EMA

Usoda EME naj bi bila znana novembra

Vsa odločitev je na vodstvu RTV Slovenija

O sodelovanju RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2023 ter posledično o EMI je bilo v zadnjem obdobju prelitega veliko črnila. Medtem, ko preostale države že vabijo z javnimi razpisi oziroma izbirajo nove pesmi za nacionalne izbore, RTV Slovenija vsaj javno na mizo še ni položila načrtov glede priljubljene EME. Vse kar uradno vemo je to, da je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da bomo sodelovali na Pesmi Evrovizije 2023, ki bo 9., 11. in 13. maja 2023.

Odločitev ‘kaj in kako’ sredi novembra

Neuradno pa smo izvedeli, da je odločitev o EMI in posledično o Evroviziji trenutno v rokah vodstva RTV Slovenija. Kako je vodstvo naklonjenju temu projektu je sicer že nekajkrat javno povedala oziroma na družbenih omrežjih zapisala nekdanja evrovizijska predstavnica in programska svetnica Alenka Gotar.

Kako se bo vodstvo RTV Slovenija odločilo, naj bi bilo znano tam okrog 14. novembra, če ne že prej. Vsa panika, da ne bi pravočasno izbrali naše pesmi za Evrovizijo 2023 je odveč, saj morajo biti evrovizijske skladbe za Liverpool izbrane do sredine marca 2023.

Alenka Gotar
Alenka Gotar nam je na ESC 2007 prvič pripela finale. Foto: Alesh Maatko

Volkovi, pa ne tisti od Raiven

Roko na srce, če bi bili naši evrovizijski rezultati vrhunski, bi bilo sodelovanje prihodnje leto samoumevno. Volkovi bi bili v tem primeru verjetno siti, koze pa cele. Ker pa smo bili v zadnjih desetih letih le štirikrat v finalu, nazadnje leta 2019 z Zalo in Gašperjem, nekateri posamezniki – mimogrede, precej glasen glede sodelovanja na Evroviziji je bil programski svetnik Sašo Hribar – menijo, da bi bilo bolje pomahati Evroviziji v slovo. In tudi če bi pomahali Evroviziji v slovo, bi bili – roko na srce – ‘volkovi’ še vedno lačni in krvoločni, če razumete prispodobo?!

Slovenija 2019
Zala in Gašper na Evroviziji 2019. Foto: Alesh Maatko

“Po mojem skromnem mnenju potrebuje EMA zgolj nekaj lepotnih popravkov ter nekoliko manj eksperimentiranja. Če bi si za vzgled vzeli švedski Melodifestival, kjer ne manjka evrovizijskih šlagarjev, bi bili gledalci in oboževalci veseli kot radio.” Alesh Maatko, evrovizijski poznavalec in odgovorni urednik Evrovizija.com

Se res vse vrti okrog denarja?

Znano je, da izbor EMA stane približno enako kot festival Melodije morja in sonca, torej okrog 90.000 evrov, +/-. Za ta denar dobi televizija najmanj eno izmed najbolj gledanih oddaj ter približno ducat novih skladb. Prijavnina na Pesem Evrovizije znaša okrog 47.000 evrov, strošek sodelovanja oziroma nastop Slovenije na Evroviziji pa znaša okrog 71.000 evrov. Kakor nam je znano so ti stroški med najnižjimi v primerjavi s preostalimi delegacijami. In ko že govorimo o delegacijah … slovenska je res mini oziroma med najmanjšimi. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti, da RTV Slovenija s sodelovanjem na Pesmi Evrovizije dobi tudi tri zelo gledane oddaje v živo (ki jih lahko temu primeru potrži). Še več, po uradnih podatkih googla sta Pesem Evrovizije in Ema med najbolj iskanimi dogodki v Sloveniji.

“Države iz družine velikih pet vlagajo občutno več denarja za Evrovizijo. A to ne pomeni vrhunske uvrstitve! Lep primer je recimo gostiteljica Evrovizije 2023, Velika Britanija, ki je bila zadnjih deset let po rezultatih na dnu, z izjemo ESC 2022.” Alesh Maatko, evrovizijski poznavalec in odgovorni urednik Evrovizija.com

Prvič na Evroviziji leta 1993

Spomnimo. RTV Slovenija sodeluje na Pesmi Evrovizije od leta 1993 dalje, slovenska beseda pa se je z velikega evrovizijskega odra prvič zaslišala že leta 1966, ko je Jugoslavijo na evrovizijskem izboru predstavljala Sepetova skladba Brez besed v izvedbi Kranjčanke Berte Ambrož, ki je osvojila sedmo mesto, tako kot Darja Švajger (1995) in Nuša Derenda (2001).

REZULTATI ANKETE

Kako bi si vi želeli, da bi potekala EMA 2023?

  • Javni razpis, odprt za vse. (50%, 674 glasov)
  • Več predizborov in finale. (19%, 254 glasov)
  • Enako kot do sedaj. (15%, 200 glasov)
  • Sem za interni izbor. (7%, 96 glasov)
  • Samo en večer. (6%, 86 glasov)
  • Izključno povabljeni avtorji. (3%, 39 glasov)

Skupno glasov: 1.349

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
14
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
2
Twitter
Back to top button