EMA

Za sladbami za EMO 2015 stojijo tudi težkokategorniki; poglejte, kateri!

RTV Slovenija je pred kratkim razkrila avtorje skladb, ki jih bomo slišali na EMI 2015. Čeprav se večja pozornost posveča izvajalcem, pa nikakor ne gre zanemariti tistih, ki stojijo za pesmimi, še posebej če so v igri težkokategorniki, kot so Raay, Andrej Babić in Aleš Klinar.

Izvajalci EME 2015: Alya & NenoTimJanaI.C.E.ClemensMaraayaRudiMartina
Rudi BučarFoto: Alesh Maatko

Začnimo pri novih imenih. Klemen Mramor – Clemens (Mava to) na letošnji Emi ne bo debitiral le kot izvajalec, ampak tudi kot avtor, pričakujemo pa lahko nekaj podobnega njegovemu prvemu singlu Pozab na bonton. Enako velja tudi za člane skupine I.C.E. (Vse mogoče), ki svoje komade tudi sicer večinoma pišejo sami (Na liniji, Kje si zdaj). Novinca sta tudi Neno Belan in Zvonimir Zrlić (Misunderstandings).

Že drugo leto zapored bomo lahko prisluhnili Rudiju Bučarju (Šaltinka) – lani se je ob spremljavi zasedbe Elevators prav tako predstavil z lastno skladbo Tja. Tudi Sen znala jes in Ti, s katerima je slavil na lanskih Melodijah morja in sonca ter Slovenski popevki, sta bili njegovo delo. Dejan Radičevič (Once too many times) je že okusil, kako je skoraj zmagati na Emi: Nina Pušlar je bila leta 2010 druga z Dežjem, pod katerega sta se podpisala z Martinom Štibernikom, prihodnje leto pa je Nina ponovno pela njuno Bilo lepo bi. Že leta 2003 pa je na Emi z njegovo pesmijo Exploziv(no) nastopila Alya. Tokrat bo svoje moči prvič združil z moškim izvajalcem – Timom Koresom –, s katerim sta že sodelovala pri albumu skupine In & Out (Sij severni).

V boj za zastopanje Slovenije na Pesmi Evrovizije se ponovno podajata tudi dva evrovizijska avtorja. Raay je avtor zaenkrat še aktualne slovenske evrovizijske popevke Spet/Round and Round, z Marjetko Vovk, soavtorico Here for you, pa sta Uli Ložar pomagala pri nastanku Nisi sam (Your light). Raay se je na Emi prvič preizkusil leta 2004 z Majo Slatinšek (Slovo brez mej) in Žano & RnB Wannabes (Požar), sledile so Še vedno nekaj čutim v izvedbi Mance Špik (2008), Živim za zdaj v izvedbi Saše Zamernik (2010), Kaj in kam v izvedbi Tangels (2010) ter Ladadidej v izvedbi April (2011, 2. mesto), letos pa si lahko obetamo nekaj v stilu Maraayinega komada Lovin’ me.

Andrej Babić je ustvaril tudi pesem Cvet z juga (Alenka Gotar).Foto: Alesh Maatko

Andreju Babiću (Alive) bi lahko rekli hrvaški Ralph Siegel, saj so njegove skladbe na Evrosongu zastopale že štiri države: Hrvaško (Više nisam tvoja, 2003), Bosno in Hercegovino (Call me, 2005), Slovenijo (Cvet z juga, 2007 in Love symphony, 2009) ter Portugalsko (Senhora do mar, 2008 in Vida minha, 2012). Pred prvo zmago na Emi se je moral dvakrat zadovoljiti z drugim mestom – Metulj leta 2005 in Mandoline leto pozneje, obakrat v izvedbi Saše Lendero. Nazadnje smo ga na festivalu videli pred 5 leti, ko je svojo balado Tukaj sem doma zaupal Manci Špik.

Raay je napisal za Tinkaro Kovač (Spet).Foto: Alesh Maatko

Največ kilometrine pa ima Aleš Klinar (Glas srca), ki ga poznamo tudi kot člana Martina Krpana, Agropopa in Rock Partyzanov (s slednjimi je na izboru sodeloval leta 2011). Na Emo je bil prvič povabljen leta 1997, ko si je za svoja izvajalca izbral Dominika Kozariča (Zaradi nje) in fantovsko skupino Napoleon (Prosim, ostani). V letih 2001–2009 so se njegove skladbe kar štirikrat povzpele na 3. mesto: Če verjameš ali ne (Alenka Godec, 2001), Poglej me v oči (Alenka Godec, 2003), Pojdi z menoj (Rebeka Dremelj, 2005) in Vse bi zate dal (Samuel Lucas, 2009). Uspešni sta bili tudi Pika Božič (Ne bom čakala te, 2003, 6. mesto) in Monika Pučelj (Nič ne ustavi me, 2004 in Ostani z mano, 2006, obakrat 5. mesto).

Aleš KlinarFoto: Boštjan Tacol / Dallas
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button