ZANIMIVOSTI

Poslovil se je avtor zmagovalne ESC pesmi 1989, Rock me, Rajko Dujmić

Za posledicami prometne nesreče je umrl glasbenik Rajko Dujmić (65), ki je med drugim ustvaril evrovizijsko pesem Rock me, s katero je zasedba Riva leta 1989 Jugoslaviji pripela prvo in edino ESC zmago. Poleg te pesmi sta tu še Mangup (Srebrna krila, ESC 1988, 6. mesto) in Ja sam za ples, s katero so leta 1987 Novi fosili na ESC zasedli 4. mesto

Rajko Dujmić je bil eden izmed najbolj uspešnejših glasbenih avtorjev, saj je ustvaril mnoge večne uspešnice. Naj omenimo tri evrovizijske Rock me, Mangup in Ja sam za ples, tu pa so še Plava košulja, Saša, Tonka ter mnoge druge … Seveda ob tem ne moremo mimo Novih fosilov, s katerimi je v času od 1978  do 1990 ustvaril milijonske naklade nosilcev zvoka in številne uspešnice. V tem času pa je sodeloval tudi s skupinama Srebrna krila in Riva. In ravno slednja mu je pripela nepozabno evrovizijsko zmago!

Z Novimi fosili so ustvarili nepozabno glasbeno zgodbo. Foto: Hrvoje Banić

Rajko Dujmič je osvojil številne festivalske nagrade, dvakrat je prejel nagrado Zlata ptica za največjo naklado proddanih nosilcev zvoka, poleg tega pa je leta 2013 prejel še nagrado Porin za življenjsko delo.

Eden od najbolj cenjenih avtorjev v zgodovini hrvaške in hkrati jugoslovanske pop glasbe je v reški bolnišnici umrl zaradi posledic prometne nesreče, ki se je zgodila 29. julija 2020. Po zdrsu s cestišča je z avtomobilom zgrmel v prepad, ob tem pa je utrpel poškodbe glave. Poškodbe so bile tako hude, da so ga zdravniki v reški bolnici dali v umetno komo, iz katere pa se žal ni več prebudil.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button