EMA

Kdo vse je že izbiral pesmi za EMO? Ta imena krožijo zadnja leta

V pričakovanju odločitve

Kako srečno – in tudi nesrečno – roko z izbranimi evrovizijskimi skladbami so imele v preteklosti strokovne komisije, bi lahko govorili ure in ure, dneve in dneve, tedne in tedne. Znano je, da so se strokovnjaki pri ocenjevanju in izbiri skladb pri svoji odločitvi dolžni opreti na umetniška, estetska in produkcijska merila, inovativnost skladbe ter kakovost posnetka, na finalnem izboru pa tudi na kakovost nastopa. Tako pravilnik, a praksa je velikokrat pokazala drugačno stanje.

Vsi čakamo na potezo RTV SLO

Kako se bo vodstvo RTV Slovenija odločilo glede EME 2023, naj bi bilo znano tam okrog 14. novembra, če ne že prej. Vsa panika, da ne bi pravočasno izbrali naše pesmi za Evrovizijo 2023 je odveč, saj morajo biti evrovizijske skladbe za Liverpool izbrane do sredine marca 2023.

Člani izbornih komisij za Emo zadnjih 10 let

 • 2022: Maja Keuc (Amaya), Matjaž Vlašič, Žiga Pirnat, Maša Kljun in Žiga Klančar
 • 2021: Prvi krog: Darja Švajger, Vladimir Graić in Ana Soklič; Drugi krog: Darja Švajger, Mojca Menart ter Matevž Šalehar Hamo
 • 2020: Raiven, Mojca Menart, Jernej Vene
 • 2019: Lea Sirk, Mojca Menart, Žiga Klančar in Aleksander Radić
 • 2018: Maja Keuc, Eva Hren, Jernej Vene in Tadej Košir
 • 2017: ManuElla, Boštjan Grabnar, Jernej Vene in Aleksander Radić
 • 2016: Alenka Godec, Gaber Radojevič, Jernej Vene in Aleksander Radić
 • 2015: Darja Švajger, Matej Wolf, Jernej Vene in Aleksander Radić
 • 2014: Darja Švajger, Miša Molk in Andrea F
 • 2013: Andrej Karoli, Mirko Stular, Blaž Tišler, Aleksander Radić, Andrej Hofer, Sabrina Povšič, Olga Skrube
 • 2012: Šov Misija Evrovizija
 • 2011: Povabljeni izvajalci

Ema 2022

Strokovno komisijo so sestavljali Maja Keuc (Amaya), Matjaž Vlašič, Žiga Pirnat, Maša Kljun in Žiga Klančar. Vsak član strokovne komisije je moral, kot je pisalo v pravilniku, upoštevati umetniška, estetska in produkcijska merila, poleg tega pa še inovativnost skladbe ter kakovost posnetka. Izbor Ema 2022 je potekal v treh večerih – v dveh predizborih in velikem finalu. V vsakem predizboru je nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme Freš. Žirija in telefonski glasovalci so nato v vsakem polfinalu izbrali šest finalistov. Dvanajsterica izbranih je nastopila na velikem odru finalnega izbora Ema 2022. O najboljšem so v razmerju 50 : 50 odločali gledalci in pet petčlanskih žirij. Na koncu je slavil LPS.

LPS
Emo 2022 je osvojila zasedba LPS. Foto: Adrian Pregelj

Ema 2021 (zgolj izbor skladbe za Ano)

Na javno povabilo je prispelo 191 prijav. Najprej se je izbor za Anino evrovizijsko skladbo zožil zgolj na tri skladbe, nato pa je razvedrilni program v sodelovanju z našo evrovizijsko izvajalko Ano Soklič in z mnenjem strokovne komisije odločal o primernosti ene ali dveh skladb. Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani, Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Ana Soklič, ki so o odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič. Kot je kratko povzel eden izmed članov strokovne komisije: »Pesem, ki je izbrana, to je Ana!«

Ana Soklič
Za leto 2021 smo izbirali le pesem za Ano Soklič. Foto: Adrian Pregelj

Ema 2020

Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali umetnica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene, je izbrala deset skladb oziroma izvajalcev, ki jih bomo slišali 22. februarja na Emi 2020. Na vabilo k sodelovanju je RTV Slovenija sicer prejela 74 prijav, kar je 34 manj kot za leto 2019.

Ema 2019

Štiričlanska izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2018 Lea Sirk, muzikologinja in vodja založniške dejavnosti Mojca Menart, glasbeni urednik in urednik glasbenega uredništva Vala 202 Žiga Klančar ter urednik izbora EMA-Pesem Evrovizije 2019 Aleksander Radić, je med 103 prijavami izbrala deset pesmi in izvajalcev.

Ema 2018

Štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2011 Maja Keuc, glasbenica in profesorica kitare Eva Hren, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in kitarist, avtor glasbe Tadej Košir, je med 108 prijavami izbrala šestnajst pesmi in izvajalcev.

Lea Sirk
Lea Sirk je slavila na Emi 2018. Foto: Jani Ugrin

Ema 2017

Pesmi za tokratni izbor je izbrala štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali pevka, avtorica glasbe in letošnja evrovizijska predstavnica ManuElla, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Boštjan Grabnar, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projekta EMA – Pesem Evrovizije 2017 Aleksander Radić. O zmagovalcu izbora Ema 2017 so v finalnem večeru (v enakovrednem razmerju 50:50) odločali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem in šest strokovnih regijskih žirij, ki so jih sestavljali: Ljubljana (Martin Štibernik, Alenka Godec, Aleš Klinar), Maribor (Eva Boto, Bilbi, Primož Štorman), Celje (ManuElla, Matic Jere, Sanja Mlinar Marin), Kranj (Manca Izmajlova, Darja Švajger, Tina Marinšek), Koper (Anika Horvat, Andra F, Steffy) ter Novo mesto (Gašper Rifelj, Tomislav Jovanovič Tokac, Ivo Rimc).

Ema 2016

Strokovno komisijo, ki je izbrala pesmi in izvajalce za nastop na izboru Ema 2016, so sestavljali pevka Alenka Godec, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Gaber Radojevič, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projetka Ema – Pesem Evrovizije 2016 Aleksander Radić.

Ema 2015

Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika Razvedrilnega programa TV Slovenija, ob predhodnem soglasju direktorja Televizije Slovenija, imenoval in potrdil generalni direktor RTV SLO so sestavljali Darja Švajger (pevka, profesorica solo petja, slovenska evrovizijska predstavnica 1995 in 1999), Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog), Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015, TV SLO) in Jernej Vene (glasbeni urednik, Val 202). Komisija ja izbrala osem skladb.

Maraaya
Emo 2015 je osvojil dvojec Maraaya. Foto: Alesh Maatko

Ema 2014

Skladbe za takratni izbor so izbrali Darja Švajger, Miša Molk in Andrea F. V primeru kakšrnih koli težav je bila imenovana tudi rezervna žirija, in sicer Darja Švajger, Miša Molk, Jaša Lorenčič.

Ema 2013

Izbor izvajalca je bila v rokah: Andrej Karoli (Val 202), Mirko Stular (odg. urednik Vala 202), Blaž Tišler (glasbeni urednik na Valu 202), Aleksander Radič (RP TV SLO), Andrej Hofer (RP TV SLO), Sabrina Povšič (SZJ RTV SLO) in Olga Skrube (Pravna služba RTV SLO).

Ema 2012

Pesmi oziroma sodelujoči so se izbirali skozi resničnostni šov Misija Evrovizija. Kasneje je bila odločitev, vsaj 50 %, v rokah Darje Švajger, Raayja, Tine Marinšek in Jonasa Žnidaršiča. Končna odločitev je bila v rokah ljudstva.

Ema 2011

Na izbor je bilo povabljenih deset izvajalcev oziroma avtorjev. Izmed teh je super finalistki izbrala komisija v sestavi: Darja Švajger, Severina in Mojca Mavec. Končna odločitev je bila v rokah ljudstva.

Darja Švajger, Severina in Mojca Mavec
Darja Švajger, Severina in Mojca Mavec Foto: Stane Sršen

Ema 2010

Na razpis je prispelo 111 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe so sestavljali: Mojca Menart, Urška Čop, Andrea Flego, Miha Vardjan in Drago Mislej Mef. Na sami prireditvi smo imeli zgolj nadomestno žirijo, saj so zmagovalca izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Komisije ni bilo.

Ema 2009

Na razpis je prispelo 113 skladb. Člani izborne komisije so bili Darja Švajger, Mojca Menart (ZKP RTV Slovenija), Jernej Vene (Val 202). Člani strokovne žirije na EMI 2009 so bili Anja Rogljić (akademska glasbenica, večkratni vodja projekta srbskega izbora za Evrosong, vodja delegacije ob zmagi Marije Šerifović na Evrosongu), Andrea Zuppini (italijanski skladatelj, aranžer in kitarist, ki je sodeloval z Erosom Ramazottijem in drugimi znanimi italijanskimi glasbeniki) ter Urška Čop Šmajgert (urednica glasbenega programa na Radiu Maribor regionalnega RTV centra Maribor). Povabljence je izbral razvedrilni program, ki je k sodelovanju povabil šest avtorjev glasbe. Žirija (50 %): Anja Rogljić, Andrea Zuppini in Urška Čop-Šmajgert.

Quartissimo
Quartissimo z Martino Majerle. Foto: Alesh Maatko

Ema 2008

Na razpis je prispelo 162 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe, prijavljene na razpis, so sestavljali: Elza Budau, Igor Pirkovič, Vojko Sfiligoj, Andrej Šifrer in Samo Koler. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalec je bil izbran izključno s telefonskim glasovanjem. Rezervna žirija: Elza Budau, Aida Kurtović, Vojko Sfiligoj, Igor Pirkovič in Samo Koler.

Ema 2007

Na razpis je prispelo 90 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe, prijavljene na razpis, so sestavljali: Vojko Sfiligoj, Patrik Greblo, Lojze Krajnčan, Alenka Godec in Miša Čermak. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalec je bil izbran izključno s telefonskim glasovanjem.

Alenka Gotar
Alenka Gotar, zmagovalka EME 2007. Foto: Alesh Maatko

Ema 2006

Na razpis je prispelo 107 skladb. Člani strokovne in selekcijske komisije na EMI leta 2006 so bili: Nataša Assejev (nekdanja urednica EME in večkratni vodja slovenske delegacije na Pesmi Evrovizije), Martin Žvelc (glasbeni producent), Cole Moretti (zmagovalec prvega slovenskega izbora za Pesem Evrovizije), Dragan Trivić (tedanji vodja pravne službe RTVS in nekdanji glasbenik) in Črt Sojar Voglar (glasbenik in član mlade generacije Društva slovenskih glasbenikov).

Ema 2005

Na razpis so prispele 104 skladbe. Tudi leta 2005 sta bili na Emi selekcijska komisija, kot tudi strokovna žirija na izboru enaka. Sestavljali so jo: Zoran Predin, Andrej šifrer, Jaka Pucihar ml., Matjaž Kosi, Mario Galunič in Andrej Karoli. Izbor: Brez žirije, samo televoting.

Ema 2004

Na razpis je prispelo 84 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Darja Švajger, Alen Steržaj, Martin Žvelc, Armando Šturman. Žirija, ki je po štirih predizborih, izbrala štiri dodatne skladbe za sodelovanje na finalnem izboru: Jernej Vene, Martin Žvelc, Branka Kraner in Alen Steržaj. Na finalnem izboru Eme 2004 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi: Daniela Tami, Karolina Gočeva, Manuel Ortega, Drago Ivanuša in Lara Baruca.

ESC 2004 in Duo Platin
ESC 2004 in Duo Platin. Foto: Alesh Maatko

Ema 2003

Na razpis je prispelo 88 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Martin Žvelc, Armando Šturman, Aleš Strajnar in Branka Kraner. Na Emi 2003 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna  strokovna žirija v sestavi: Andreas Knoll, Maria Naumova, Paul de Leeuw, Branka Kraner in Drago Ivanuša.

Ema 2002

Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Jaka Pucihar, Aleksander Radić in Peter Juratovec. Na Emi 2002 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Drago Ivanuša) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Simona Tepeš, Mira Bučar, Anton Natek).

Ema 2001

Na razpis je prispelo 91 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar in Aleš Strajnar. Na Emi 2001 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar, Aleš Strajnar) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Mira Bučar, Dajana Makovec, Anton Natek, Andrej Hofer).

Nuša Derenda
Nuša Derenda nam je leta 2001 pripela odlično 7. mesto. Foto: Agencija Ekskluzivno
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button