MISIJA MALMÖ 2024

Misija Malmö: “34 jih ni izpolnjevalo pogoje; do spremembe ni prišlo!”

Vendarle znanih nekaj več podrobnosti

Izbor slovenske evrovizijske predstavnice za leto 2024 že od vsega začetka buri duhove. Znano je, da je nacionalna televizija sprva k sodelovanju povabila glasbenike, nato pa se je praktično čez noč odločila, da nacionalnega izbora ne bo, ker so meni nič, tebi nič izbrali Raiven. Mnogi glasbeniki so bili zaradi tega zelo besni, češ da so bili izigrani. Za piko na i so pred predstavitvijo skladbe Veronika v javnost prišle navedbe o sumu morebitnih nepravilnosti. Vse skupaj je pod drobnogled vzela celo komisija KPK, odstopil je odgovorni urednik Vanja Vardjan, končnega razpleta pa slaba dva meseca po aferi še ni.

Vanja Vardjan
Vanja Vardjan odstopil po Misiji Malmö. Foto: Alesh Maatko

Vendarle znanih nekaj več podrobnosti

Kot nam je uspelo izvedeti, je na javno povabilo prispelo 117 prijav, 34 jih ni izpolnjevalo pogoje. “K sodelovanju so bili vabljeni štirji izvajalci, med njimi tudi Sara Briški Cirman, ki je od štirih vabljenih edina posredovala prijavo. Prijave vseh povabljenih izvajalcev so bile obravnavane enako kot ostale prijave in so prav tako šle čez postopek komisije, ki je preverila, ali sta prijava in skladba ustrezni za ocenjevanje,” so za Evrovizija.com pojasnili na RTV SLO, ob tem pa dodali, da sta “komisiji vse skladbe ocenili na podlagi kriterijev kakovosti, vokalne in odrske prezence, priljubljenosti, sodobnosti in inovativnosti ter mednarodne prepoznavnosti.”

Raiven
Raiven v oddaji Misija Malmö. Foto: Alesh Maatko

“Za udeležbo Slovenije na Pesmi Evrovizije je na RTV Slovenija planiranih 150 tisoč evrov (vključno s kotizacijo), kar je 25 % manj kot lani.”

Še vedno veliko skrivnosti

Na vprašanje, katere skladbe so bile izbrane oziroma so prejele največ točk s strani obeh komisij, so iz RTV SLO odgovorili, da tega ne morejo razkriti. “Mednarodna strokovna komisija je 5 prijaviteljev, ki jih je slovenska strokovna žirija ocenila za primerne za nastop na Pesmi Evrovizije, ocenila takole: Sari Briški Raiven, 11 točk od 20-tih možnih (od treh članov komisije je zmagovalka prejela po 3 točke, od enega 2), drugo uvrščeni prijavitelj je prejel 5 točk (od enega člana komisije 3, dveh po 1 in enega 0 točk), tretje uvrščeni 3 točke (3-krat po ena točka in enkrat 0), četrto uvrščeni 1 točko (1 član komisije 1 točko), peto uvrščeni brez točk. Imena ostalih štirih prijaviteljev, ki jih je ocenila mednarodna strokovna komisija, vam v skladu s pravili o varovanju osebnih podatkov žal ne moremo posredovati.”

“Slovenska komisija ni bila omejena s številom skladb, ki jih lahko predlaga v ocenjevanje mednarodni komisiji. Mednarodna komisija je bila tista, ki je bila omejena s tem, da lahko izbere največ 4 skladbe, torej eno, dve, tri ali štiri.”

Kdo je sestavljal komisiji?

Ker se je o strokovnih komisijah vedno veliko ugiba in govori, so nam iz nacionalke pojasnili, da je bila slovenska komisija sestavljena iz treh redno zaposlenih sodelavcev RTV Slovenija. “Radio Slovenija je zastopal Andrej Karoli (glasbeni urednik na Valu 202), Glasbeno produkcijo RTV Slovenija Rok Lopatič (glasbeni producent, avtor in glasbenik), TV Slovenija Maša Kljun (urednica projekta slovenskega izbora za Pesem Evrovizije 2023 in 2024 ter članica delegacije RTV Slovenija na pesmi Evrovizije, zadolžena za glasbenike v obdobju 2014-2022). Člani mednarodne strokovne komisije so bili: Twan Van De Nieuwenhuijzen (vodja tekmovanja in kreativni direktor na Pesmi Evrovizije 2012, 2022, 2023 in vodja delegacije nizozemske javne televizije NOS na Pesmi Evrovizije 2024), Ana Djurić – Konstrakta (5. na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2022, glasbena avtorica in izvajalka), Andrej Karoli in Maša Kljun.” Sicer malce nenavadno, da sta bila dva člana istočasno kar v dveh komisijah …

Maša Kljun
Maša Kljun je vodja slovenske ESC delegacije. Foto: Alesh Maatko

Do spremembe ni prišlo

Tako kot številne glasbenike je tudi nas zanimalo, kako to, da je razvedrilni program med samim potekom spremenil način izbora, in sicer iz javnega v interni izbor? Iz RTV SLO so sporočili, da do spremembe postopka ni prišlo. “Postopek izbora je bil objavljen v vabilu, koncept oddaje pa po opravljenem glasovanju,” je bil kratek odgovor.

Kaj pa gledanost Misije Malmö?

“Glasbeno oddajo Misija Malmö, ki je bila na sporedu v soboto, 20. januarja 2024, ob 20. uri na TV SLO 1, si je (skupaj s 7-dnevnim zamikom) ogledalo 6,9 % ali 132.200 gledalcev, starih nad 4 leta, kar predstavlja 15-odstotni delež takratnih gledalcev televizije* (vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost v živo in z zamikom). Oddaja Misija Malmö je imela v živo na spletu 10.016 ogledov in 13.468 ogledov na zahtevo na spletni strani rtvslo.si (vir: MMC RTV SLO, www.rtvslo.si),” so nam odgovorili iz RTV SLO.

Raiven
Raiven je v oddaji predstavila zgolj videozgodbo. Foto: Alesh Maatko

Kdo bo torej novi urednik razvedrila?

Po odstopu Vanje Vardjana je vodstvo RTV Slovenija za v. d. odgovornega urednika Razvedrilnega programa TV SLO najprej (do konca februarja) imenovalo Gregorja Peternela, nato pa Roka Smoleja (do nadaljnjega oziroma za pol leta). Vmes je RTV SLO objavila razpis. Po zaključenem razpisu sta bila v igri za urednika dva kandidata, Tomaž Kregar in Mario Galunič.

Za novega odgovornega urednika razvedrila je nato Uprava RTV SLO predlagala Maria Galuniča, ki je potreboval soglasje Sveta RTV SLO, ker ni prejel pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu razvedrilnega programa. Pozitivno mnenje uredništva je sicer prejel kandidat Tomaž Kregar.

O priljubljenem TV-voditelju Mariu Galuniču, ki je že vodil razvedrilo pred desetimi leti, je Svet RTV SLO odločal v četrtek, 14. marca, ki je na koncu podal soglasje k imenovanju za odgovornega urednika UPE Razvedrilni program PPE Televizije Slovenija. Svet RTV SLO je na prošnjo uredništva odločal tudi o kandidatu Tomažu Kregarju, ki pa na koncu ni prejel soglasja Sveta RTV SLO. Odločitev o imenovanju je sedaj na Upravi RTV SLO.

Mario Galunič
Bo Mario Galunič znova odgovorni urednik? Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button