EMA

Marija se 14. novembra ne bo kar tako prikazala

V pričakovanju EME 2023

Jesensko-zimski čas je tisti čas, ko se države pripravljajo na novo evrovizijsko edicijo, bodisi z javnimi razpisi, bodisi s takšnimi in drugačnimi najavami. Slednja velja predvsem za našo nacionalno televizijo, ki je naprej 15. septembra v prvem krogu (brez finančnih posledic) sporočila, da bo RTV Slovenija tudi v letu 2023 sodelovala na največjem glasbenem tekmovanju. Enako se je zgodilo 11. oktobra, ko je potekel zadnji rok, do katerega so se sodelujočete televizije lahko umaknile brez večjih finančnih poledic.

Uradno 37 držav

Nekaj dni kasneje sta zveza EBU in britanski BBC uradno sporočili, da bo na Pesmi Evrovizije 2023 sodelovalo 37 držav, in sicer: Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Hrvapška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Grčija,Islandija, Irska, Izrael, Italija, lavija, Litva, Malta, Nizozemska, Nemčija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švica ter Ukrajina in Velika Britanija.

Pesem Evrovizije 2023
Sodelujoče države na ESC 2023. Foto: EBU / BBC

Kako bo izbrala Slovenija?

Kaj kmalu zatem – glede na to, da nacionalka ni ‘takoj’ sporočila nobenih podrobnosti glede EME – so se začela porajati vprašanja, kako bo novega evrovizijskega predstavnika izbrala Slovenija, če sploh?! V javnosti so zaokrožile številne zgodbe, tudi tiste najbolj domišljijske, zato smo se odpravili po poteh nekaterih govoric. Kot smo že zapisali na naši strani Evrovizija.com je odločitev o EMI in posledično o nastopu na Pesmi Evrovizije 2023 trenutno v rokah vodstva RTV Slovenija. Odločitev ‘kaj in kako’ pa naj bi bila znana okrog 14. novembra.

Kako je vodstvo naklonjeno tej sicer najbolj gledani glasbeni oddaji v javnosti in na družbenih omrežjih kroži precej različnih zgodb. Poglejmo najbolj verjetni … Prva je ta, da bomo sodelovali ter da bo EMA takšna, kot jo vsaj približno poznamo. Z izjemo, da je/bo EMA 2023 bojda z novim urednikom oziroma urednico finančno precej oskubljena. Druga, manj prijetena zgodba pa je, da se RTV Slovenija kljub uradni potrditvi umakne ter plača ‘kazen’.

Vanja Vardjan
Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa. Foto: Alesh Maatko

Se bo torej prikazala ‘Marija’?

Takoj zjutraj 14. novembra zagotovo (še) ne! Zna biti pa precej živahno istega dne zgodaj popoldne, ko bo seja Programskega sveta, na kateri bo na mizi “Predlog Programsko-produkcijskega načrta za leto 2023, programske sheme in predlog Finančnega načrta za leto 2023″. Programsko-produkcijski načrt je temeljni dokument zavoda, ki ga vsako leto sprejme Programski svet RTV Slovenija in opredeljuje vsebine, ki jih bodo gledalci, poslušalci, bralci in ostali uporabniki storitev javnega medija lahko spremljali v programih RTV Slovenija. Kako se bo torej vse skupaj razpletlo, bo uradno znano kmalu. Lahko da bo vse skupaj potrjeno 14. novembra, lahko pa kakšen dan ali teden ali dva kasneje.

In ko že govorimo o Mariji … Mnogi ob omembi EME in Evrovizije še kako pogrešajo neko drugo Marijo. Marijo, ki nas je z EMO pripeljala do najboljših uvrstitev, na Evroviziji pa do najbolj odmevnih in gledanih zgodb.

Miša Molk
Z Marijo Mišo Molk smo dosegli res lepe rezultate. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button