ŠVICA 2025

Evrovizija 2025: Zürich, Ženeva ali presenečenje

Odločitev bo sprejeta to poletje

Čeprav je 68. evrovizijska edicija, na kateri je slavil Nemo (The Code), še kako odmevna, se zmagovalna država Švica že pripravlja na 69. Izbor za Pesem Evrovizije 2025, za katerega se špekulira, da naj bi bil 10. maja 2025. A trenutno najbolj aktualno vprašanje je, katero švicarsko mesto bo gostitelj tega največjega glasbenega tekmovanja, ki ga je sicer izbor na Švedskem dodobra pretresel.

Kot je že znano iz preteklosti mora vsako gostiteljsko mesto izpolnjevati določene zahteve. Med njimi so zadostne hotelske nastanitve ter učinkovit prometni sistem, seveda pa je v ospredju dovolj velika dvorana (za vsaj 10.000 gledacev), ob dvorani pa mora biti tudi dovolj prostora za tiskovno središče in ostale dejavnosti. Ne nazadnje pa je tu še evrovizijska vas, EuroClub in vse ostalo, kar je del vsakoletne Evrovizije.

Švica je nazadnje gostila evrovizijsko tekmovanje leta 1989. Potekalo je 6. maja 1989, in sicer v Palais de Beaulieu v Lozani, ki je sprejela okrog 1600 obiskovalcev. Takrat je slavila ‘naša’ skupina Riva, s skladbo Rock Me (ustvarila sta jo Rajko Dujmić in Stevo Cvikić).

Zürich

Zürich je največje mesto v Švici in glavno mesto švicarskega kantona Zürich z več kot 1,5 milijona prebivalcev. Metropolitansko območje Züricha šteje skoraj 2 milijona ljudi, samo urbano območje pa okoli 1,3 milijona. Prednost Züricha je, da ima največjo koncertno dvorano v Švici, to je Hallenstadion, ki sprejme približno 15.000 gledalcev. Tu je tudi letališče ter sedež švicarske radiotelevizije, poleg tega pa mesto izpolnjuje zahtevane hotelske zmogljivosti. Philipp Musshafen, izvršni direktor dvorane The Hallenstadion je novinarjem razkril, da jim je bilo rečeno, naj rezervirajo prizorišče za možnost gostovanja Evrovizije. “Rekli so nam, naj si rezerviramo šest do osem tednov od približno začetka aprila do sredine maja 2025, z možnim, še vedno neuradnim datumom finala, 10. maja 2025.” Na njihovi spletni strani je to obdobje že rezervirano …

Hallenstadion
Hallenstadion Foto: Steiner.ch

Ženeva

Ženeva, ki je drugo največje mesto v Švici in obenem največje v frankofonskem delu Švice, leži na skrajnem jugozahodnem koncu Ženevskega jezera. V priljubljeni Ženevi, kjer je tudi sedež zveze EBU, je idealno prizorišče za evrovizijsko tekmovanje mednarodni razstavni in kongresni center Palexpo. Poleg tega ima Ženeva mednarodno letališče s številnimi mednarodnimi leti, učinkovit prometni sistem in izpolnjuje zahtevane hotelskih zmogljivosti. Kongresni center Palexpo je na omrežju X zapisalo, da si z ženevskimi oblastmi prizadeva, da bi leta 2025 gostili Evrovizijo v Ženevi. “Za organizacijo tega dogodka, ki je eden najpomembnejših televizijskih dogodkov na svetu, je bila že predložena dokumentacija. Na voljo imamo približno 32.000 kvadratnih metrov, ki lahko sprejmejo skoraj 15.000 gledalcev. Vsi trije kongresni centri v Palexpu pa lahko sprejmejo več kot 2.000 novinarjev,” so še zapisali.

Palexpo
Palexpo Foto: Palexpo.ch

Basel

Poleg tega se omenja še mesto Basel, ki leži v severozahodni Švici ob reki Ren, blizu švicarsko-francosko-nemške tromeje. Na voljo imajo prizorišče St. Jakobshalle, ki sprejme približno 12.000 gledalcev. Poleg arene je na voljo še pet dvoran, primernih za novinarje in druge evrovizijske dogodke.

Odločitev o izbiri evrovizijskega prizorišča 2025 bo sprejeta poleti.

EBU
Sedež zveze EBU v Ženevi. Foto: EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button