ZANIMIVOSTI

Mito Trefalt – In memoriam

Poslovil se je legendarni televizijski ustvarjalec in urednik Mito Trefalt. Njegovo delo na slovenski nacionalni televiziji je skoraj nepregledno obsežno, zato naj se v tem zapisu omejimo zgolj na njegovo delovanje v zvezi z evrovizijskim festivalom.

Mito Trefalt je postal šef razvedrilnega programa TV Slovenija v letu slovenske osamosvojitve, kot samostojna država in članica Evrovizije (EBU) se je pokazala možnost, da mlada država prvič nastopi na evrovizijskem festivalu pod svojim imenom. A ni šlo brez težav. 

Mito TrefaltFoto: Stane Sršen

Leta 1992 so k Evroviziji pristopile članice nekdanje Intervizije (televizijske zveze nekdanje vzhodne Evrope) in število kandidatov za nastop na evrosongu se je močno povečalo. Obstajala je čisto resna možnost, da EBU (Evropska zveza radiotelevizij) novim članicam sploh ne bi omogočala sodelovanja. Naduti Zahodnoevropejci so celo menili, da vzhodno od nekdanje »železne zavese« sploh nimajo pojma o zabavni glasbi.

Po Trefaltovem stalnem in argumentiranem nasprotovanju so odločilni gremiji EBU vendarle pristali na kompromis (ki pa je tudi zrasel na Trefaltovem zelniku): za tekmovanje v Milstreetu 1993 so nove članice dobile tri mesta. Ker pa je bilo kandidatk za nastop več, je Trefalt predlagal in izvedel predtekmovanje v Ljubljani. 3. aprila 1993 se je tako v Studio 1 v Kvalifikaciji za Millstreet pomerilo 7 držav, vozovnice pa so si priborile tri nekdanje jugoslovanske republike: Slovenija, Bosna in Hercegovina ter Hrvaška. Priznanja jim je podelil sam Trefalt in lahko bi rekli, da se je iz te njegove ideje razvil sedanji format evrosonga s polfinalnimi in finalnimi prireditvami.

Njegov pogum, (samo)zavest o slovenstvu, vztrajnost in praktičnost se najbolje kaže v anekdoti iz Dublina 1995, ki jo je opisala Damjana Golavšek v svojem zapisu na facebooku: “Spominjam se, ko sva skupaj potovala na Eurosong. Ti kot urednk razvedrilnega programa, jaz kot povezovalka prenosa prireditve iz Dublina, leta 1995 je bilo. Prireditev se je odvijala v Point Theatru. Pred veličastno halo so seveda visele vse zastave držav udeleženk. Naša država je bila še mlada, zato je verjetno do zadrege z zastavo prišlo zaradi tega … no, na tistih drogovih ni bilo naše, slovenske zastave. Seveda si ti to takoj opazil. Lastno-hitro-ročno si nabavil zastavo, od nekje privlekel ogromno lestev in jo z istimi dejanji – lastno-hitro-ročno – spravil na drog, kjer bi morala-je morala biti. Človek dejanj.

Mito Trefalt je prejel tudi viktorja (leta 2011) za življenjsko delo.Foto: M24.si

Predsedoval skupini urednikov za razvedrilo pri EBU

Njegovo delo in sposobnosti je kasneje priznala tudi EBU in v letih 1996 in 1997 je Mito Trefalt predsedoval skupini urednikov za razvedrilo pri EBU. Iz te skupine se je nato razvila t.i. Reference group, v kateri je dolga leta uspešno delovala tudi njegova naslednica Miša Molk. In prav skupina pod njegovim vodstvom je sprejela eno najbolj daljnosežnih sprememb v zgodovini evrosonga: uvedeno je bilo telefonsko glasovanje.

Saša Gerdej na SLO predizboru 1995.Foto: TV Slovenija

Ne pozabimo, da televizijsko razvedrilo niso samo nastopajoči pred kamerami, ampak še veliko bolj ljudje, ki stojijo za njimi in skrbijo za ideje in nemoteno izvedbo. Odgovorni urednik razvedrila (1991-1995) in televizijski voditelj Mito Trefalt je bil oboje, kot pravi, čistokrvni televizijec. Obenem pa tudi velik, galanten gospod, ki je na slovenskem predizboru leta 1995 po podelitvi priznanj zmagovalcem z ogromnim šopkom rož presenetil tudi voditeljico Sašo Gerdej.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button