EMA

To so nesojeni zmagovalci EME

Ema je zelo nepredvidljiv festival. Čeprav je favorit znan že dolgo prej, lahko na sklepnem izboru slavi povsem drug izvajalec, za katerega si ni nihče predstavljal, da bo osvojil lovoriko.

V zgodovini Eme se je mnogokrat zgodilo, da so največji favoriti, ki so jih gledalci in poslušalci najbolj podprli s svojimi telefonskimi glasovi, na koncu ostali praznih rok, ker so jim zagodle točke strokovnih žirij. Te so jim namreč, za razliko od gledalcev, namenile natanko – NIČ! Poglejmo, katerim nastopajočim se je tako zgodilo …

Karmen StavecFoto: Alesh Maatko
Karmen StavecFoto: Alesh Maatko

EMA 2002: KARMEN STAVEC
Leta 2002 je bilo povsem jasno, da je energična in plesna pesem Še in še tista, ki bo osvojila najvišja mesta, če ne celo zmagala. Občinstvo je Karmen Stavec v finalnem izboru namenilo kar 31.944 glasov, kar je bilo 34,8 % vseh prejetih glasov tisti večer. Drugouvrščeni po izboru gledalcev Faraoni so bili po številu prejetih telefonskih glasov daleč za Karmen (prejeli so jih 14.921), zmagovalke Sestre pa so jih prejele zgolj 8.454. Vendar sta se žiriji (žirija razvedrilnega programa in strokovna žirija) odločili drugače – pesmi Samo ljubezen sta namenili dvakrat po 12 točk, pesmi Še in še pa 16 točk. Tako je Karmen zmaga ušla za zgolj dve točki, kar pa jo je zelo prizadelo, zato je v zakulisju tudi jokala. Toda puške ni vrgla v koruzo, saj je že naslednje leto slavila na Emi 2003.

Sestre so poskrbele za odmeven nastop.Foto: Alesh Maatko

EMA 2003: BEPOP
Kdo se ne spomni slovenskega glasbenega fenomena, pop skupine Bepop, ki je bila med leti 2002 in 2005 ena od najbolj priljubljenih glasbenih zasedb v Sloveniji. Razumljivo je bilo, da bodo nad njihovim nastopom na Emi 2003 gledalci navdušeni – in res, prek telefonskega glasovanja so prejeli kar 16.695 glasov, kar je bilo za 7.501 več kot jih je zbrala Karmen Stavec, drugouvrščena po televovtingu. Toda strokovna komisija nad njihovo pesmijo Ne sekiraj se ni bila preveč navdušena, saj jim ni namenila niti ene točke. Tako se jim ni uspelo uvrstiti med tri superfinaliste, zmanjkale so jim vsaj 4 točke.

Natalija Verboten je na Emi nastopili večkrat.Foto: Alesh Maatko

EMA 2004: NATALIJA VERBOTEN
Še ena nesporna favoritinja, ki je osvojila gledalce in poslušalce že v enem od predizborov Eme 2004, je bila Natalija Verboten. Njena pesem Cry On My Shoulder je v telefonskem glasovanju zbrala kar 17.754 glasov (Duo Platin, ki se je uvrstil takoj za njo, pa 11.046).

Foto: Alesh Maatko

To je Nataliji Verboten prineslo 12 točk, kar bi sicer zadostovalo za superfinale, vendar je imela enako številko točk tudi Alya. Težava pa je bila v tem, da se v primeru enakega števila točk v superfinale uvrsti skladba, ki je zbrala točke tako od gledalcev kot od žirije (štela je kvantiteta točk) – Natalija Verboten pa od strokovne žirije ni prejela niti ene točke. Izmuznil se ji je superfinalni nastop in skoraj gotovo tudi zmaga, saj je, kot smo videli, v številu telefonskih glasov krepko prehitela vse ostale izvajalce, in to (tudi) že v predizboru.

Na Emi je srečo poizkusila tudi Saša Lendero.Foto: Alesh Maatko

Saša Lendero je prejela največ glasov tako od tistih, ki so glasovali s
stacionarnimi telefoni (12.164), kot od tistih, ki so klicali z mobilnih
telefonov (11.567). Skupaj je tako zbrala 24 točk. Zalomilo pa se je
pri glasovih strokovne komisije, ki tudi Saši ni podelila niti ene same
točke. Tako jo je za dve točki prehitel tedaj mladi Anžej Dežan s
pesmijo Plan B. Saša, ki je bila le za nekaj glasov poražena že na Emi
leto poprej, zatem na Emi ni več sodelovala.

EMA 2006: SAŠA LENDERO
Kako priljubljen je bil mediteranski melos nekaj let po zmagi Sertab Erener na Pesmi Evrovizije, se je zavedalo mnogo avtorjev skladb, tudi tistih, ki so pisali za Emo. Povsem evrovizijsko pesem za tisti čas je imela tudi Saša Lendero na Emi 2006. O njenih Mandolinah se je govorilo že pred izborom, omenjali so jo kot glavno favoritko in velika pričakovanja je izpolnila z dovršenim nastopom. Že na odru so jo oboževalci zasuli s plišastimi igračami, nato pa jo nagradili še s svojimi glasovi. Leta 2006 so se v evrovizijske točke pretvorili kar trije sklopi glasovanja – telefonski glasovi stacionarnih telefonov, telefonski glasovi mobilnikov ter glasovi strokovne komisije.

Saša Lendero na Emi 2006.Foto: Alesh Maatko
Strokovna komisija ji ni dala niti točke.Foto: Alesh Maatko
Saša Lendero s svojo ekipo.Foto: Alesh Maatko
Manca Špik in zasedba Langa.Foto: Alesh Maatko

EMA 2009: SKUPINA LANGA IN MANCA
Leta 2008 je Langi in Civilom za zmago zmanjkalo le nekaj glasov gledalcev, naslednje leto pa je bilo razočaranje še večje. Skupina Langa, ki se je predstavila z Manco Špik in pesmijo Zaigraj, muzikant, je povsem navdušila gledalce pred televizijskimi ekrani – prejeli so 22.294 telefonskih glasov (Čuki, ki so bili takoj za njimi, so jih dobili le 8.411). Toda 12 točk televovtinga je Lango in Manco uvrstilo šele na 5. mesto, saj jim tričlanska strokovna žirija ni podelila niti ene točke.

Eden od članov skupine se je nato na hodniku RTV Slovenija po prireditvi precej razburil, saj sistem glasovanja po njegovem mnenju ni bil pravičen. Več v videu …

Langa in Manca ŠpikFoto: Alesh Maatko
Manca Špik in zasedba Langa.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X