ZANIMIVOSTI

Nazadnje je v Švici, leta 1989, slavila Jugoslavija

Prepričala Riva s skladbo Rock me

Švica, ki bo leta 2025 znova gostila Evrovizijo, je bila nazadnje gostiteljica tega odmevnega glasbenega tekmovanja leta 1989. Takrat je presenetljivo (prvič in zadnjič) slavila prav Jugoslavija s skladbo Rock me, na katero je stavila skupina Riva. Zmaga Jugoslavije leta 1989 je bila za mnoge presenečenje. Skladba Rock Me (ustvarila sta jo Rajko Dujmić in Stevo Cvikić) skupine Riva je bila izvedena kot zadnja, 22. po vrsti. V ediciji, kjer so prevladovale balade, je ta hitrejša skladba kaj hitro izstopala … in na koncu zmagala.

Da je Švica gostila leta 1989 Evrovizijo je zaslužna Céline Dion, ki je slavila leto poprej s skladbo Ne partez pas sans moi. Céline Dion je evrovizijsko tekmovanje v Švici otvorila s skrajšano reprizo svoje zmagovalne pesmi iz leta 1988, Ne Partez Pas Sans Moi, predstavila pa je tudi svoj novi singel v angleškem jeziku, Where Does My Heart Beat Now. Ta pesem je postala njena prva velika uspešnica v Združenih državah Amerike.

22 držav v letu 1989

34. tekmovanje za Pesem Evrovizije, ki sta ga vodila Jacques Deschenaux in Lolita Morena, je potekalo 6. maja 1989 v Palais de Beaulieu v Lozani v Švici. Sodelovalo je 22 držav. Italija je na Evrovizijo poslala svoje največje zvezde. Tu sta bila Fausto Leali in Anna Oxa, ki sta nekaj tednov pred tekmovanjem za Pesem Evrovizije zmagala na festivalu v San Remu. Avtor skladb Nemčije in Avstrije je bil nemški pop velikan Dieter Bohlen. Bohlen je v Nemčiji zaslovel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot polovica dua Modern Talking. Od takrat je nadaljeval uspešno kariero kot eden najuspešnejših pop producentov v državi in postal tudi sodnik v nemški različici tekmovanja Pop Idol. Švicarska pesem Viver Senza Tei skupine Furbaz pa je bila prva pesem v romščini, enem od štirih uradnih jezikov Švice. Na koncu je prvo mesto osvojila Jugoslavija (137 točk), druga je bila Velika Britanija (130 točk), tretja pa Danska (111 točk).

Riva
Riva slavila s skladbo Rock me. Foto: Jugoton

Jugoslavija sicer ni osvojila največ dvanajstic. Prejela je štiri. Drugouvrčena Velika Britanija jih je prejela pet. Po tri dvanajstice so prejele Avstrija, Danska in Švedska. Po dve Grčija. In po eno Ciper in Italija.

Zanimivosti iz tega leta

Francoska udeleženka Nathalie Pâque je bila stara le 11 let, izraelska pevka Gili Netanel pa le eno leto več, zato so kaj hitro spremenili pravila spremenjena. Nastopajoči so morali biti leto dni kasneje v aktualnem letu tekmovanja stari vsaj 16 let. To pravilo velja še danes.

Prav tako je bilo sprejeto pravilo o izenačenosti. V tem primeru je za zmagovalca razglašena tista država, ki je prejela največ dvanajstic. Če je bil rezultat še vedno neodločen, je bila za zmagovalko razglašena država z največ deseticami, osmicami … No, danes glede tega veljajo povsem drugačna pravila, saj imamo na eni strani glasovanje ljudstva, na drugi strani pa strokovne komisije. Včasih so o zmagovalcu odločale le strokovne komisije!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button