FESTIVALI

Popevkarski lepotni face lifting ni dovolj

Slovenska popevka 2008 je minila predvsem v znamenju mrzlega vremena in še bolj mrzlih popevk, ki smo jih oziroma jih bomo pozabili, še predno bodo dobro zaživele, razen nekaj svetlih izjem, ampak res svetlih izjem.

Marko Vozelj je tokrat prepričal ljudstvo.Foto: Alesh Maatko
Anžej Dežan s skladbo Šopek maka.Foto: Alesh Maatko

Med 76 skladbami je strokovna žirija v sestavi Igor Pirkovič – predstavnik TVS, Mojca Menart – predstavnica ZKP, Rudi Pančur – predstavnik Radia Slovenija, Hugo Šekoranja – predstavnik Glasbene produkcije RTV SLO, izbrala 12 skladb, ki smo jih slišali na Slovenski popevki 2008.

Po mnenju strokovne žirije je najbolj in po tudi po mojem mnenju upravičeno navdušil Anžej Dežan. Skladba Šopek maka je dobila še dve priznanji, kar je še en dokaz, da je šla nagrada v prave roke. Strokovna žirija v sestavi Mojce Menart, Huga Šekoranje, Rudija Pančurja, Dušana Hrena in Miroslava Košute je Anžeja Dežana nagradila še kot najboljšega interpreta, Milana Deklevo pa kot avtorja najboljšega besedila. Maloštevilno ljudstvo se je odločilo nekoliko drugače. 1.546 glasov so namenili skladbi Te ni, ki jo je prepeval Marko Vozelj. Drugouvrščena je skladba Ob svitu, ki jo je zapela Maja Slatinšek. Gledalci so ji namenili 1.111 glasov. Tina Gačnik Tiana, ki je prejela nagrado strokovne žirije za perspektivno izvajalko, je za skladbo Morje in nebo od ljudstva prejela 712 glasov, kar je zadostovalo za 3. mesto.

Ob svitu je zapela Maja Slatinšek (2. mesto).Foto: Alesh Maatko

Želim si predvsem, da bi radijske postaje sprejele predstavljene popevke in jih pogosto predvajale. S tem bi skladbam zares omogočile, da najdejo svoj prostor med poslušalci in jih prepričajo, kot so jih lahko nekoč. Upam, da ne bodo pozabljene že po nekaj tednih. Slovenska popevka je s svojimi avtorji, pevci in glasbeniki kakovosten glasbeni festival, ki si tega ne zasluži, saj skladbe prepogosto izpadejo iz programa, ker naj bi bile premalo ‘komercialne’.

Anžej Dežan

Občutki so neopisljivi. Vesel sem in srečen, da je skladba Šopek maka,
ki je preživela srdit boj za preživetje, oživela na najlepši način, z
zmago strokovne komisije. Presenečenje in veselje ob vseh treh nagradah
je poplačalo preizkušnje na poti, zahvala za to pa gre jasno tudi obema
avtorjema, Milanu Deklevi in Patriku Greblu. Izjemna sta in bilo mi je v
veliko čast sodelovati z njima. Mislim, da smo vsi ponosni na naš
uspeh. Sledil bo še spot, kar je več, kar sem si kadar koli lahko želel,
in zares sem ponižen pred dejstvom, da bo ime Šopek maka vpisano v
dolgo zgodovino zmagovalnih pesmi Slovenske popevke. Naslediti
lanskoletni dobitnici osvojenih nagrad, Alenko Godec in Damjano
Golavšek, si štejem v ponos. Obe sta nadpovprečni vokalistki, vzornici,
ki ju zelo spoštujem,”
je po zmagi povedal Anžej Dežan.

Morje in nebo je prepevala Tina Gačnik Tiana (3. mesto)Foto: Alesh Maatko
Anžej DežanFoto: Pugy

Naj kot zanimivost zapišemo, da se je leta 2005 Anžej Dežan na Slovensko popevko prijavil s pesmijo Porcelan Urše in Matjaža Vlašiča, 2007 s Šopkom maka Patrika Grebla in Milana Dekleve, šele 2008 pa bil s slednjo tudi sprejet. 2007 se je s pesmijo Porcelan, s katero se Anžeju Dežanu ni uspel uvrstiti na festival, na Slovensko popevko prijavila zasedba Yuhubanda. Na festival se je uvrstila kot prva rezerva. Leta 2004 je Anžej Dežan na odru Slovenske popevke nastopil dvakrat – kot spremljevalni vokalist Maje Slatinšek v skladbi Odmev srca in Žane v skladbi Arena.

Slovenska popevka 2007 – maloštevilno telefonsko glasovanjeFoto: Alesh Maatko
Tomaž DomiceljFoto: Alesh Maatko

Izmed vseh skladb so bile še najboljše tiste, ki smo jih slišali med telefonskim glasovanjem. Irena Vrčkovnik, Aleksander Mežek, Alenka Pinterič, Tomaž Domicelj, Tinkara Kovač in New Swing Quartet so nas s skladbami Ustvari me, Zopet doma, Vsepovsod mi je lepo, Jamajka, Moški in ženska ter Smešna hiša vrnili v čas večnih zimzelenih popevk.

Slovenska popevka 2007 je znova pokazala in dokazala, da v prihodnje potrebuje ne samo lepotni face lifting, temveč tudi korenite spremembe s strani avtorjev in izvajalcev, ki bodo skupno naredili takšne popevke, ki bodo postale nekoč večne, predvsem pa nepozabljene. Slovenska nacionalna televizija lahko naredi vrhunski izdelek oziroma televizijski spektakel – kar je popevka 2007 tudi bila, toda če sama oddaja nima vrhunskih in kakovostnih skladb oziroma popevk, je ta izdelek skorajda neuporaben. Upajmo, da bodo to kaj kmalu spoznali tudi slovenski avtorji, ki bodo posvetili več časa glasbenemu ustvarjanju, drugače se lahko od popevke znova kaj kmalu poslovimo. Žal lahko rečemo, da kakovosti – kot smo jo slišali včasih – ni več.

Gosti spremljevalnega programa in voditelja Tajda Lekše in Jure Ivanušič. Foto: Alesh Maatko
Lado Leskovar in Edvin FliserFoto: Alesh Maatko
Anžej Dežan je prepričal komisijo in Marko Vozelj pa ljudstvo.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button