EMA

Deset najbolj zanimivih scenskih pripomočkov na EMI

Tokrat smo pod drobnogled vzeli odrski element, ki ima pri nastopih na Emi in na izboru za Pesem Evrovizije pomembno vlogo in velik učinek. Govorili smo že o najbolj spektakularnih oblačilih in frizurah, sedaj pa nas čakajo še najbolj zanimivi scenografski pripomočki.

Mirna ReynoldsFoto: Alesh Maatko

Mirna Reynolds (EMA 2008)
Mlada mamica, ki je bila pred več kot desetletjem članica najstniške skupine Foxy Teens, je na Emi nastopila enkrat, in sicer pred sedmimi leti.

V pesmi je predstavila, kakšni so Lepi fantje, na odru pa so se ji ti (plesalci in spremljevalni vokalisti) tudi pridružili. Svoj nastop je popestrila z izbranimi scenskimi pripomočki: sedela je na vrtljivem sedežu z rožnatim naslonjalom, premikala se je na rolki, oder pa je okrasila še z dvema cvetočima grmoma z rožnatimi cvetovi.

Mirna Reynolds na EMI 2008.Foto: Alesh Maatko
Petra SlaparFoto: Alesh Maatko

Petra Slapar (EMA 2009)
Petra Slapar se je predstavila v predizboru leta 2009, od koder se žal ni uvrstila v finale. Je pa poskrbela, da smo si njen nastop še kako zapomnili. Za začetek je pred objektiv kamere postavila pajkovo mrežo in na njej majhnega pajka, med nastopom je njena prosojna obleka plapolala v vetru, navdušila sta tudi plesalca, ki sta poskrbela tudi za poseben scenski trenutek – prinesla sta kovinski posodici oz. vazi, iz katerih se je valil dim.

Petra Slapar na EMI 2009Foto: Alesh Maatko
Dennis Foto: Alesh Maatko

Dennis (EMA 2007)
Pevec in plesalec Dennis, nekoč član fantovske skupine Game Over, je na Emi nastopil dvakrat. Prvič je prepeval skladbo Nor sem nate in pripravil za živahen plesni nastop, hkrati pa je poskrbel tudi za scenografijo.

Na oder je postavil ogromno črko »D« v beli barvi, iz katere je stopil pred publiko sam, nato pa se je skoznjo “prikradel” še temnopolti raper, ki je Dennisa spremljal.

Dennis na EMI 2007Foto: Alesh Maatko
Brigita ŠulerFoto: Alesh Maatko

Brigita Šuler (EMA 2009)
Poleg petih spremljevalnih vokalistov oz. plesalcev, s katerimi je zapela skladbo Druga liga, je Brigita Šuler leta 2009 na Emo pripeljala tudi scenski rekvizit – to je bila zlata pahljača, ki se je v barvi ujemala tudi z oblačili nastopajočih.

Manjšo pahljačo pri nastopu Brigite Šuler, ki je svojo srečo na Emi preizkusila večkrat, pa je imel pri sebi tudi eden od plesalcev.

Brigita Šuler na EMI 2009.Foto: Alesh Maatko
Turbo AngelsFoto: Alesh Maatko

Turbo Angels (EMA 2008)
Štiričlanska skupina, ki je svojo ustvarjalno pot začela kot narodno-zabavna skupina, se je na Emo prijavila že leta 2006, a je bila njihova pesem izbrana za rezervno. Uspelo jim je leta 2008, ko so svoj glasbeni slog že malce spremenili (iz narodno-zabavnega v popularnega). Naslov njihove skladbe je bil Zabava, ki so jo uprizorili tudi na odru. Mični pevki v belo-rožnatih oblekicah in fanta so na oder pripeljali enega največjih scenskih rekvizitov, ki smo jih kdajkoli videli na Emi.

To je bil televizijski ekran z velikimi gumbi in anteno, iz katere so stopili in začeli nastop. A ker je vsake zabave enkrat konec, so tudi člani Turbo Angels na koncu ostali “ujeti” v televizorju.

Turbo Angels na EMI 2008.Foto: Alesh Maatko
QuartissimoFoto: Alesh Maatko

Quartissimo (EMA 2009)
Ogrodje, na katerega je pripeta zavesa ali prosojen papir, je eden najstarejših in poznanih scenskih elementov v gledališču, pa tudi na glasbenih odrih. S pomočjo luči ustvari sence tistih, ki za njimi stojijo. Praktikable smo že videli na Pesmi Evrovizije (npr. pri Moldaviji 2006 in Litvi 2007), uporabili pa so ga tudi virtuozi na godalih, fantje iz skupine Quartissimo. Luka, Žiga, Samo in Matjaž so strgali papir z vsakega od ogrodij, zadnja pa je skozenj stopila Martina, pevka, ki nas je zastopala tudi na Evrosongu.

Quartissimo na EMI 2009Foto: Alesh Maatko
Don Corleone Foto: Alesh Maatko

Don Corleone (EMA 2007)
Posebnež na Eminem odru Don Corleone je svoj nastop leta 2007, ki je, mimogrede, navdušil gledalce, saj je končal na 3. mestu, začel ležerno. Sedel je na svojem črnem usnjenem naslanjaču. Da je sedežna garnitura še kako zaželen scenski element, so pokazali tudi Alya (2004), Lea Sirk (2009), Quartissimo (spremljevalni program Eme 2010) in drugi.

Don Corleone na EMI 2007.Foto: Alesh Maatko
Johnny BravoFoto: Alesh Maatko

Johnny Bravo (EMA 2008)
Tolminska skupina Johnny Bravo, ki je na odru Eme stala trikrat, je leta 2008 poskusila nastopiti z malce tršimi ritmi.

Pesem z udarnim naslovom Butn …, butn!!! pa ne bi bila tako prepričljiva, če ne bi na oder pripeljali še gromozanske skale, na katero so bobnali s paličicami. Mogoče vas zanima, kako so jo sploh prinesli na oder – nič lažjega. Skala je bila narejena iz stiropora, dodali pa so ji še kolesca. Domiselno, kajne?

Johnny Bravo na EMI 2008.Foto: Alesh Maatko
Saša LenderoFoto: Alesh Maatko

Saša Lendero (EMA 2006)
Saša Lendero pri svojem nastopu leta 2006 za skladbo Mandoline prav ničesar ni prepustila naključju. Skrbno izbrana obleka, kostumi plesalcev, koreografija, maska in seveda – scenski rekvizit. To je bila velika mandolina, opremljena z lučkami, ki se je svetila v temi na začetku nastopa, nato pa se je odprla kot vrata. In za njimi je stala Saša! Tak nastop bi se prav lahko primerjal s kakšnim na Evrosongu. Le kaj vse bi Saša še pripravila, če bi jo izbrali?

Alya in Rudi (EMA 2009)
Alya in Rudi, ki sta se na Emi predstavila s skladbo Zadnji dan (napisal jo je povabljeni avtor Jan Plestenjak), sta poleg zanimivega imidža (o Alyini obleki smo že pisali) poskrbela še za unikaten scenografski nastop. Na odru je med njima stala neprebojna stena, narejena iz prozorne plastike, skozi katero sta se gledala, trkala, v pesmi rotila drug drugega … In morda dala idejo pevcema Chanee and n´Evergreen, ki sta leto kasneje na Pesmi Evrovizije v Oslu zastopala Dansko – imela sta podobno steno, vendar da sta videla le senci drug drugega.

Rudi Bučar in Alya na EMI 2009.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X