EMA

Panika zaradi EME 2023: Voda nam teče v grlo

V pričakovanju razpisa za EMO

“Voda nam teče v grlo, RTV pa se norca dela.”

“Kdaj bo kaj novega za EMA 2023 in kako bo potekalo?”

“Kdaj bodo kakšne novice o Emi?

“We want ema news.

“… vsak opazi, da nekaj tu ni okej in da smo naprimer lani že v začetku oktobra imeli zunaj razpis za emo, letos pa smo že konec novembra in ne vemo niti ali Ema bo in v kaksni obliki bo(če bo) … nekaj bo treba postoriti, glasbenikom bo tudi treba dati dovolj časa za prijavo!”

To je le nekaj komentarjev, ki jih najdemo na družbenih omrežjih, tako pod številnimi objavami uradnega profila o Emi kot tudi pod objavami na našem facebook profilu Evrovizija.com. Zakaj torej panika? Tako številni evrovizijski oboževalci kot tudi glasbeniki so po 20. oktobru 2022, ko sta zveza EBU in BBC objavili uradni seznam sodelujočih držav, pričakovali, da bo RTV Slovenija kaj hitro po tem datumu objavila javno povabilo za EMO 2023 ter da bo vse steklo kot namazano. Toda od takrat dalje se v javnosti ni zgodilo (še) nič. Prav tako RTV Slovenija glede EME in Pesmi Evrovizije 2023 vsaj javno še ne daje nobenih informacij, čeprav ima vodstvo – kakor imamo neuradne informacije – na mizi vse karte.

RTV Slovenija
Kaj se na RTV Slovenija dogaja glede EME? Foto: Alesh Maatko

14. november

V začetku novembra je zaokrožila novica, da naj bi odločitev ‘kaj in kako’ padla 14. novembra, ko je bila sklicana seja Programskega sveta. Toda tudi tega dne se ni zgodilo nič. Sejo Programskega sveta, na kateri bi morali razpravljati o predlogu Programsko-produkcijskega načrta za leto 2023, o programskih shemah in še o predlogu Finančnega načrta za leto 2023, so namreč takoj na začetku prekinili in jo zaradi referenduma o RTV Slovenija prestavili na 28. november. Sklep o tem si lahko preberete tukaj.

“Vodstvo naj se neha zafrkavat, ker nočejo speljati seje, da sprejmemo programsko produkcijski načrt za 2023. Totalno neodgovorno od Whatmougha in Gregorčiča!” je po seji na našem facebook profilu javno zapisala naša nekdanja evrovizijska predstavnica, sicer programska svetnica Alenka Gotar.

28. november

Bo torej v ponedeljek, 28. novembra 2022 znanega kaj več? Glede na dosedanje prakse in seje tega ne ve nihče. Edino, kar se ve, je to, da mora biti Programsko-produkcijski načrta za leto 2023 sprejet do 30. novembra. Bo torej kaj več vendarle znanega v naslednjih dneh oziroma konec novembra? Upanje umre zadnje, pravijo.

Spomnimo

Da se tako dolgo čaka na javni razpis za EMO sicer ni prvič. RTV Slovenija je recimo leta 2014 objavila razpis za Emo 24. novembra, prijave pa so takrat sprejemali do 21. decembra. Ema 2015, na kateri je slavil dvojec Maraaya, se je nato zgodila 28. februarja 2015. A takrat so bili drugačni časi …

Nejc Šmit, Darja Švajger in Maja Keuc
Tinkara Kovač, Darja Švajger, Nejc Šmit in Maja Keuc na EMI 2015. Foto: Alesh Maatko

Vse evrovizijske pesmi za Liverpool 2023, torej tudi slovenska, morajo biti izbrane do sredine marca 2023, ko se bodo v Liverpoolu srečali predstavniki vseh delegacij.

REZULTATI ANKETE

Kako bi si vi želeli, da bi potekala EMA 2023?

  • Javni razpis, odprt za vse. (50%, 674 glasov)
  • Več predizborov in finale. (19%, 254 glasov)
  • Enako kot do sedaj. (15%, 200 glasov)
  • Sem za interni izbor. (7%, 96 glasov)
  • Samo en večer. (6%, 86 glasov)
  • Izključno povabljeni avtorji. (3%, 39 glasov)

Skupno glasov: 1.349

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
3
+1
2
+1
1
+1
3
+1
2
+1
3
Twitter
Back to top button