji že 65. festival italijanske popevke (Festival della canzone italiana di Sanremo) se bo v zgodovino zapisal kot eden uspešnejših. Debi Carla Contija je pred televizijske zaslone vsak dan pritegnil povprečno 12 milijonov gledalcev, kar velja za najboljši rezultat zadnjih let. Preprosta formula, v kateri se prepletajo pesmi, ki gredo hitro v uho in dober spremljevalni program, je torej prepričala občinstvo. Ne le v Italiji, festivalu sledijo po vsem svetu. Zato ne čudi, da je dogajanju v Sanremu letos sledilo rekordno število novinarjev, od 1.300 jih je bilo 84 iz drugih držav. Mnogo držav festivalske večere tudi neposredno prenaša (med njimi že nekaj let žal ni Slovenije).

Na koncu so slavili člani tria Il Volo.Foto: Jaka Ivančič / Radio Capris
Nagrado za najboljši aranžma so podelili Neku.Foto: Alberto Terenghi

Mesto Sanremo je tudi letos vsaj za teden dni uredilo izložbe, vrtove, parke, dvignilo cene, postreglo z zgodnjo pomladjo in veselo utripalo v ritmih festivalskih pesmi. Veseli so gostinci, hotelirji in trgovci, ki se po kar nekaj letih ne pritožujejo več nad slabim obiskom. Nasprotno, letos so bile sanremske ulice ves teden nabito polne, mesto je zaživelo tudi zunaj strogega središča. Na vsakem koraku je bilo zaslediti delček festivalskega vzdušja, z manjšimi koncerti, zabavnimi točkami, glasbo v živo…

Če je še pred kratkim veljalo, da je Sanremo spektakel za starejše generacije in priložnostne ali pozabljene glasbenike, v zadnjih letih obrača stran in piše novo, sodobnejše poglavje, letos pod sloganom Vsi prepevajo Sanremo. Z izjemo peščice pevcev, ki so se že zapisali v zgodovino italijanske glasbe (Nek, Raf, Marco Masini, Alex Britti), je letošnja sanremska izložba osvetlila tudi mlajše, sodobnejše avtorje in izvajalce, ki prihajajo predvsem iz različnih talent šovov (Annalisa, Chiara, Moreno, Dear Jack…).

Romina Power in Al BanoFoto: Alberto Terenghi
Will Smith in Margot RobbieFoto: Jaka Ivančič / Radio Capris

Poleg številnih uspešnic, ki so že našle prostor na radijskih postajah, si bomo letošnji Sanremo zapomnili po mnogih gostih, kot so Will Smith, Imagine Dragons, Gianna Nannini, Spandau Ballet, Tiziano Ferro, Ed Sheeran, Marlon Roudette, zmagovalka Evrovizija Conchita Wurst in mnogi drugi. Na sanremski oder sta po 31 letih znova skupaj stopila Al Bano in Romina ter odpela zimzeleno uspešnico Felicita’. Prav ta združitev je ves teden polnila naslovnice dnevnega tiska, porajala pa tudi mnoga ugibanja o tem, ali sta nekdanja zakonca morda znova zaljubljena ali se morda na »smrt sovražita« … Prave resnice medijem še vedno ni uspelo razkriti.

A da ne pozabimo. Letošnjo edicijo Sanrema so tradicionalno spremljali tudi ustvarjalci Radia Capris. V živo sta ga od torka do sobote spremljala moderator Žiga Rustja in poslušalka Katarina Srnovršnik iz Kopra. Katarina je bila izbrana s pomočjo posebnega natečaja Radia Capris, ki ji je omogočil zakulisje največjega glasbenega festivala v Evropi spoznati od prvega do zadnjega kotička.

Edinstvena izkušnja za Katarino Srnovršnik.Foto: Jaka Ivančič / Radio Capris

Osem dni, ki jih je s Caprisovci preživela v Sanremu, ji je prineslo nepozabno izkušnjo: “Gre za doživetje, ki ga ne bom nikoli pozabila. Spoznala sem večino nastopajočih glasbenikov in glasbenih gostov,” je po sklepnem dejanju festivala povedala poslušalka Radia Capris. V družbi radijcev si je enega od večerov ogledala tudi v živo, iz prvih vrst gledališča Ariston pa prisostvovala tudi večini popoldanskih generalk. Katarina je vsak dan svoje vtise delila s pomočjo video dnevnikov na radijski spletni strani, v živo pa se je vsako jutro oglašala tudi v jutranji program Radia Capris.

Takega projekta smo se lotili prvič. Vesel sem, da nam je uspelo ta pomemben glasbeni spektakel poslušalcem letos predstaviti na nekoliko drugačen način. Razmišljali smo, da bi po devetih letih dogajanje na festivalu ljudem približali skozi oči in ušesa nekoga, ki ne deluje na področju medijev ali glasbe. Izbor poslušalke je bila logična izbira in zadovoljen sem, da so to spremembo odlično sprejeli tudi naši poslušalci. Nenazadnje to potrjuje tudi rekordna gledanost video vsebin na naši spletni strani. Katarina se je zelo izkazala, na lastno pobudo se je spoprijela celo z novinarskim delom in uspelo ji je pridobiti kar nekaj zanimivih izjav nastopajočih glasbenikov,” je še povedal odgovorni urednik Radia Capris, Mitja Čehovin.

Dogajanje v Sanremu letos ni prineslo večjih polemik, po katerih je festival znan.Foto: Alberto Terenghi
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button